Nieuw onderzoek: dít kan de belangrijkste oorzaak van slapeloosheid zijn

In het holst van de nacht wakker liggen en om de haverklap op de wekker naar de tijd kijken… Klinkt het je bekend in de oren? Dan is het de kans groot dat je last heb van slapeloosheid. Uit nieuw onderzoek blijkt dít een belangrijke oorzaak te zijn.
En helaas, het valt bijna niet te vermijden.
Slaapkamerraam
Als je nachtenlang wakker ligt, ga je je toch afvragen wat de oorzaak is van je slapeloosheid. Dat is lastig te achterhalen en helemaal nu uit nieuw onderzoek blijkt dat het antwoord misschien wel buiten je slaapkamerraam ligt.
Prikkelbaar
Slapeloosheid is een klinische slaapstoornis waarbij het moeilijk is om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Het is een stoornis die ervoor zorgt dat je veel te vroeg wakker wordt en niet meer in staat bent om weer in slaap te vallen. Slapeloosheid betekent niet alleen dat je af en toe moeite hebt met slapen. Nee, het is een chronische aandoening waardoor je prikkelbaar, depressief en angstig bent en je je niet in staat voelt om je te concentreren op zelfs de eenvoudigste taken.
In de war
Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine kan kunstlicht de oorzaak zijn van je slapeloosheid. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de nationale universiteit in Seoul (Zuid-Korea) en zij suggereren dat te veel blootstelling aan kunstlicht slapeloosheid zou kunnen veroorzaken. Dat wil zeggen dat alle lichtbronnen (behalve de zon) die ’s nachts aan je worden blootgesteld, de interne klok van je lichaam in de weg staan. Hierdoor weet je lichaam niet goed meer wanneer het dag is en je moet opstaan en wanneer het nacht is en je moet slapen.
Kunstlicht
Om het verband te leggen tussen slapeloosheid en kunstlicht hebben de onderzoekers 50.000 volwassenen geanalyseerd. Daaruit blijkt dus dat kunstmatig buitenlicht, ook wel lichtvervuiling genoemd, je ritme verstoort. Eigenlijk is het best logisch. Je lichaam interpreteert licht als een signaal om wakker te blijven. Dus wanneer je blootgesteld wordt aan een aanzienlijke hoeveelheid kunstlicht, rond de tijd dat je normaal zou gaan slapen, is het bijna te verwachten dat je lichaam in de war is. Dus als je ’s avonds voor de televisie ligt, is dat niet echt goed voor je nachtrust. De televisie zorgt voor kunstlicht, maar ook de lampen in je huis. Zelfs als je ’s avonds de straat op gaat is alles verlicht door middel van kunstlicht. Al deze lampen zorgen ervoor dat je ’s nachts minder goed slaapt.
Blootstelling
“Verlichting op wegen, parkeerterreinen en winkelcentra dienen hun doel na zonsondergang, maar ze beïnvloeden ook het menselijk gedrag”, legt slaapspecialist dr. Roy Raymann uit. “Met dit onderzoek is blootstelling aan meer licht ’s nachts in verband gebracht met uitgestelde bedtijd, eerder wakker worden, kortere nachtduur en verhoogde slaperigheid overdag.” Uiteindelijk kan het dus slapeloosheid veroorzaken.
Niet te vermijden
Het probleem is alleen dat lichtvervuiling bijna niet te vermijden valt. Helemaal als je in een stad woont die letterlijk 24/7 verlicht is. Maar er zijn ook enkele vormen van lichtvervuiling in je eigen slaapkamer. Ook al ga je er vanuit dat die kleine lampjes van bijvoorbeeld een oplader niks doen, ze hebben wel degelijk invloed op je nachtrust. Slaapcoach Rachel Wong raadt je dan ook aan om met tape of stickers even door je slaapkamer te lopen en alle vervelende lampjes van je laptop, mobiel, oplader of wekker te bedekken. Ook kun je maar beter je smartphone in een andere ruimte laten liggen als je gaat slapen.
Verschil
En de laatste tip: zorg ervoor dat je minstens een uur voor het slapengaan geen gebruik meer maakt van elektronische apparaten zoals de televisie, je laptop, tablet of smartphone. Dat is lastig, maar probeer het eens en week en bekijk het verschil.
Dit zijn 5 tips tegen slapeloosheid van dokter Rutger:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Elite Daily. Beeld: iStock