Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Voor dít moment vergeten we vaak onze handen te wassen

Sinds de uitbraak van het coronavirus wassen we onze handen meer dan ooit. Maar opvallend genoeg doen we dat niet per se voor anderen: nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat 73 procent van de Nederlanders zijn handen alleen wast voor eigen veiligheid.

Slechts 23 procent wast zijn handen om een ander te beschermen, zo blijkt uit het wereldwijde onderzoek van Essity (moederbedrijf van merken als Tena en Tempo).

Advertentie

Eigen veiligheid voorop

Opvallend genoeg wassen we onze handen niet per se om anderen te beschermen. Een meerderheid (78) wast zijn handen namelijk nadat ze een openbare ruimte betreden. Terwijl minder dan de helft (38 procent) dit doet vóórdat ze een openbare ruimte betreden, terwijl dat ook heel belangrijk is. Dit laat zien dat mensen zich meer zorgen maken om zelf besmet te raken, dan over het feit dat ze mogelijk een ander besmetten.

Vaker handen wassen

Doel van het onderzoek is om het bewustzijn rondom hygiëne, gezondheid en welzijn te vergroten. Dit jaar is er speciale aandacht voor veranderingen in gedrag door het coronavirus. Zo geeft tweederde van de respondenten aan dat de ze hun handen op een andere manier wassen en totaal driekwart van de respondenten zegt tegenwoordig vaker hun handen te wassen dan vóór de uitbraak van het coronavirus. Dit laatste is natuurlijk goed nieuws, want juist nu is het extra belangrijk om je handen goed te wassen. Hier kun je lezen hoe je je handen moet wassen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Vrouwen blijken iets vaker hun handen te wassen dan mannen. Zo wast 80 procent van de vrouwen hun handen na het niezen of snuiten van hun neus, tegenover 70 procent van de mannen. Daarnaast geeft 84 procent van de vrouwen aan dat ze hun handen wassen na het aanraken van ‘vreemde’ oppervlakken zoals deurklinken en trapleuningen, terwijl 76 procent van de mannen dit doet. Nieuwsgierig welke oppervlakken je nog meer thuis kunt schoonmaken om verspreiding van het virus te voorkomen? Hier kun je een handig overzichtje vinden.

Wat is belangrijker: handen wassen of 1,5 meter afstand? Dít vindt de zorg:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Essisty. Beeld: iStock

HANDEN WASSEN VERGETEN

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien