Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Onderzoek toont aan: thee drinken is heel goed voor je hersenen

Kruip jij ook het liefst met een kopje thee op de bank nu de herfst begonnen is? Dat is heel goed, want het drinken van thee blijkt goed te zijn voor je brein.

Volgens een nieuwe studie van de National University of Singapore hebben mensen die ongeveer 25 jaar lang elke week 4 koppen thee drinken een efficiëntere hersenfunctie. Dit betekent dat je hersenen je beter kunnen beschermen tegen achteruitgang in je hersenen naarmate je ouder wordt.

Advertentie

Analyse
Om de voordelen van het drinken van thee te kunnen bestuderen, analyseerden de wetenschappers de neuroimaging data van 36 volwassenen van 60 jaar of ouder. Neuroimaging is een verzameling van verschillende technieken die worden gebruikt om de structuur en functie van hersengebieden in beeld te brengen.

Gezonder brein
Naast de theeconsumptie analyseerden de onderzoekers ook factoren over de gezondheid van de deelnemers, zoals hun levensstijl en psychologisch welzijn. Uit de resultaten blijkt dat deelnemers die gedurende 25 jaar minstens 4 koppen groene of zwarte thee per week dronken, een gezonder brein hadden dan de mensen die geen of minder thee dronken. De hersengebieden van deze personen waren op een ‘efficiëntere manier’ met elkaar verbonden.

Achteruitgang
“Onze resultaten bieden het eerste bewijs van een positieve bijdrage van het drinken van thee aan de hersenstructuur en suggereren dat het regelmatig drinken van thee een beschermend effect heeft tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang in de hersenen”, zegt Feng Lei, teamleider van het onderzoek en universitair docent bij de afdeling psychologie.

Wegennet
Om de resultaten wat duidelijker uit te leggen, vergelijkt Lei je hersenen met het wegennet. Wanneer er betere, grotere wegen zijn tussen bepaalde steden, kom je sneller en energieker aan op je bestemming. Wanneer er gaten in de weg zitten of je ergens met een omleiding moet komen, doe je er veel langer over en kun je onderweg wat zijn vergeten.

Kleiner risico
En we mogen natuurlijk niet vergeten dat uit een eerder onderzoek van de Harvard Medical School is gebleken dat de theeconsumptie al een langere tijd wordt gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes. De winter komt er weer aan, dus zet die waterkoker maar aan!

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Independent. Beeld: iStock

Lees meer

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien