Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Onrustige darmen? Deze dokter zweert bij de '8 tot 8-regel'

Sommige dagen lijkt je broek ineens een paar maten kleiner of heb je een ongelooflijk opgeblazen gevoel. Kortom: je hebt last van je darmen. 

Dat kan komen doordat je niet goed voor je lichaam gezorgd hebt. Wel zo belangrijk, want een slechte darmflora kan gepaard gaan met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën.

Advertentie

Regel
Om je darmen zo gezond mogelijk te houden, adviseert de Britse dokter Rangan Chatterjee om de ‘acht tot acht’-regel te volgen. Hierbij eet je al je maaltijden binnen een tijdsbestek van twaalf uur en het best tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds. De darmen krijgen daardoor genoeg rust tijdens de twaalf uur.

Pauze
Daarnaast zou deze regel ook goed zijn voor je immuunsysteem én gewichtsverlies. “Onderzoek toont aan dat veranderingen in het tijdstip waarop en wat je eet gunstig kunnen zijn voor gewichtsverlies, je immuunsysteem, bloedsuikerspiegel en de gezondheid van je darmmicrobioom. Als je je darmen een pauze gunt, stimuleer je namelijk de groei van andere bacteriën die helpen om je darmwand schoon te maken”, aldus Chatterjee.

Makkelijk
De ‘acht tot acht’-regel is volgens Chatterjee makkelijk vol te houden. “Het is het best om acht uur te slapen – of zoveel mogelijk – in de tijd dat je niets eet, pas tegen acht uur te ontbijten en vóór acht uur avond te eten.” Verder drukt hij iedereen op het hart dat het belangrijk is om genoeg vezels te eten en snelle koolhydraten en verzadigde transvetten te vermijden.

#darum T-shirt – Honger
#darum T-shirt – Honger
24,95 19,95
Bestel

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Get the gloss. Beeld: iStock

Dokter Rutger vertelt wat je het best kunt doen bij een prikkelbare darm: 

Meghan trekt haar eigen plan: een royal maar dan in ‘nieuwe stijl’

Meghan Markle

Premium

2019 was een bewogen jaar voor de hertogin van Sussex. Hoogtepunt was de geboorte van Archie, dieptepunt de vernederende publicaties in tabloids over de relatie met haar vader. Hoe dan ook, met opgeheven hoofd en hand in hand met Harry bewees ze een ‘royal nieuwe stijl’ te zijn.

Het is voor alle partijen – Buckingham Palace, royal fans, critici, de media – nog altijd wennen: een zelfverzekerde,
eigenwijze nieuwe royal als Meghan, de hertogin van Su

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien