Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Omgaan met teleurstellingen tijdens de coronacrisis: zo doe je dat

Als jij en je naasten op dit moment gezond zijn, ben je een enorme geluksvogel. Dat dat het belangrijkst is, staat buiten discussie. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet stevig mag balen wanneer je door de crisis een teleurstelling op welk vlak dan ook voor je kiezen krijgt. 

Het leven is op dit moment voor niemand zoals het was. We moeten allemaal wennen aan ‘het nieuwe normaal’ van thuisblijven en afstand houden. En dan is er ondertussen nog de angst die het virus met zich meebrengt en als een soort schaduw over de dag hangt.

Advertentie

Omgaan met teleurstellingen

Ondertussen gaat het leven – hoe bizar ook – door. Er zijn deadlines, kinderen die les moeten, eten dat op tafel moet. En dat leven komt met teleurstellingen. Teleurstellingen waar je je misschien schuldig over voelt zodra je ze opmerkt. Want maakt zo’n tegenslag nou uit als er mensen vechten voor hun leven? In deze verwarrende tijd is het daarom belangrijk dat je naast je fysieke gestel ook genoeg aandacht besteed aan je mentale gezondheid.

Daarom: een cursus omgaan met teleurstellingen, deel 1. (Herman Finkers, kom er maar in).

1. Erken je emoties en vergeef jezelf

Je bent geen monster omdat je je voelt zoals je je voelt. Het is niet raar om in deze tijd ook last te hebben van zelfmedelijden. Iedereen moet wennen aan verandering en in dat proces kun je je overstuur of boos voelen. Herinner jezelf eraan dat je niet alleen staat.

2. Maak korte metten met gedachten die jezelf onderuit halen

Het jezelf kwalijk nemen dat je menselijke emoties hebt, doet niets voor je mentale gezondheid. Er is een verband tussen kritiek en depressie en aan de andere kant tussen compassie en een beter humeur. Jezelf veroordelen om je gevoelens maakt het alleen maar erger.

Betrap je jezelf op die gedachtes? Schrijf ze op. Zet uiteen waarom je teleurgesteld bent. Vind je dat lastig? Vraag jezelf dan af wat je tegen een vriendin in jouw situatie zou zeggen. Als een vriendin je vertelt dat ze enorm baalt dat ze niet naar de sportschool kan, zou je haar ook zeggen dat het niet erg is om dat te voelen en je zou haar het advies om thuis te sporten geven. Met andere woorden: toon de compassie en vergevingsgezindheid die je hebt voor anderen ook eens aan jezelf.

3. Vraag jezelf af waarom je je zo voelt

Soms is klip en klaar: je baalt omdat je vakantie niet doorgaat. Soms is het echter onduidelijker. Je baalt bijvoorbeeld omdat je op vrijdagavond niet naar de kroeg kan. De echte reden is wellicht dan niet de kroeg, maar dat je je misschien wat alleen voelt. Prik een dag en tijd met vriendinnen en drink samen een drankje via FaceTime. Het is niet hetzelfde, maar zo maken jullie wel tijd elkaar te zien en bij te kletsen.

4. Denk aan anderen

Wat dacht je van die vriendin die zwanger is en zich grote zorgen maakt? Bel haar. Neem als je dan toch bezig bent ook contact op met grootouders. Door de focus op een ander te leggen, ben je niet meer zo met je eigen misère bezig. Probeer iets goeds te doen voor een ander, grote kans dat je daar zelf ook van opknapt.

5. Bedenk waar je dankbaar voor bent

Inkoppertje, maar wel een belangrijke. Misschien dat je nog een baan hebt, een dak boven je hoofd en de zon die het lichtinval in huis zo mooi maakt. Je kunt het opschrijven of hardop uitspreken voor het slapen gaan. Ps: het is ook een goede activiteit om kinderen in te betrekken.

6. Begrijp dat dit even kan gaan duren

Niemand weet op dit moment nog hoelang we thuis blijven zitten. In China gaat het nu stúkken beter, maar het heeft wel drie maanden geduurd voor het zover was. Dat kan hier ook gebeuren, maar dat weten we simpelweg niet. Niemand heeft de handleiding hoe je daar het best mee om kunt gaan. Moet je erom huilen? Doen. Bekijk je de situatie liever per dag? Ook goed. Geef gehoor aan jouw proces, voel aan wat het beste voor je werkt.

7. Houd ook hoop voor de toekomst

Misschien heb je het gevoel dat je nu een heleboel van het leven mist, en dat kan een bittere pil zijn. Wees ervan bewust dat het leven uiteindelijk weer normaal wordt. Weet dat je niet de enige bent die hiermee moet dealen: dit is iets waar de hele wereld mee kampt. Sta jezelf ook toe om lol te hebben en te lachen. Dat is juist een heel goed idee.

Erken dat dit de nieuwe situatie is. Zorg goed voor jezelf: beweeg waar het kan, slaap voldoende en eet gezond: zo voel je je een stuk minder kwetsbaar in hoe moeilijk het is om hiermee om te gaan.

Kun je wel wat rust in je hoofd gebruiken? Een meditatie-app kan uitkomst bieden. Eva testte ze een week lang:

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Maxime Meiland (25) dolgelukkig: "Claire noemt Leroy al papa"

Fans van de familie Meiland kunnen al geruime tijd meegenieten van de relatie tussen Maxime Meiland (25) en haar cameraman Leroy. De twee maakten eerder bekend dat ze een nieuwe stap in hun relatie hebben gezet en gaan samenwonen. Maar ook nu deelt Maxime weer schattig nieuws over haar verkering. 

Haar dochter Claire noemt Leroy af en toe papa, liet ze dit weekend weten op Instagram.

Advertentie

Claire en vriend Leroy

Terwijl Maxime bezig is om haar haar zelf te kleuren, beantwoordt ze vragen van haar fans via Instagram Stories. Iemand vraagt of Leroy inmiddels als een vaderfiguur wordt gezien door haar 2-jarige dochtertje. Daar geeft ze een enthousiast en eerlijk antwoord op: “Ze doen het zo goed samen.”

Ze vertelt dat Leroy het heel goed met Claire doet. “Claire is gek op hem, ze zegt ook papa. Steeds meer ook. Dus ja, ze klikken goed.”

Trouwen

Maxime is dolgelukkig met haar Leroy. Ze heeft zelfs al meerdere keren uitgesproken dat ze met hem wil trouwen. Of dat er daadwerkelijk aan zit te komen en wanneer dat gaat gebeuren, blijft nog even de vraag. Maxime Meiland laat verder op Instagram weten dat ze het erg druk heeft met de opnames van het nieuwe seizoen van Chateau Meiland en dat er ‘heel veel gaande is’. Wat dat precies inhoudt, kan ze nog niet verklappen. Maar ze zegt wel alvast dat het een heel speciaal jaar voor haar gaat worden.

Martien Meiland gooit Chateau Hengelo voorgoed op slot voor Caroline:

Martien Meiland gooit Chateau Hengelo voorgoed op slot voor Caroline:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ilse DeLange gaat een spannend nieuw avontuur aan in Duitsland

Eén, twee, cha-cha-cha… Ilse DeLange kan maar beter vast aan het oefenen slaan, want binnenkort kan de zangeres geen enkele misstap meer maken. Ze doet namelijk mee aan de Duitse versie van ‘Let’s Dance’. 

We kennen Ilse op het podium vooral verscholen achter haar gitaar. Niet bepaald het type dat à la Tina Turner alle hoeken van het podium over raast met gecoördineerde danspassen, maar daar komt binnenkort verandering in. De zangeres doet bij onze oosterburen mee met Let’s Dance. Op Instagram verkondigt ze samen met twee jeugdfoto’s dat ze daar enorm veel zin in heeft.

Advertentie

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ilse DeLange (@ilsedelangemusic)

‘Zo gaaf’

“Ja!!!! Zo onwijs blij dat ik dit nieuws eindelijk mag delen, ik zal dit jaar meedoen met Let’s Dance in Duitsland. Iets totaal onverwachts, al weten de mensen om mij heen hoezeer ik van dansen hou! Zo gaaf om van profs te mogen leren, ik kan niet wachten. Ik heb onwijs veel zin om mij in dit avontuur te storten! See you on the dance floor! LET‘S DANCE!’ De uitroeptekens liegen er in ieder geval niet om.

Duits zit wel snor

Je zou denken dat Ilse niet alleen moet studeren op danspasjes, maar ook op haar Duits. Dat lijkt reuze mee te vallen. Voor het gemak heeft ze haar Instagramberichtje zelfs in het Duits geschreven. Daarnaast deed ze ook al eens mee aan De Beste zangers in Duitsland, dus met de taal zit het wel snor.

De artiest is niet de enige Nederlander die de Duitse dansvloer onveilig maakte. Onder meer Loïza Lamers, Sylvie Meis en Bastiaan Ragas gingen haar al voor.

Misschien kan Ilse nog wat optsteken van Stella Bergsma. Die leerde sensueel dansen (en vond dat behoorlijk heftig). 

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry is 'diep bedroefd' om pijnlijk afscheid van de koninklijke familie

Prins Harry en Meghan Markle besloten vorig jaar een stap terug te doen van het Britse koningshuis. Het echtpaar zag geen andere mogelijkheid, maar dat maakt het besluit er niet minder verdrietig om. Vooral Harry zou er nog steeds grote moeite mee hebben. 

Dat zegt royaltyverslaggever en vertrouweling van de familie Tom Bradby in een interview op ITV.

Advertentie

Worstelen met hun positie

“Ik denk dat hij diepbedroefd is door de situatie met zijn familie”, vertelt Tom. “Maar zijn ze daarbuiten ongelukkig? Nee, ik denk niet dat dat waar is. Ik denk dat ze eigenlijk best gelukkig zijn, maar dat ze worstelen met hun positie in het leven. Ik denk dat ze dat allemaal doen.”

Gekwetst

De verslaggever mocht Harry en Meghan in 2019 interview tijdens hun bezoek aan Afrika. Tijdens die gesprekken werd hem duidelijk dat de spanningen binnen de familie groeiden sinds hun huwelijk in 2018 en de geboorte van zoon Archie. “De situatie met het gezin is duidelijk niet ideaal en het is een heel moeilijk jaar geweest voor iedereen. Ze voelen zich gekwetst en dat maakt het erg ingewikkeld”, zei Bradby destijds.

Verrassing voor Kate

Inmiddels woont het stel alweer een tijdje in het Californische Santa Barbara. Vanuit daar proberen ze de band met hun Britse familie zo warm mogelijk te houden. Zo kreeg Kate Middleton voor haar 39ste verjaardag op 9 januari een lieve kaart en meerdere cadeaus. ‘Het was een leuke verrassing. Kate had niks van hen verwacht’, vertelde een ingewijde.

Nieuwsgierig naar het (gigantische) huis van Harry en Meghan? Rick heeft de foto’s:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: ANP. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Spectaculair: Na de warme chocolade-bom is er nu ook het 'thee-bommetje'

Misschien heb je de warme chocolademelk-bom al eens voorbij zien komen op de social media-kanalen. Het holle bolletje chocola valt uiteen zodra het in contact komt met warme melk. Dat is niet alleen lekker, maar ziet er ook vrij spectaculair uit. 

Datzelfde trucje kun je nu ook uithalen met thee.

Advertentie

De thee-bommetjes zien er op het eerste oog uit als een mysterieuze kristalballen. Transparant, en soms zelfs voorzien van glitter. Deze bommetjes zijn een leuke variant als je niet zo’n zoetekauw bent, maar wel nu de tijd en zin hebt om van een warm drankje een klein feest te maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dfw Milk Bombs (@dfwmilkbombs)

Zelf maken

Bovendien maak je die bommetjes vrij simpel zelf. De ideale activiteit voor een gure zondagmiddag en lekker om mee op te warmen na een winterse wandeling. Zó maak je zelf zo’n hypnotiserend thee-bommetje.

Tekst gaat verder onder video.

@thestationbakeryDetailed tutorial coming soon!#teabomb #teabombs #teaglobe #teaglobes #WhatILearned #desserttiktok #perfectgifts #newyear

♬ original sound – The Station Bakery

Wat je nodig hebt:

  • Een kopje isomalt korrels (een kunstmatige zoetstof);
  • Een siliconen bakblik met zes (halve) bolletjes van ongeveer 70 mm;
  • Kleurstof (eetbaar, uiteraard);
  • Een zakje kruidenthee;
  • Gedroogde bloemen.

Het stappenplan:

1. Smelt de isomalt korrels op een medium hoog vuur in een hittebestendige pan. Verspreid de korrels over de bodem door de pan zachtjes te schudden, niet roeren.

2. Als het mengsel helder en vloeibaar is, verdeel je het over twee bolletjes in het bakblik. Het mengsel is heet maar koelt snel af, dus werk snel.

3. Geef het mengsel een kleurtje met de kleurstof die je in de rondjes drupt en vervolgens door roert.

4. Eenmaal gemixt, gebruik je een metalen lepel waarmee je de bovenkant van de vorm glad maakt en zeker weet dat er geen gaatjes of lucht tussen zit. Laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur.

5. Als het mengsel is uitgehard, haal je één half bolletje uit de vorm. Aan het bolletje dat nog in de vorm zit, voeg je het theezakje en eventueel de droogbloemen toe.

6. Met een pan verwarm je de randjes van het halve bolletje die je uit de vorm hebt gehaald zodat je die straks makkelijk op het andere halve bolletje kunt plakken.

7. Plaats het bovenste halve bolletje op het halve bolletje dat nog in de vorm zit en haal daarna het volledige bolletje uit de vorm. Tadaa!

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Oatsies LA🍃 (@oatsies_)

Voor de grote show hoef je dan alleen nog maar het thee-bommetje in heet water te leggen. Wie zei dat dry january saai is?

Toch meer een zoetekauw? Met deze tips maak je warme chocolademelk nóg lekkerder.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Glamour UK | Beeld: TikTok

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien