Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Nieuw onderzoek bewijst: het oudste kind is de slimste thuis

Wist jij vroeger altijd alles beter dan je broertje(s) en zusje(s)? En ben je toevallig ook het oudste kind? Dat dachten we al.

Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat het oudste kind een grotere kans heeft op academisch en intellectueel succes en daarmee slimmer is dan de andere kinderen in het gezin.

Advertentie

Jong geleerd
Dat verschil is al op jonge leeftijd zichtbaar: volgens het onderzoek, dat gepubliceerd werd in een Amerikaans academisch tijdschrift, scoren de oudste kinderen al beter op cognitieve testen tijdens hun peutertijd dan hun jongere broers of zussen op die leeftijd. Verbazingwekkend, vonden de onderzoekers zelf.

Ouders
Hoe kan dit dan? Geef je ouders maar ‘de schuld’. Ouders stimuleren de oudste meer om dingen te leren, lezen en ontdekken. Bij ieder volgend kind neemt dat een beetje af.

En zo gek is dat niet, toch? Bij het eerste kind is alles nog nieuw voor de ouders, waardoor zij beter hun best proberen te doen dan bij volgende kinderen. Bij jongere broertjes en zusjes doen ouders minder moeite, omdat ze ook nog de zorg voor de oudste hebben. Hoe meer kinderen er komen, hoe minder tijd en energie er overblijft om voor te lezen, liedjes te zingen en blokkentorens te bouwen.

Automatische aanpassing
Dat betekent niet dat ouders minder houden van jongere kinderen of minder liefde en zorg geven aan broertjes en zusjes van de oudste, maar ze passen onbewust hun gedrag aan aan de situatie waarin tijd over meerdere kinderen verdeeld moet worden. En dat heeft dus consequenties. “Alle leeractiviteiten die je enthousiast doet met je kind hebben een positief en langdurig effect op hun ontwikkeling”, zegt onderzoeker Jee-Yeon K. Lehmann.

Dankjewel, pap en mam!

Zelf kinderen thuis? Neem ze eens mee naar Tina de Musical, leuk voor jong én oud, meisjes én jongens:

Tina de Musical
Tina de Musical
vanaf 17,-
Bestel hier je kaarten

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Newsmonkey. Beeld: iStock.

Speel hier de woordzoeker van maandag 17 februari

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien