Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is overrijp fruit ongezonder dan gewoon rijp fruit?

Als je fruit lang laat liggen, kan het wat bruiner en zachter worden. Het fruit is dan overrijp en sommige mensen vinden een appel, peer of banaan dan op z’n lekkerst. Maar is overrijp fruit eigenlijk wel zo gezond?

Zitten er minder vitamines in overrijp fruit? Of maakt dat helemaal niks uit? Wij vroegen het aan voedingsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.

Advertentie

Schimmel
“Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit. Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen”, legt Astrid uit. “Maar qua gezondheid maakt dat niet uit. Wel moet je oppassen dat het fruit niet beschimmeld is.” Beschimmeld fruit moet gelijk worden weggegooid, ook als er maar één plekje zichtbaar is. Schimmel kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden in fruit en is niet altijd zichtbaar.

Voedselvergiftiging
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommigen is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, aan te maken. “Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging”, zegt de voedingsexpert. “Beurse plekken in het fruit, door vallen of stoten, kun je daarentegen wel wegsnijden. De rest van het fruit is dan gewoon nog eetbaar.”

Zoeter
Wanneer fruit overrijp wordt, krijgt het een andere smaak. Dat komt doordat de vruchten hun suikers vaak opslaan in de vorm van zetmeel en tijdens het rijpen wordt dit door enzymen omgezet in suikers. “Zetmeel en zuurgehaltes dalen bij het rijpen, daardoor stijgt de hoeveelheid suiker een beetje en wordt de textuur zachter. Rijp fruit is dus zoeter, zachter en velen vinden dit lekkerder dan (on)rijp fruit.” Maar volgens Astrid zitten er niet minder vitaminen in.

Kortom: fruit, rijp of overrijp, is hoe dan ook gezond. Maar inspecteer je oudere appel of banaan dus altijd goed op eventuele schimmel.

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets is voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum.

Appels, peren, pruimen en kersen uit eigen tuin eten? Deze fruitbomen haal je nu met fikse korting in huis: 

Winterharde pilaar-fruitbomen set van 4 of 8
Winterharde pilaar-fruitbomen set van 4 of 8
€ 69,95 € 33,95
Bestellen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien