Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dít is waarom je na je overgang veel eiwitten moet eten

Naarmate je ouder wordt, verlies je spierkracht. Om dit tegen te gaan kun je het beste veel blijven bewegen en gezond eten. 

En in dit geval is het eten van voldoende eiwitten erg belangrijk. Vooral voor vrouwen die net uit de overgang komen.

Advertentie

Verlies
Vanaf je 35e neemt onze spiermassa af. Dat houdt in dat tegen de tijd dat we 70 jaar oud zijn, we helaas nog maar de helft overhebben. Daarom is het belangrijk om in je overgang veel te bewegen en extra veel vitamine D en eiwitten te eten. Zo kun je het verlies van je spierkracht afremmen.

Eiwitten
Hoogleraar Lisette de Groot van de Universiteit Wageningen legt in een interview met De Telegraaf uit dat ze enkele jaren geleden een onderzoek heeft uitgevoerd over de spiermassa van ouderen. Een groep kwetsbare ouderen kreeg toen krachttraining en extra eiwitten in de voeding. De andere groep kreeg deze eiwitten niet. “De combinatie van bewegen en eiwit bleek de beste uitkomst te bieden. De ouderen kregen meer spierkracht en -massa. Ook scoorden ze beter op de functietesten”, zegt De Groot.

Versterken
Naast de extra eiwitten wordt ouderen geadviseerd om minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Daarnaast is de aanbeveling om minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, gecombineerd met balansoefeningen. Maar daar blijft het dus niet bij. Het is van belang dat ouderen ook genoeg eiwitten eten.

Ontbijt
“Als je ouder wordt en je neemt geen extra eiwit, dan eet je je eigen spieren op. Dat komt omdat we minder gevoelig worden voor de stimulerende werking van eiwit op de spieraanmaak”, legt diëtiste Marjanne Prins uit. “Hoogwaardig eiwit, vezels en vitamine D is nodig; zo’n 25 gram per dag bij het ontbijt.” Omgerekend zijn dat 3 of 4 middelgrote eieren of 600 ml yoghurt. Dat is behoorlijk veel, maar gelukkig zijn er steeds meer producten verkrijgbaar waaraan extra eiwitten zijn toegevoegd. Zo heeft Prins zelf een product op de markt gebracht dat precies aan de juiste hoeveelheid eiwitten voldoet.

Dokter Rutger: vitamine D, waar heb je het voor nodig en waar haal je het vandaan?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: De Telegraaf. Beeld: iStock

Lees meer

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien