Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Alle bekende en onbekende overgangssymptomen op een rijtje

Je hormonen vliegen alle kanten op, je hebt last van opvliegers en slaapt slechter. Nee, de overgang is geen pretje. Naast deze typische overgangssymptomen zijn er ook een hoop onverwachte klachten.

De overgang heeft een grote impact op het leven van een vrouw. Vaak voorkomende ongemakken zijn bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Maar er zijn nog andere overgangssymptomen waar vrouwen tijdens de overgang last van kunnen hebben.

Advertentie

Wat is de overgang?

De overgang is de periode rond de laatste eisprong en menstruatie van een vrouw. Er komt een einde aan de vruchtbare periode, doordat je eierstokken minder oestradiol, een vrouwelijk geslachtshormoon, gaan produceren. Je hormoonspiegel raakt hierdoor in de war en moet opnieuw in balans zien te komen. Dit zorgt voor allerlei vervelende overgangsklachten. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar.

Menopauze en overgang worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen die twee. Zowel de overgang als de menopauze geeft bij vrouwen het einde van hun vruchtbaarheid aan. Toch betekenen beide woorden wat anders.

Typische overgangssymptomen

De meest voorkomende klachten van de overgang zijn:

Opvliegers

Vrouwen omschrijven een opvlieger vaak als een kruipend gevoel van intense warmte dat zich snel over je hele lichaam en gezicht verspreidt. Dit duurt vaak een paar minuten. Vaak krijg je rode wangen en oren, begin je te zweten en krijg je last van hartkloppingen. Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Ze kunnen een paar maanden of zelfs jaren voor je laatste menstruatie al beginnen. Ze worden veroorzaakt door veranderingen in je hormoonspiegel die de temperatuurregeling van je lichaam beïnvloedt.

Nachtelijk transpireren

Opvliegers kun je zowel overdag als ’s nachts krijgen. Door een plotselinge daling van je vrouwelijke hormoon oestrogeen door de menopauze, raakt je temperatuurcentrum van slag. Zo’n opvlieger kan er dan voor zorgen dat je flink begint te zweten.

Slecht slapen

De oorzaak van slecht kunnen slapen tijdens de overgang komt vaak door opvliegers en nachtelijk transpireren. Ook stress kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt. Bovendien schommelt je hormoonhuishouding. Je lichaam maakt minder progesteron en oestrogeen aan, wat je nachtrust niet ten goede komt. Zo zorgt progesteron er op een natuurlijke manier voor dat je slaperig wordt. Oestrogeen helpt je om dieper in slaap te komen.

Stemmingswisselingen

Onverklaarbare huilbuien of angsten, opstandigheid, minder geduld, nervositeit, depressieve gevoelens: het kan allemaal voorkomen tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang stemmingswisselingen doordat hun hormonen van slag zijn.

Onverwachte symptomen overgang

Naast de typische overgangssymptomen zijn er ook een hoop onverwachte symptomen die bij de overgang horen. Dit zijn klachten die vaak tijdens de overgang voorkomen, maar niet duidelijk samenhangen met de veranderingen van de hormonen:

Psychische klachten

Doordat je oestrogeen daalt, ervaren veel vrouwen in de overgang geheugenproblemen. Bovendien kan het afscheid van een vruchtbaar leven soms moeilijk zijn te accepteren en er treden rond dezelfde periode als de overgang vaak veranderende gezinssituaties op die je uit je evenwicht kunnen brengen.

Zoals hierboven al is aangegeven, kunnen opvliegers ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Ook dit kan leiden tot psychische klachten zoals neerslachtigheid, prikkelbaarheid, angst en concentratie- en geheugenverlies.

Duizeligheid

Bij de een begint de wereld plots te draaien, terwijl de ander een licht of zweverig gevoel in het hoofd krijgt. Artsen vermoeden dat die duizeligheid in de overgang te maken heeft met de schommelende oestrogeen- en progesteronlevels. Er is een soort miscommunicatie, waardoor er verkeerde of onbekende signalen de hersenen binnenkomen.

Hartkloppingen

Ook hartkloppingen komen vaak voor in de overgang en zijn daarom een van de onverwachte symptomen. Deze zijn meestal onschuldig, maar dat neemt niet weg dat het vervelend kan zijn. De hartkloppingen ontstaan doordat je oestrogeen veel effect heeft op de kransslagader. Als het oestrogeenlevel hoog is, wordt hij wijder. Maar bij een laag oestrogeen trekt hij juist samen. Schommelingen in je oestrogeenlevels kunnen leiden tot veranderingen in je bloeddruk en hartritme.

Hoofdpijn

Ongeveer een derde van de vrouwen heeft bij het begin van de overgang een hoge bloeddruk. Dit kan zich onder andere uiten in hoofdpijn. Bovendien ervaren vrouwen die van tevoren al last hadden van migraine dat ze vaker een aanval kregen tijdens de overgang.

Opgezette buik

Zo’n opgezette buik kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en misselijkheid. Vaak heeft een opgeblazen buik te maken met je hormonen die uit balans zijn. Het afnemen van je oestrogeenproductie gaat gepaard met een verminderde galproductie. Dit zorgt ervoor dat de spijsvertering trager werkt. Daarnaast kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt, wat ook een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. 

Vaginale klachten

Door de afname van het hormoon oestrogeen wordt het slijmvlies in de vagina dunner en droger. Dit kan jeuk of een branderig gevoel tijdens het plassen veroorzaken. Je vagina en blaas zijn hierdoor ook gevoeliger voor infecties. Deze gevolgen hebben allemaal invloed op je libido. De hormonale veranderingen kunnen tot minder zin in sex leiden.

Hoelang duren deze overgangssymptomen?

De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Toch kun je vijf tot tien jaar last hebben van overgangssymptomen. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna. Er zijn (gelukkig!) ook vrouwen die maar korte tijd last hebben van de symptomen en haast niet merken dat zij in de overgang zijn.

Hoe kun je de klachten verminderen?

Veel vrouwen die in de overgang zitten, voelen zich onbegrepen. Onregelmatige menstruaties, opvliegers en transpiratieaanvallen zijn verschijnselen die van nature bij de overgang horen en ook vanzelf weer overgaan. Wanneer je er echt last van hebt, kun je contact opnemen met je huisarts. Wellicht is er een optie om medicijnen te gaan gebruiken. Zo kan het tekort aan oestrogenen worden aangevuld door tabletten, pleisters, neusspray, implantatietabletten onder de huid, gel, vaginale zetpillen, tabletten of crème.

Nog een paar tips van dokter Rutger: “Zorg dat je voedsel eet met voldoende ijzer, daarnaast is beweging belangrijk. Verder kun je pittig eten, warme dranken en alcohol het beste zoveel mogelijk vermijden. Tijdens de sex kun je glijmiddel gebruiken, zodat je er toch volop van kunt genieten.”

Drie moedige vrouwen vertellen over hun depressie tijdens de overgang:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NHS, Radboud UMC, Catharina ziekenhuis. Beeld: Getty Images

De overgang

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruud de Wild deelt gezondheidsupdate en Leco van Zadelhoff heeft spannend nieuws

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Leco van Zadelhoff

Heel lang heeft-ie het nieuws voor zich mogen houden. Maar vrijdag mag hairstylist en visagist het eindelijk van de daken schreeuwen: Leco is een boek aan het schrijven. Het thema? Vrijheid. “Het ontdekken, omarmen en stimuleren van creativiteit. Als mijn ouders mij niet de ruimte hadden gegeven, was ik nooit geworden wie ik nu ben”, schrijft hij bij de foto van het ‘tekenmoment’ op Instagram. Onder het plaatje regent het inmiddels reacties van tout bekend en onbekend Nederland. “Echt super!”, reageert Marco Borsato. En Quinty Trustfull reageert met: “Jaaaa, zo te gek!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

Jan Smit

Een portie Vitamine D keeps the doctor away. Jan Smit deelt vrijdag een zonnig kiekje op Instagram om zijn volgers te laten weten dat hij geen zware make-up of foundation gebruikt en niet urenlang onder de zonnebank heeft gelegen. “Grappig hoeveel volgers me daar gisteren van ‘betichtten’”, schrijft hij bij het plaatje met zijn liefje Liza. “Gewoon zonneschijn, lieve mensen. Dat werkt het allerbeste”, sluit de zanger en Songfestival-presentator af.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)

Dave Roelvink

Eind april maakte Dave Roelvink het blijde nieuws bekend dat hij en zijn vriendin Jazzlyn een kindje verwachten. Vrijdagochtend deelt het model een bijzondere video op Instagram, waarin het hartje van de kleine spruit in de buik van Jazzlyn te horen is. “Kippenvel”, klinkt het onder zijn volgers – die ook meteen druk aan het speculeren zijn geslagen of het een jongetje of meisje wordt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Jeroen van Koningsbrugge

Een héérlijk filmpje uit de oude De Lama’s-doos op het Instagramaccount van Jeroen van Koningsbrugge deze vrijdag. “36 jaar geleden”, grapt de acteur in zijn caption. Zijn volgers kunnen er in elk geval nog minstens zo hard om lachen als in 2010.

Ruud de Wild

Eind maart maakte Ruud de Wild op de radio bekend dat hij darmkanker heeft. De NPO radio 2-dj herstelt gelukkig goed van zijn operaties. Vrijdag laat hij op social media weten dat hij alweer wat lichte dingen mag doen, en daar reuze blij mee is. “Zes weken geleden zou dat nog sciencefiction zijn”, schrijft hij. Wat fijn, Ruud!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram Ruud de Wild. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruud de Wild deelt gezondheidsupdate en Leco van Zadelhoff heeft spannend nieuws

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Leco van Zadelhoff

Heel lang heeft-ie het nieuws voor zich mogen houden. Maar vrijdag mag hairstylist en visagist het eindelijk van de daken schreeuwen: Leco is een boek aan het schrijven. Het thema? Vrijheid. “Het ontdekken, omarmen en stimuleren van creativiteit. Als mijn ouders mij niet de ruimte hadden gegeven, was ik nooit geworden wie ik nu ben”, schrijft hij bij de foto van het ‘tekenmoment’ op Instagram. Onder het plaatje regent het inmiddels reacties van tout bekend en onbekend Nederland. “Echt super!”, reageert Marco Borsato. En Quinty Trustfull reageert met: “Jaaaa, zo te gek!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

Jan Smit

Een portie Vitamine D keeps the doctor away. Jan Smit deelt vrijdag een zonnig kiekje op Instagram om zijn volgers te laten weten dat hij geen zware make-up of foundation gebruikt en niet urenlang onder de zonnebank heeft gelegen. “Grappig hoeveel volgers me daar gisteren van ‘betichtten’”, schrijft hij bij het plaatje met zijn liefje Liza. “Gewoon zonneschijn, lieve mensen. Dat werkt het allerbeste”, sluit de zanger en Songfestival-presentator af.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)

Dave Roelvink

Eind april maakte Dave Roelvink het blijde nieuws bekend dat hij en zijn vriendin Jazzlyn een kindje verwachten. Vrijdagochtend deelt het model een bijzondere video op Instagram, waarin het hartje van de kleine spruit in de buik van Jazzlyn te horen is. “Kippenvel”, klinkt het onder zijn volgers – die ook meteen druk aan het speculeren zijn geslagen of het een jongetje of meisje wordt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Jeroen van Koningsbrugge

Een héérlijk filmpje uit de oude De Lama’s-doos op het Instagramaccount van Jeroen van Koningsbrugge deze vrijdag. “36 jaar geleden”, grapt de acteur in zijn caption. Zijn volgers kunnen er in elk geval nog minstens zo hard om lachen als in 2010.

Ruud de Wild

Eind maart maakte Ruud de Wild op de radio bekend dat hij darmkanker heeft. De NPO radio 2-dj herstelt gelukkig goed van zijn operaties. Vrijdag laat hij op social media weten dat hij alweer wat lichte dingen mag doen, en daar reuze blij mee is. “Zes weken geleden zou dat nog sciencefiction zijn”, schrijft hij. Wat fijn, Ruud!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram Ruud de Wild. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de postzegels voor Máxima's 50e verjaardag eruit

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar 50e verjaardag op 17 mei haar eigen postzegels. Eén postzegel bevat een persoonlijke noot. 

Haar man, koning Willem-Alexander, kreeg ook eigen postzegels toen hij 50 werd op 28 april 2017.

Advertentie

Zwart-witportret

Het speciale postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt in totaal vijf verschillende zegels. Het velletje heeft een opvallende indeling, aangezien het prachtige zwart-witportret van de jonge koningin twee keer zo groot is als de postzegels in kleur. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Betrokkenheid

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwde ze met prins Willem-Alexander. Sinds 2013 ondersteunt ze hem bij het vervullen van zijn taken. Ook zit onze koningin in de Raad van State en vervult ze diverse functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima die haar betrokkenheid tonen in haar verschillende functies. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht.

Werkkamer Willem-Alexander

Het bijzondere aan het zwart-witportret is dat dit een privéfoto is. Deze prachtige foto trok de aandacht van Van Rossum tijdens de tv-toespraak van Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Postnl kreeg speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat een koningin ooit zo op een postzegel is afgebeeld.”

170 jaar

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. “Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van Postnl. “Daar zijn we enorm trots op.”

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei te krijgen.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Postnl. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de postzegels voor Máxima's 50e verjaardag eruit

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar 50e verjaardag op 17 mei haar eigen postzegels. Eén postzegel bevat een persoonlijke noot. 

Haar man, koning Willem-Alexander, kreeg ook eigen postzegels toen hij 50 werd op 28 april 2017.

Advertentie

Zwart-witportret

Het speciale postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt in totaal vijf verschillende zegels. Het velletje heeft een opvallende indeling, aangezien het prachtige zwart-witportret van de jonge koningin twee keer zo groot is als de postzegels in kleur. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Betrokkenheid

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwde ze met prins Willem-Alexander. Sinds 2013 ondersteunt ze hem bij het vervullen van zijn taken. Ook zit onze koningin in de Raad van State en vervult ze diverse functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima die haar betrokkenheid tonen in haar verschillende functies. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht.

Werkkamer Willem-Alexander

Het bijzondere aan het zwart-witportret is dat dit een privéfoto is. Deze prachtige foto trok de aandacht van Van Rossum tijdens de tv-toespraak van Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Postnl kreeg speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat een koningin ooit zo op een postzegel is afgebeeld.”

170 jaar

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. “Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van Postnl. “Daar zijn we enorm trots op.”

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei te krijgen.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Postnl. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien