Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Onderzoek: langdurig zware pijnstillers nemen kan dít nare gevolg hebben

Als je geregeld overvallen wordt door migraine of andere nare pijn, grijp je wellicht snel naar zware pijnstillers om de pijn wat te verlichten. Toch wijst recent onderzoek uit dat veel zware pijnstilling tot je nemen allerlei nare gevolgen met zich mee kan brengen.

Onderzoekers aan het Leids Universitair Medisch Centrum komen met bijzondere nieuwe inzichten.

Advertentie

Bijwerkingen pijnstillers
De onderzoekers kwamen door hun onderzoek tot het inzicht dat zware pijnstillers zoals opiaten voor een verstoorde hormoonhuishouding kunnen zorgen. Om dit te onderzoeken analyseerden de Leidse onderzoekers 52 bestaande studies over hormoonverstoringen na het gebruik van opiaten.

Verlaagd cortisol
Ze kwamen erachter dat 20% van de gebruikers uit de betreffende studies een verlaagd cortisolniveau hadden. Bij 60% van de deelnemende mannen in de studies vonden ze ook nog een verlaagd testosteronniveau. Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen, zoals impotentie, vruchtbaarheidsproblemen en minder spiermassa.

Meer onderzoek
De onderzoekers stellen dat er meer bekendheid rondom de gevaren van opiaten moet komen. Onderzoeker Amir Zamanipoor vertelt echter dat er nog wel meer onderzoek nodig is. “Er moet nog worden onderzocht wat de effecten zijn bij vrouwen, hoe we deze klachten kunnen voorkomen en hoe snel herstel optreedt.”

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien