Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Onderzoek wijst uit: mondkapjes drogist helpen tegen verspreiding virus

Over de effectiviteit van mondkapjes zijn de meningen nog altijd verdeeld. Want hoe goed beschermen niet-medische mondkapjes nou echt tegen het verspreiden van het virus?

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws liet door deskundigen een test uitvoeren om erachter te komen hoe effectief de mondkapjes zijn die je bij de drogist kunt kopen. De conclusie: deze mondkapjes beschermen beter dan gedacht tegen de verspreiding van het virus.

Advertentie

Grote drogisterijen

De mondkapjes die te koop zijn bij de grotere drogisterijen blijken volgens het onderzoek van de nieuwssite de meeste virusdeeltjes tegen te houden. De maskers van Hema en Etos kwamen het beste uit de test. Virusdeeltjes ter grootte van 3 micron en groter kwamen niet door het kapje heen. De maskers van Kruidvat hielden ook 99,7% van de virusdeeltjes van 3 micron tegen. Dit is ook de eis voor de mondkapjes die worden gedragen door medisch personeel. Het zijn vooral druppels ter grootte van tussen de 5 en 10 micron die zorgen voor verspreiding.

Beschermen tegen inademen

De niet-medische mondkapjes beschermen dus beter dan gedacht, maar toch zijn dit geen medische materialen. Deze mondkapjes zorgen er vooral voor dat het virus niet verspreid wordt, maar ze beschermen niet tegen het inademen van de virusdeeltjes. Daar heb je echt een medisch mondkapje voor nodig die de mond en neus afsluit.

Zelfgemaakte mondkapjes

Ook zelfgemaakte mondkapjes werden meegenomen in het onderzoek van RTL Nieuws. Mondkapjes die volgens het patroon van de overheid worden gemaakt, houden 96,4% van de virusdeeltjes van 3 micron tegen. Maak je een masker waar je een filter van een stofzuigerzak in kunt doen – zoals ze in België adviseren – dan is dat zelfs 100%.

Zelf een mondkapje maken? Hier vind je ons patroon en stappenplan.

BEKIJK OOK: Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien