Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

7 tips om van de tuin je nieuwe sportschool te maken

Ben je nét begonnen aan je goede voornemen om te gaan sporten, sluiten de sportscholen door het coronavirus. Toch in beweging blijven? Maak van je tuin dan de nieuwe sportschool met de volgende tips. 

Werken aan dat felbegeerde zomerlichaam schuif je met weinig tegenzin een jaar op, maar de hele dag binnenzitten is ook zo wat. De volgende oefeningen houden je conditieniveau in ieder geval lekker op peil. Het enige wat je hoeft te doen is je sportbroek aan te trekken en naar buiten te gaan.

Advertentie

Touwtje springen


Het springtouw van je kind is ideaal voor de warming-up. Vooral als de temperaturen het laten afweten, is opwarmen erg belangrijk. Bovendien is dit een goede om je conditie te verbeteren. In de video hierboven wordt uitgelegd hoe je touwtje springen gebruikt om op te warmen.

Joggen

Wil je liever niet springen in verband met een blessure of zwakke knieën? Geen probleem. Joggen is een prima alternatief. Doe dit op de plaats als je tuin niet zo groot hebt of ren een paar rondjes als je wel de vrijheid hebt. Houd het in ieder geval een paar minuten vol, zodat de doorbloeding in je lichaam goed op gang komt.

Squats

De tuin is een prachtige plek om te squatten, want je hebt er ongetwijfeld een mooier uitzicht dan in de sportschool. Zet een tuinstoel achter je om ervoor te zorgen dat je diep genoeg zakt en vergeet niet dat je knieën niet voorbij de tenen mogen komen. Werk in sets van 10 of 20 en herhaal 4 keer.

Wil je het een tandje moeilijker maken? Wissel de normale squats dan af met jump squats, brede squats (met de knieën naar buiten) of houdt ‘m even vast tot je de verbranding in je spieren voelt. Bij deze oefeningen wel even de tuinstoel weghalen, want je wil jezelf niet bezeren.

Lunges

Voor deze oefening heb je een stevig opstapje of een traptrede nodig. Om de benen en billen aan het werk te zetten zijn lunges een goed idee. Zet je linkerbeen op het opstapje en zak vervolgens door je rechterbeen heen. Probeer zo diep mogelijk te komen zonder je balans te verliezen. De knie van je linkerbeen moet in een hoek van 90 graden komen. Herhaal 10 keer en wissel vervolgens van been. Probeer 3 à 4 setjes te doen.

Step-ups

Wederom komt een traptrede of een opstapje goed van pas. Stap er met je linkervoet op, duw jezelf omhoog en til je rechterknie op. Wissel van been en herhaal 10 keer per been. Durf je het aan om het tempo op te voeren? Zet je linkervoet dan schuin neer en trek je rechterknie naar je toe. Herhaal 10 keer en houd het tempo er goed in. Wissel daarna van been. Doe sets van 4.

Tricep dips

Tricep dips is een mooi woord voor de oefening waarmee je dag zeg tegen de kipfilets. Pak de tuinstoel er maar weer bij, want dit vervangt de bank die je normaal in de sportschool gebruikt. Om ‘m goed uit te voeren, pak je de rand van de stoel vast op schouderbreedte. Strek je armen, plaats je billen van de stoel af, zet je voeten op de grond en buig je benen licht. Zak vervolgens door je armen naar de grond, maar raak het niet aan. Armen in een hoek van 90 graden? Nu druk je jezelf weer omhoog met de kracht in je armen.

Doe er 10 of 20 als de oefening nieuw voor je is en bouw op tot 3 à 4 sets als je armen al wat gewend zijn.

Push ups

Met een push up train je een groot deel van je lichaam. Je armen, borst, heupen en buik worden in één keer aangepakt. En als je wil hoef je er niet eens voor in het gras te liggen. Opdrukken kun je ook doen tegen een muur of de tuintafel. Doe er minstens 10 en herhaal.

Met deze total body work-out blijf je ook binnen fit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

sporten tuin

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Alexia verhuist deze zomer naar het buitenland

Prinses Alexia (15) treedt in de voetsporen van koning Willem-Alexander. De middelste prinses maakt haar middelbareschooltijd af aan het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic College) in Wales.

De RVD maakt dinsdagmiddag bekend dat prinses Alexia na de zomer in Wales opgaat voor haar Internationaal Baccalaureaat. Alexia zit nu in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, maar zal in de zomer dus afscheid moeten nemen van haar klasgenootjes. Daar krijgt ze wel koninklijke schoolgenootjes als kroonprinses Elisabeth van België en de Spaanse prinses Leonor voor terug. Leonor begint ook na de zomer op de school in Wales.

Advertentie

Schooltijd prinses Alexia privé

In het bericht maakt de RVD nog eens duidelijk dat de periode van de schooltijd van de prinsessen privé is. “Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RVD. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruim 2,4 miljoen senioren mogen deze maand stemmen per post

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat ruim 18% van het totaal aantal kiesgerechtigden in Nederland mag stemmen per post. Het gaat om zo’n 2,4 miljoen senioren van 70 jaar en ouder.

Deze mensen mogen hun stem per post uitbrengen vanwege het risico op een coronabesmetting. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in Utrecht en Urk het aandeel 70-plussers onder de kiesgerechtigden het kleinst is. 10% mag hier stemmen per post. Laren heeft de meest stemgerechtigde senioren: hier mag 32% van de inwoners stemmen per post.

Advertentie

Briefstemmen

Het stembiljet wordt thuisbezorgd, maar het is wel belangrijk dat er goed wordt gelezen hoe het briefstemmen werkt. Anders loop je de kans dat de stem ongeldig wordt verklaard. Momenteel zijn er in totaal 13,2 miljoen mensen in Nederland kiesgerechtigd. Sinds de vorige Kamerverkiezingen in 2017 zijn ruim 883.000 jongeren 18 jaar geworden. Hiervan mag 73.000 niet stemmen, omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben. 810.000 jongeren mogen dat dus wel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.


voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo maak je je garderobe lenteklaar zónder nieuwe kleding

We hebben net een paar zalige lentedagen achter de rug en als het aan het zonnetje ligt, duurt het niet lang voordat we zonder jas naar buiten kunnen. Goed weer vraagt om nieuwe outfits, maar ligt er nog wel leuke kleding in je kast? TikTok komt met dé oplossing: upcyclen.

Advertentie

Huispak

Laten we eerlijk zijn, werken was nog nooit zo comfortabel sinds de coronapandemie. Strakke panty’s en kleding waar je alleen maar in kan zweten, hebben plaatsgemaakt voor joggingbroeken en hoodies. Niemand die je ziet, toch? Mocht je jouw huispak beu zijn, vergeet dan niet dat je het gemakkelijk kunt upcyclen.

Dit is wat je moet doen: je koopt textielverf voor in de wasmachine (dat kost nog geen tientje), je maakt je huispak nat, legt het in je wasmachine, plaatst een wasdopje textielverf daarbij en wassen maar! Voor je het weet, werk je niet in een wit, maar in een chocoladebruin huispak.

@sheida.alhoeiVooral omdat je op wit altijd vlekken ziet. Maar ook omdat ik obsessed ben met deze kleur momenteel🤎 ##diy ##upcycling ##fyp ##doityourself♬ WITHOUT YOU – The Kid LAROI

Kraagje

Deze trend is niet alleen handig voor het maken van nieuwe kleding, je kan er ook makkelijk je oude kledingstukken mee opfrissen. Soms heb je vlekken op het kraagje van je T-shirt die er niet meer uitkrijgt. Heel vervelend, want het shirt in kwestie ziet er verder nog prima uit. Gelukkig heeft TikTok ook daar een oplossing voor.

@rugratsragz##sewingtutorial ##thriftflip ##sewingtip ##upcyclingclothing ##thriftfind ##iloveclothes ##fastfashionsucks♬ Been Waiting for U My Whole Life – Rook1e

Avocado

Dol op de tie-dye trend uit de jaren ’70? Die is terug van weggeweest. Alles wat je nodig hebt is water, de juiste verf en elastiekjes. Maar wist je dat de avocado ook een geschikt middel is voor tie-dye? Houd je pen in de aanslag en let goed op, want zó upcycle jij je favoriete witte shirt met avocadoschillen.

@paula.luckI absolute LOVE this color! 🥑💕 ##learnontiktok ##tiktokpartner ##tiedyetutorial ##upcycledclothing ##tiktokfashion♬ IMAGINATION – Lize Mynhardt

Telefoon

Een ander probleem waar veel mensen tegenaan lopen, is waar je in hemelsnaam je telefoon moet laten tijdens het sporten. Zeker als je een rondje wilt hardlopen. Ook daar heeft het internet een envoudige oplossing voor. Maak er ook meteen eentje voor je zus, man of vriendin, want: je moet hiervoor afscheid nemen van een sok.

@rose.friederikeIch find den Trick so genial 😂, verwendet so wie ich ne alte gewaschene Socke 🧦 ##upcycledclothing ##upcycle ##sportgirl ##lifehack ##fitnesshack ##fit♬ Originalton – ROSE

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Naomi Griep. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lieke had corona: "Pas sinds deze podcast geloof ik weer in volledig herstel"

We spraken Lieke (36) in juni 2020. Ze zat toen al drie maanden thuis met coronaklachten. Nu, bijna een jaar na haar besmetting, is ze nog altijd niet de oude. Wél heeft ze een podcast ontdekt die haar weer hoop heeft gegeven.

“De nasleep is erg hobbelig geweest met meerdere terugvallen. Ik had nog steeds pijn in de borst, hartkloppingen, een brandende tong, het gevoel dat ik menthol inademde – en dat terwijl het virus niet meer in m’n lijf zat. Dat is heel frustrerend. Waarom ging dat niet over?”

Advertentie

Lieke vervolgt: “Ondanks een ontstoken hartzakje in juni bleek uit de enorme hoeveelheid testen dat ik geen permanente schade heb overgehouden aan corona. Maar deed ik bijvoorbeeld een fietstest in januari, dan schrok de begeleider zich te pletter van de slechte resultaten. Ook lag ik in november weer een hele maand op de bank als ik even te veel van mezelf had gevraagd. Wandelen én met een vriendin praten tegelijk? Dat zorgde echt voor een mentale en fysieke overbelasting. En dat triggert op z’n beurt een terugval.”

Podcast

“Op een gegeven moment ontdekte ik een podcast die me enorm heeft geholpen: The cure for chronic pain, van de Amerikaanse Nicole Sachs. Ik kreeg deze tip van iemand met een burn-out. In de podcast wordt verteld over een methode waardoor het zenuwstelstel tot rust kan komen. In de nasleep van corona zit deze namelijk vaak nog in de vecht- en vluchtmodus. Het zenuwstelstel denkt nog steeds dat er gevaar is wat onbewust erg veel energie kost.”

“De cardioloog bevestigde dat het overactieve immuunsysteem waarschijnlijk de boosdoener was van mijn aanhoudende klachten. Er werd gedacht dat dit vanzelf wel zou herstellen. Maar wanneer je na bijna een jaar nog steeds niet langer dan een halfuur kan fietsen, begin je jezelf dat wel af te vragen. En nu, in slechts anderhalve maand, heb ik door de methode van Sachs spróngen gemaakt. Ik heb ‘zelfs’ een hele kamer in m’n huis geverfd. Dat was voorheen echt ondenkbaar.”

Goed onderzoek

“De methode bestaat uit een schrijfoefening waarna je een meditatie doet. Het uiteindelijke doel is om rust in je lichaam en met name in het zenuwstelsel te krijgen waardoor je energie zich herstelt. Ik ben zo blij dat ik een manier heb gevonden waardoor ik weer geloof in een volledig herstel. Ik heb zelfs de kans gekregen om aan Sachs mijn verhaal te doen en er samen een aflevering over op te nemen.”

“Voor mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten als ik kan ik maar één ding meegeven: onderzoek eerst goed of er geen blijvende schade is, vraag door bij artsen om doorverwijzingen, en geef dan deze methode eens een kans.”

Misvatting

“Het is overigens heel frustrerend dat je overal hoort dat jonge mensen niet echt ziek worden van corona. Dat is gewoon echt niet zo. En dan nog: als er een kans van 1 op 10 is dat je je leven een jaar kwijt bent, ga je dan dat risico nemen en de regels aan je laars lappen? Of blijf je dan voorzichtig? Ik zou dan heel voorzichtig blijven.”

Vragen over corona? Dokter Rutger geeft antwoord:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Daphne Dorgelo. Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien