Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Waarom het beter is met de seizoenen mee te eten

De kans is groot dat je, zonder dat je het doorhebt, al met de seizoenen mee-eet. Denk aan watermeloen en aardbeien in de zomer en een pompoensoepje in het herfst. Maar wist je dat het ook heel slim is om met de seizoenen mee te koken?

Er zijn namelijk heel veel voordelen aan het eten van seizoensproducten. Voor jezelf, het milieu én je portemonnee.

Advertentie

Uit eigen land
In Nederland groeien bepaalde soorten groenten en fruit in verschillende periodes. Dat komt omdat de temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen per seizoen verschillen. Zo gedijen aardbeiden het best bij de Nederlandse zomertemperaturen, terwijl de boerenkool het best groeit in de wintermaanden. Dat deze producten enkel in een bepaald seizoen kunnen worden geproduceerd in ons eigen land, betekent dat ze in dát seizoen ook het best gekocht kunnen worden.

Milieuvriendelijk
Ten eerste omdat de producten dan niet uit andere landen hoeven te komen. Als we de groente- of fruitsoort op eigen land verbouwen, scheelt dat veel import. Er hoeven immers geen gigantische ladingen naar ons lang verscheept te worden. Veel beter voor het milieu dus, om producten te eten die in dat seizoen in Nederland verbouwd worden.

Het is goedkoper
Fruit en groenten uit eigen land zijn een stuk goedkoper. Omdat pompoenen in het najaar veel beter groeien, zijn er veel meer pompoenen beschikbaar. Hoe minder schaars het product, hoe goedkoper het is. Daarbij hoeven de groente- en fruitsoorten die in Nederland verbouwd kunnen worden, niet geïmporteerd te worden. Dat scheelt veel mankracht én kosten. Daardoor betaal je in de herfst relatief weinig voor een pompoen, terwijl je er in de zomer juist meer voor betaalt.

Vers, verser, verst
Naast dat het beter voor het milieu en je budget is, is er nóg een voordeel aan het eten van Nederlandse seizoensproducten. De in eigen land geoogste groente- en fruitsoorten belanden heel snel in de winkel. Veel sneller dan producten die eerst vanuit het buitenland ingevlogen moeten worden. Seizoensproducten zijn dus veel verser, lekkerder én bevatten meer vitamines. Win-win-win, dus!

Gevarieerd dieet
Ten slotte zorgt deze manier van eten ervoor dat je gevarieerd eet. In plaats van steeds naar dezelfde groente te grijpen, word je geleid door wat het seizoen van het moment biedt. Zo voorkom je dat je avond aan avond  broccoli eet en ook eens een posteleinstamppot klaarmaakt.

Handig lijstje
Alles leuk en aardig, maar welke groente- en fruitsoorten kun je dan het beste kopen nu de winter eraan komt? Wij hebben een handig lijstje voor je samengesteld. Zo weet je ook meteen waar je de komende seizoenen op moet letten.

Winter: aardappel, aardpeer, boerenkool, groene selderij, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rode biet, rodekool, savooikool, spruiten, ui, veldsla, waterkers, witlof, witte kool, wortel, appels, peren, stoofperen, banaan, cranberry’s, mandarijn, sinaasappels, nectarines, perziken, pruimen.

Lente: aardappel, andijvie, asperges, bloemkool, groene selderij, paddenstoelen, paksoi, pompoen, prei, raap, raapsteel, radijs, rode biet, roodlof, spinazie, ui, warmoes, waterkers, wortel, witlof, appels, peren, aardbeien, blauwe bessen, bramen, kersen, mandarijn, meloen, sinaasappels, ananas, avocado, citroenen, druiven, granaatappels, kiwi’s, mango, nectarines, perziken, pruimen.

Zomer: aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, peultjes, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, warmoes, waterkers, wortel, appels, peren, aalbes, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen, kersen, kruisbessen, pruimen, vijgen, meloen, mandarijn, sinaasappels, abrikoos, ananas, avocado, citroenen, druiven, granaatappels, kiwi’s, mango, nectarines, perziken, watermeloen.

Herfst: aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raap(steel), radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, snijboon, spitskool, spinazie, tomaat, ui, veldsla, venkel, waterkers, witlof, wittekool, wortel, Appels, peren, stoofperen, banaan, mandarijn, sinaasappels, abrikoos, druiven, granaatappels, kiwi’s, nectarines, perziken, pruimen, passievruchten.

Zin in meer kookinspiratie? Trakteer jezelf op de nieuwe Libelle Lekker:

Libelle Lekker: zin in kerst
Libelle Lekker: zin in kerst
€4,99
Shop hier

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum & Women’s Health. Beeld: iStock

Lees meer

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien