Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Ben je haast nooit moe? Dan beschik je misschien wel over dít gen

De één heeft standaard 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig, terwijl de ander bijna nooit moe is. Klinkt dat laatste scenario jou bekend in de oren? Dan beschik je misschien wel over dít bijzondere gen.

Recent uitgevoerd onderzoek aan de Universiteit van Groningen toont bijzondere en vernieuwende resultaten over slaap.

Advertentie

Nooit moe
Om dit te onderzoeken, bekeken wetenschappers het DNA van meerdere families waarvan personen gemakkelijk met 5 uurtjes slaap konden leven. Ze ontdekten dat deze personen allemaal het gen ADRB1 bezaten. Dit overdraagbare gen kan ervoor zorgen dat je aanzienlijk minder slaap nodig hebt dan personen die dit gen niet bezitten.

Meer onderzoek
Om deze uitkomst nog meer te onderzoeken deden de Groningse wetenschappers ook nog onderzoek bij muizen. De diertjes droegen een gemuteerde versie van het ADRB1-gen. En je raadt het al: ook de muizen met dit gen bleken een stuk minder slaap nodig te hebben.

Moeilijk
Ondanks dat dit onderzoek vernieuwende uitkomsten laat zien, blijft het moeilijk om slaap te onderzoeken. “Slaap is zowel onderhevig aan onze biologie als aan ons gedrag. We drinken koffie en dwingen onszelf later op te blijven, wat tegen onze biologische instincten ingaat”, verklaart onderzoeker Louis Ptáček.

Hoe zit dat eigenlijk met onze koningin? Slaapt Máxima heerlijk 8 uur per nacht, of bezit ze stiekem misschien het ADRB1-gen wel?

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Margriet. Beeld: ANP

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien