Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Moedermelk tegen corona: test met ouderen en kwetsbaren volgende week van start

Onderzoek van het Amsterdam UMC wees in de zomer uit dat moedermelk van vrouwen die Covid-19 hebben gehad antistoffen tegen het coronavrius bevat. Vanaf volgende week mag worden gestart met de test om dat in te zetten als medicijn.

7500 vrouwen hebben aangegeven dat ze hun moedermelk willen afstaan voor dit experiment. Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdams UMC meldt dat er toestemming is gegeven om vanaf volgende week de moedermelk op te halen bij de vrouwen die zich aangemeld hebben om dit in te kunnen zetten als beschermingsmiddel tegen Covid-19. Bij het ziekenhuis wordt ook een locatie ingericht waar de vrouwen hun melk af kunnen geven.

Advertentie

Antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk

Uit onderzoek is gebleken dat de antistoffen nog steeds aanwezig zijn na het verwarmen van de melk. Omdat moedermelk pas na verwarming bruikbaar is voor andere personen was dat de uitkomst waar op gehoopt werd.

Goudeoever licht in een reactie toe: “De antistoffen blijken nóg langer in de moedermelk te zitten dan we al dachten, zelfs tot een halfjaar na de besmetting. Het is de bedoeling dat de melk als preventieve behandelmethode voor corona wordt ingezet, bijvoorbeeld in de vorm van ijsjes met toegevoegde smaak.”

Met die ijsjes is de afgelopen tijd al geëxperimenteerd. Daaruit is gebleken dat de smaak peer het goed deed onder de testpersonen.

Ijsjes van moedermelk

De onderzoekers hopen dat eind deze maand de ijsjes al ingezet kunnen worden. Ouders en mensen met een zwakke gezondheid zouden deze ijsjes dan al kunnen krijgen.

Goudoever vertelt: “We hebben goed contact met een koepel van verpleeghuizen. Het idee is om bewoners van een verpleeghuis waar een uitbraak aan de gang is, een paar weken lang elke dag moedermelkijs als preventief medicijn te geven.”

Of het daadwerkelijk effectief is, moet dan blijken. Maar er is hoop op een goed uitkomst: “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam verder binnendringen.”

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. Beeld: ANP

Lees meer

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien