Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Waarom je mensen niet per se hoeft te vergeven om verder te gaan

Om een ruzie op te lossen hoort de een z’n excuses aan te bieden, zodat de ander hem kan vergeven. Althans, dat denken we. Maar in feite hoef je een excuus niet te accepteren om verder te gaan. 

‘Vergeven en vergeten’, zeggen we weleens. Maar dat is zo makkelijk nog niet. In werkelijkheid ligt het allemaal iets ingewikkelder.

Advertentie

Kruispunt
“Vergeving heeft niks te maken met hoe de persoon die jou pijn heeft gedaan zich voelt. Het gaat over hoe jíj je voelt”, legt psycholoog Aimee Daramus uit. Wanneer iemand je gevoelens raakt en zijn of haar excuses aanbiedt, sta jij op een kruispunt. “Het gaat erom dat je verder kunt gaan met je leven en wat rust kunt krijgen, dus als je echt verder gaat, is vergeving misschien niet nodig.”

Pijn verzachten
Soms kan het helpen om iemand te vergeven. Dat kan de pijn verzachten. Maar weet dat het niet verplicht is. Het is een persoonlijke keuze. Emoties zijn gevoelig, dus denk goed over je keuze na. Ga voor jezelf visualiseren hoe het er voor jou uit zal zien om verder te gaan. “Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat”, legt Daramus uit.

Grenzen
Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is. “Voelt het goed om deze persoon te vergeven? Of vergeef je hen omdat je jezelf anders een slecht persoon voelt, omdat je je grenzen aangeeft?”

Heb je ook altijd moeite met ‘nee’ zeggen?  Zo zeg je vaker ‘nee’!


De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well and Good. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien