Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Muziek maakt gelukkig: na zóveel minuten krijg je een goed humeur

Muziek kan ervoor zorgen dat je gelukkig wordt. Dus zit je in een dipje? Zet dan je favoriete nummers op en je hebt in no-time weer een goed humeur. 

Je kunt wel zeggen dat muziek een medicijn is, want uit onderzoek van The British academy of sound therapty (BAST) blijkt dat bepaalde muziek een positieve stemming stimuleert.

Advertentie

Gezondheid

Veel mensen luisteren dagelijks naar muziek en dat is iedereen aan te raden. “Muziekpsychologen hebben keer op keer bewezen dat muziek een effect kan hebben op onze gezondheid. Dus met dat in gedachte: zou het niet geweldig zijn als we muziek zouden kunnen voorschrijven om te helpen bij bepaalde humeuren?”, zegt een neurowetenschapper van BAST.

Muziekgenres

Daarom hebben de wetenschappers onderzocht wat de optimale luistertijd is en wat voor invloed de verschillende muziekgenres hebben op je humeur. Aan het onderzoek deden 7.581 mensen mee. Van de deelnemers zegt 89 procent dat muziek essentieel is voor hun gezondheid en welzijn.

Ontspannen

De optimale luistertijd blijkt te verschillen. Muziek met een traag tempo, simpele melodieën en geen tekst helpt je ontspannen. Bij deze rustige muziek duurt het 13 minuten voordat je de effecten ervan merkt en er dus echt ontspannen van wordt.

Gelukkig

Om echt vrolijk te worden van muziek is het belangrijk om naar muziek met een ritme en een snel tempo met vrolijke, lyrische inhoud te luisteren. Maar liefst 89% van de ondervraagden had na 9 minuten luisteren al een verbeterd energieniveau. 65% lachte meer en was gelukkiger en 82% had het gevoel in staat te zijn alles te kunnen aanpakken. Ze hadden zelfs het idee meer controle te hebben over het leven.

Verdrietig

Wanneer je verdrietig bent, heb je waarschijnlijk geen zin in vrolijke muziek. Je gaat dan extra verdrietige liedjes luisteren. Maar het gekke is dat je je daar wel beter door gaat voelen. Uit het onderzoek blijkt dat dit soort liedjes een bepaalde verbondenheid creëeren. Ook hier is de optimale luistertijd om je humeur te stimuleren 13 minuten. De verdrietige muziek zorgde bij maar liefst 91 procent van de testpersonen voor een gevoel van opluchting en 87 procent voelde zich na het luisteren emotioneel stabieler. Verdrietige muziek helpt om je gevoelens te verwerken, waar je vervolgens weer gelukkiger door wordt.

Muziek kan er ook voor zorgen dat je heerlijk in slaap valt. Zo zorg je ervoor dat de muziek vanzelf stopt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: onderzoek. Beeld: iStock

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien