Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Nu ook Nederlandse gebruikers e-sigaret met klachten naar longarts

In de Verenigde Staten lijden honderden mensen aan een mysterieuze longziekte die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door het gebruik van e-sigaretten met een smaakje. Er zijn zeker al 6 mensen aan de ziekte overleden.

Ook in Nederland zijn inmiddels 3 gevallen van een onbekende longziekte bekend. Dat meldt Nieuwsuur in de uitzending van vrijdagavond.

Advertentie

Bloed ophoesten
De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) zette eerder deze week een enquête uit onder de 1.100 leden. Binnen drie dagen kwamen er al drie meldingen binnen, vertelt voorzitter Leon van der Toorn vrijdagavond in Nieuwsuur. “Het gaat om drie mensen die vooraf geen grote longziekte hadden. Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. In alle drie de gevallen is uitgebreid onderzoek gedaan en een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden.” De kans dat de ziekte met het gebruik van de e-sigaret te maken heeft, is volgens Van der Toorn heel groot.

Grote zorgen
De enquête is pas net uitgezet, dus het is mogelijk dat er nog meer meldingen binnen komen. Dat baart Van der Toorn zorgen. “Al zijn die zorgen er eigenlijk al vanaf het begin van de komst van de e-sigaret.” Dat heeft volgens Van der Toorn alles te maken met de mogelijke bestanddelen van de e-sigaret. “We weten helemaal niet wat er gebeurt als je die bestanddelen verdampt en inademt.”

Meer onderzoek
Of de gevallen in Nederland vergelijkbaar zijn met die in de VS is nog onduidelijk. “We hopen door ons onderzoek meer patronen te ontdekken en te zien wat er hier aan de hand is. Het kan zijn dat het om andere problemen gaat. Daarom is er meer onderzoek nodig”, besluit Van der Toorn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nieuwsuur. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien