Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Onderzoek: alzheimer al in vroeg stadium af te lezen aan iemands ogen

Lang voordat de arts de diagnose alzheimer stelt, kan de ziekte al aanwezig zijn in je hersenen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze alzheimer al in een pril stadium kunnen opsporen. 

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij alzheimer stapelt een bepaald eiwit zich op in de hersenen, waardoor het weefsel in je hersenen steeds meer beschadigd raakt. Hierdoor gaat het geheugen steeds minder goed werken. De ziekte wordt steeds erger, waardoor diegene op een gegeven moment moeite krijgt met dagelijkse vaardigheden.

Advertentie

Pupillen
Wetenschappers van de Universiteit van Californië zijn erachter gekomen dat je aan de ogen van iemand kunt zien of diegene risico heeft om later de ziekte van Alzheimer te krijgen. Het klinkt gek, maar toch is het best logisch. Het heeft allemaal te maken met je pupilreacties. Je pupilreacties worden veroorzaakt door de locus coeruleus. Dit is een deel in je hersenen dat betrokken is bij de regulatie van emoties en cognitieve handelingen.

Proef
Uit eerder onderzoek bleek dat dit deel van de hersenen vaak als eerste wordt aangetast door de ziekte van Alzheimer. Door dus naar je pupilreacties te kijken, kan de ziekte al in een vroeg stadium ontdekt worden. Voor de studie hebben de wetenschappers een proef gedaan bij mensen met en zonder milde cognitieve stoornissen. Deze aandoeningen zijn vaak een voorloper van alzheimer.

Risico
Uit de resultaten blijkt dat de proefpersonen met een stoornis een grotere pupilverwijding hadden bij cognitieve inspanning dan de test groep zonder stoornis. Aan de hand van deze resultaten stellen de onderzoekers dat de snelheid waarmee de pupillen van mensen tijdens een cognitieve test groter of kleiner worden, een goede en goedkope methode is om te meten of iemand een verhoogd risico heeft op Alzheimer. Wat deze test zo bijzonder maakt, is dat-ie al is uit te voeren nog voordat de eerste symptomen van de ziekte zichtbaar zijn.

Christa kreeg op haar 47e te horen dat ze lijdt aan alzheimer:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Science Daily. Beeld: iStock

Lees meer

Zo ziet deze week (11 t/m 17 augustus) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien