Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Onderzoek bevestigt: afvallen doe je vooral met je hoofd

Soms heb je gewoon zin in iets lekkers. Een vette hap, een zak chips of een stuk chocolade. Niks lijkt je op zo’n moment tegen te kunnen houden. Of toch wel?

Als het aan dokter Petra Hanson van de Universiteit van Warwick ligt wel en is bewuster eten de oplossing.

Advertentie

Hap, slik, weg
Vaak eten we zo op de automatische piloot, dat we niet eens stilstaan bij wat we nou eigenlijk in onze mond stoppen. We eten vlug achter de laptop of voor de tv. Dat broodje? Zo weg. Die zak snoep? Op. En dat is zonde. Helemaal als je graag een paar kilo kwijt wil raken.

“Een heleboel mensen gebruiken voeding als een emotionele oppepper. Jezelf af en toe eens laten gaan is geen probleem, maar als het zich systematisch voordoet, kan het impact hebben op iemands gezondheid”, zegt dokter Hanson. Ze wilde daarom nagaan of mindfulness mensen met overgewicht zou kunnen helpen bij het afvallen. Door de meditatietechniek word je namelijk meer bewust van gedachten en gevoelens. Haar idee was dan ook: als mensen meer bewust eten, gaan ze wellicht minder eten.

Bewust eten
En ja hoor: al na vier sessies van anderhalf uur waren de deelnemers die aan mindfulness deden gemiddeld 3 kilo kwijt. Deelnemers die geen mindfulness-sessies volgden, verloren maar 0,2 kilo. De reden? De mensen die aan mindfulness deden, beleefden het moment waarop ze op het punt stonden zich te laten gaan veel bewuster. “Mindfulness helpt mensen om meer inzicht te krijgen in en meer bewust te worden van hun eigen emotionele toestand waardoor ze zich minder snel laten verleiden door ongezonde voedingskeuzes”, aldus Hanson. De emotionele vreetbuien bleven dus uit.

Aan tafel
De deelnemers leerden langzamer te eten, van iedere hap te genieten en zich op de smaaksensaties te concentreren. Hanson: “Veel mensen eten voor de televisie of achter hun computerscherm waardoor ze niet eens doorhebben wat ze allemaal naar binnen werken. Aan tafel gaan zitten is al een eerste stap om bewuster te leren eten.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het Laatste NieuwsBeeld: iStock

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien