Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

Waarom 1 op de 3 vrouwen niet optimaal kan functioneren tijdens haar menstruatie

Ongesteld zijn is absoluut geen feestje. Je kunt veel last hebben van buikkrampen, rugklachten of andere kwaaltjes. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 3 vrouwen niet optimaal kan functioneren.

Word je elke maand ongesteld? Dan herken je de klachten vast. Veel vrouwen hebben buikpijn, kunnen niet sporten en sommigen kunnen zelfs alleen maar in bed liggen en melden zich ziek.

Advertentie

Psychologische klachten
Uit onderzoek onder 42.000 Nederlandse vrouwen blijkt dat zij het meeste last hebben van heftige buikpijn. “Ook geven veel vrouwen aan dat ze last hebben van psychologische klachten, moeheid en rugpijn”, legt hoofdonderzoeker en gynaecoloog Bertho Nieboer van het Radboudumc uit aan NOS.

Gesloten
Maar vrouwen stoppen deze pijnklachten makkelijk weg. Vrouwen zijn niet heel open over hun menstruatie, waardoor ze veel dingen voor zichzelf houden. “Ze vertellen bijvoorbeeld niet aan hun familie dat ze dingen moesten laten door hun ongesteldheidsklachten. Het kan zijn dat hierdoor aandoeningen over het hoofd worden gezien.”

Endometriose
Maar door de extreme pijnklachten weg te stoppen, kan dat voor onherstelbare schade zorgen, waarschuwt Nieboer. “Een aandoening als endometriose kan hierdoor een tijd blijven sluimeren.” De gynaecoloog schat dat 1 op de 10 vrouwen die aandoening heeft. Dit houdt in dat het slijmvlies, dat normaal binnen de baarmoeder zit, bij deze vrouwen ook erbuiten zit. Aangezien het daardoor in de buikholte kan verkleven of aan de darmen of eierstokken, kan dit voor extra pijn tijdens de menstruatie zorgen. “Het kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid”, zegt gynaecoloog Joke Schutte van Isala Vrouw-kindcentrum.

Eerlijk zijn
Beide gynaecologen raden je aan om eerlijk te zijn. Over menstruatieklachten praten is volgens hen belangrijk. Schutte: “Als je echt veel last hebt, is dat niet normaal en kun je het daar dus beter over hebben.” Voel je dus niet bezwaard en leg uit waar je precies last van hebt. Schaam je er in elk geval niet over. En merk je dat je last hebt van extreme pijnklachten? Ga dan voor de zekerheid even langs bij je huisarts, die kan je vast verder helpen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien