Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Onderzoek wijst uit: 'onzichtbaar' werk kan je depressief maken

Heb je weleens het gevoel dat wat jij doet ‘onzichtbaar’ is en niet erkend wordt door anderen? Dan zou je je hier soms ongelukkig of depressief door kunnen voelen. 

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar onzichtbaar werk.

Advertentie

Dagelijkse taken

Als moeder zijnde ben je vaak continu bezig met het bijhouden van de dagelijkse taken: wassen, strijken, koken, verjaardagscadeautjes kopen, afspraken maken bij de tandarts, de kinderen wegbrengen en ga zo maar door. Het is een fulltimebaan op zich. Toch heeft niemand in de gaten hoe hard je aan het werk bent om alles onder controle te krijgen.

Niet erkend

Sommige mensen ervaren hetzelfde op hun werk, bijvoorbeeld de schoonmaakster die iedere dag het kantoor schoonmaakt. Dit wordt ook wel ‘onzichtbaar’ werk genoemd. Onzichtbare arbeid is een uitdrukking voor al het werk dat iemand doet, dat ongezien of niet erkend wordt door anderen.

Mentaal

En het doen van onzichtbaar werk zorgt voor een mentale belasting. De mentale belasting is alles wat in iemands hoofd omgaat om zijn of haar werk te kunnen doen. Die mentale belasting is door het ‘onzichtbare’ werk dus vaak ook onzichtbaar voor anderen. Omdat jouw werk niet erkend wordt, heeft niemand in de gaten hoeveel energie en tijd je erin steekt.

Mannen

Over het algemeen doen vrouwen vaker onzichtbaar werk dan mannen. Het werk van vrouwen wordt vaak ondergewaardeerd en vindt regelmatig plaats achter gesloten deuren. Bovendien worden mannen vaker erkend voor het werk dat ze doen. Een klein voorbeeldje: de vrouw houdt het hele huishouden bij en maakt alles schoon en stofzuigt minstens 1 keer per week. Niemand merkt op wanneer het huis schoon is, maar wanneer de man een keer het gras maait, kan meerdere keren door anderen worden opgemerkt dat het gazon is gemaaid.

Depressief

Wanneer je werk niet erkend of opgemerkt wordt, kan dit zorgen voor uitputting, depressie, prikkelbaarheid en degene kan zich ondergewaardeerd voelen en geïsoleerd raken. Het kost namelijk veel tijd en energie om al deze ballen in de lucht te houden. Toch houden veel vrouwen zich sterk. Dit heeft meestal te maken met hun kinderen en hun omgeving. Moeders proberen hun emoties te beheersen tegenover hun kinderen en hun omgeving. Ze willen niet falen.

Opschrijven

Een manier om hier beter mee om te leren gaan, is alles om al het onzichtbare werk dat je doet op te schrijven. Dit helpt je te beseffen hoeveel je eigenlijk doet, waardoor je vriendelijker voor jezelf kunt worden. Wellicht durf je hierdoor meer pauzes te nemen en durf je voor jezelf op te komen. Je kunt je partner op deze manier ook om ondersteuning vragen.

Dít gebeurt in je hoofd als je depressief bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien