Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zóveel minuten moet je sporten om je immuunsysteem te versterken

Om jezelf sterk te maken tegen de griep, is het verstandig om je immuunsysteem een boost te geven. Dit kun je doen door te gaan sporten, maar hoelang moet je dan sporten?

We weten allemaal dat sporten hartstikke belangrijk is. Je blijft er fit door en het is goed voor je gezondheid.

Advertentie

In vorm zijn

Niet voor niets dat het dus ook je immuunsysteem kan versterken. “Als je kijkt naar alle factoren die je verkoudheid kunnen verkorten, is fysiek in vorm zijn de belangrijkste”, zegt David Nieman, professor in de volksgezondheid en directeur van het Human Performance Lab van de Appalachian State University in North Carolina.

Volgens Nieman blijkt uit onderzoek zou je dagelijks 30 à 60 minuten aan lichte lichaamsbeweging moeten doen om de circulatie van witte bloedcellen en andere immuuncellen te stimuleren. Hierbij moet je denken aan wandelen, hardlopen of fietsen.

Niet te veel sporten

Maar je kunt beter niet te vaak meer dan 75 minuten onafgebroken sporten. Tijdens het sporten gebruikt je lichaam de in de spier aanwezige glycogeenvoorraad voor het leveren van energie. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je langer dan 75 minuten onafgebroken aan het sporten bent, je door je glycogeenvoorraad heen bent. Je lichaam gaat dan de aanmaak van cortisol stimuleren. Maar laat dit nu net een aanslag zijn op je immuunsysteem. Kortom: sporten is hartstikke gezond en een hele goede manier om je immuunsysteem te versterken, maar doe dit wel met mate en neem regelmatig pauze.

Wellicht komt een fitnessmat dan wel van pas:

40-plus? Dít is waarom sporten dan extra belangrijk is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metro BE. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien