Libelle Legt Uit: waarom neemt Nederland toch zoveel tijd voor het vaccineren?

Sinds de start van het vaccineren in Nederland op 6 januari zijn er zo’n 75.000 mensen gevaccineerd. Dat terwijl er momenteel al honderdduizenden doses in ons land beschikbaar zijn. Waarom wachten we toch zo lang met dat vaccineren?
In de landen om ons heen lijkt het als een trein te lopen. In Engeland zijn per 100 inwoners inmiddels al 6,65 mensen gevaccineerd. In Denemarken zijn dat 2,94 mensen en in Spanje en Italië 1,91. Dat is al een stuk meer dan de 0,44 mensen per 100 inwoners in Nederland. De Europese Unie verdeelt de vaccinaties eerlijk over alle landen, maar hoe kan het dan dat Nederland zo achterloopt?
Aantal vaccins beschikbaar
In de opslaglocaties in Oss liggen volgens de NOS nu zo’n 400.000 doses van het coronavaccin van Pfizer en Moderna. Daarmee zouden inmiddels 200.000 Nederlanders gevaccineerd kunnen zijn. Dat aantal ligt dus ver boven het daadwerkelijke aantal mensen dat is gevaccineerd. De komende weken komt daar nog een flinke voorraad – lees: honderdduizenden – bij, maar het lijkt er nog steeds niet op dat er binnen korte tijd een grootschalig vaccinatieprogramma van start gaat.
Vaccins zijn gereserveerd
Het RIVM zegt dan ook tegen NOS dat het geen optie is om al deze vaccins meteen in te zetten. “Alle vaccins die er nu zijn, zitten al in iemands arm of daar is een afspraak voor gemaakt”, aldus een woordvoerder. Omdat iedereen na drie tot vier weken opnieuw gevaccineerd moet worden, zijn die vaccins ook al gereserveerd. Het RIVM wil niet gokken op nieuwe leveringen, maar mensen de garantie geven dat ze die tweede prik ook echt binnen deze tijd kunnen krijgen.
Dat idee hebben ze voor het Moderna-vaccin nu wel losgelaten. Onder andere huisartsen worden volgende week gevaccineerd met dit vaccin. Daarvoor wordt de complete voorraad gebruikt en wordt niet de helft gereserveerd voor de tweede vaccinatie. Het ministerie van Volksgezondheid vertrouwt erop dat de volgende levering er op tijd is voor het tweede vaccin. Dat durven ze in dit geval wel te zeggen omdat het om een kleiner aantal – zo’n 13.000 – vaccins gaat.
Verpleeghuispersoneel
Voorraad of niet, in Engeland werden in de eerste week al 108.000 mensen gevaccineerd. Een aantal waar Nederland na bijna twee weken nog niet op zit. Zijn wij dan echt een stuk langzamer? De GGD zegt dat er zo lang wordt gedaan over het vaccineren in ons land omdat er bij het plannen nog niet duidelijk was of er genoeg vaccins zouden zijn en daarnaast wordt hier ook voor gekozen om te voorkomen dat al het verpleeghuispersoneel zich tegelijk moet laten vaccineren en dan eventueel ook tegelijk last hebben van eventuele bijwerkingen.
Snelheid in Engeland
Hoe kan het dan dat ze in Engeland zo hard gaan met vaccineren? Dat komt omdat ze daar hebben besloten om de tweede vaccinatie uit te stellen. Daardoor kunnen meer mensen nu al de eerste prik krijgen dan in andere Europese landen als Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de EMA adviseren om dat niet te doen. Het is volgens deze organisaties nog niet goed genoeg onderzocht hoe goed het vaccin werkt wanneer er meer tijd zit tussen de twee prikken. De Gezondheidsraad en het OMT komen binnenkort met een advies over het uitstellen van de tweede prik.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: NOS. Beeld: ANP