Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Dít onopvallende detail zorgt ervoor dat je meer koopt op het vliegveld

Je hebt jezelf er vast al eens op betrapt: je bent nog niet het land uit of je staat al in de kassarij voor de eerste vakantieaankopen. 

Op het vliegveld lijken de borden taxfree shoppen je soms aan te stáren. Maar we kunnen je een geheimpje verklappen: de strategie om je zoveel mogelijk te laten kopen, is een stuk gewiekster dan in de gemiddelde winkelstraat.

Advertentie

Sorry, lefties
Het is namelijk zo dat de paden op vliegvelden iets naar links zijn gebogen, zodat je meer naar links loopt of afbuigt. De meeste rechtshandigen kijken hierdoor automatisch naar rechts, om in een soort evenwicht te blijven. En wat zien we daar? Juist ja, die aanlokkelijke taxfree koopjes.

De vakantie kan beginnen
Het moment dat dit trucje wordt toegepast, is volgens het onderzoek van luchtvaartadviseur InterVISTAS tijdens ‘het gouden uur’, ook wel het uur nádat we langs de douane zijn geweest. Allereerst hebben ze de ‘herinrichting’-ruimte juist gebouwd zodat we goed onze spullen opnieuw in onze koffer kunnen stoppen. “Als we gestrest zijn, maken we geen goede klanten”, luidt het onderzoek. Als eenmaal het stressvolle deel van de reis erop zit, komen we volgens het rapport bij het moment waarop reizigers ‘in een genotzuchtige bui zijn’ en daarom sneller bereid zijn dingen te kopen.

Onbewust
En dan komen die gebogen paden om de hoek kijken. “Er wordt meer verkoop gegenereerd als een pad van rechts naar links buigt met alle koopjes aan de rechterkant. Onbewust lopen mensen dan links en kijken naar al het koopwaar rechts”, melden de onderzoekers.

Bewaar je liever je geld voor op vakantie? Draai je hoofd – als rechtshandige – dan voortaan gewoon iets naar links. Als we het onderzoek mogen geloven dan.

Het Libelle vakantieboek sla natuurlijk vóórdat je op vakantie vertrekt al in:

Libelle Zomer vakantieboek
Libelle Zomer vakantieboek
€9,99
Bestel

Reisvlogger Bonnie geeft handige tips om te reizen via Schiphol:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Intervistas. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien