Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Muziek maakt gelukkig: na zóveel minuten krijg je een goed humeur

Muziek kan ervoor zorgen dat je gelukkig wordt. Dus zit je in een dipje? Zet dan je favoriete nummers op en je hebt in no-time weer een goed humeur. 

Je kunt wel zeggen dat muziek een medicijn is, want uit onderzoek van The British academy of sound therapty (BAST) blijkt dat bepaalde muziek een positieve stemming stimuleert.

Advertentie

Gezondheid

Veel mensen luisteren dagelijks naar muziek en dat is iedereen aan te raden. “Muziekpsychologen hebben keer op keer bewezen dat muziek een effect kan hebben op onze gezondheid. Dus met dat in gedachte: zou het niet geweldig zijn als we muziek zouden kunnen voorschrijven om te helpen bij bepaalde humeuren?”, zegt een neurowetenschapper van BAST.

Muziekgenres

Daarom hebben de wetenschappers onderzocht wat de optimale luistertijd is en wat voor invloed de verschillende muziekgenres hebben op je humeur. Aan het onderzoek deden 7.581 mensen mee. Van de deelnemers zegt 89 procent dat muziek essentieel is voor hun gezondheid en welzijn.

Ontspannen

De optimale luistertijd blijkt te verschillen. Muziek met een traag tempo, simpele melodieën en geen tekst helpt je ontspannen. Bij deze rustige muziek duurt het 13 minuten voordat je de effecten ervan merkt en er dus echt ontspannen van wordt.

Gelukkig

Om echt vrolijk te worden van muziek is het belangrijk om naar muziek met een ritme en een snel tempo met vrolijke, lyrische inhoud te luisteren. Maar liefst 89% van de ondervraagden had na 9 minuten luisteren al een verbeterd energieniveau. 65% lachte meer en was gelukkiger en 82% had het gevoel in staat te zijn alles te kunnen aanpakken. Ze hadden zelfs het idee meer controle te hebben over het leven.

Verdrietig

Wanneer je verdrietig bent, heb je waarschijnlijk geen zin in vrolijke muziek. Je gaat dan extra verdrietige liedjes luisteren. Maar het gekke is dat je je daar wel beter door gaat voelen. Uit het onderzoek blijkt dat dit soort liedjes een bepaalde verbondenheid creëeren. Ook hier is de optimale luistertijd om je humeur te stimuleren 13 minuten. De verdrietige muziek zorgde bij maar liefst 91 procent van de testpersonen voor een gevoel van opluchting en 87 procent voelde zich na het luisteren emotioneel stabieler. Verdrietige muziek helpt om je gevoelens te verwerken, waar je vervolgens weer gelukkiger door wordt.

Muziek kan er ook voor zorgen dat je heerlijk in slaap valt. Zo zorg je ervoor dat de muziek vanzelf stopt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: onderzoek. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Ik app hem terug dat ik alleen maar kan huilen. Ik voel me zo belazerd”

In de dagen na mijn ontmaskering van David/Taco zakt mijn adrenaline en word ik vooral boos. Boos op die man die mij 4 maanden lang heeft doen geloven dat hij een ander was.

Die me mooie beloftes deed. Ik hoor nog zijn stem terwijl hij in de keuken achter me stond en zachtjes in mijn oorlelletje beet: ’We gaan samen een mooi leven krijgen, Tessel. We gaan een mooie grootse liefde beleven. Jij en ik - wij gaan samen oud worden.’
Ik ben zo boos op mezelf dat ik bijna stik. Dat ik niet trouw ben gebleven aan mijn eerste indruk van hem - hoe stom kun je zijn? Ik moet aan V

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien