Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Paracetamol onschuldig? Dat valt volgens dit onderzoek tegen

Met de herfst breekt ook het verkoudheidsseizoen aan. Een van de vervelende symptomen: hoofdpijn. Grote kans dat je meteen grijpt naar een strip paracetamol.

Zo slecht kunnen die pilletjes toch niet zijn?

Advertentie

Risico’s onderschat
Nou, uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), blijkt dat ons enthousiaste gebruik wat betreft pijnstillers niét zonder risico is. We schijnen massaal onze eigen kennis en de risico’s van het gebruik van pijnstillers flink te onderschatten.

Voor elke kwaal een pilletje
Wat blijkt? We vinden het lastig om de juiste pijnstiller voor een specifieke kwaal te kiezen. Sommige pijnstillers zijn ongeschikt voor zwangere vrouwen, ouderen of kinderen. Of: je kunt ze maar een aantal dagen achter elkaar slikken.

Veilig of niet?
Pijnstillers zonder recept zijn effectief en veilig, althans, als je op de juiste manier gebruikt. Helaas blijkt het dáár juist vaak mis te gaan.

Uit de volgende conclusies van het onderzoek blijkt wel dat deskundig advies geen overbodige luxe is: 

  • 83 procent van de Nederlanders gebruikt paracetamol, bijna achttien procent zelfs dagelijks. Zo’n tachtig procent leest nooit de bijsluiter.
  • Meer dan zestig procent vindt het gebruik van paracetamol veilig. Maar: meer dan vijftig procent blijkt een te hoge dosering te slikken, met gezondheidsrisico’s tot gevolg.
  • Veertig procent gebruikt weleens ibuprofen, waarvan acht procent zelfs dagelijks (op recept of advies van de huisarts). Dit percentage lijkt misschien laag, maar deze groep loopt bij overdosering wél het risico op een maagzweer of maagbloeding.

Wij drinken voortaan éérst een groot glas water (of gaan naar buiten voor wat frisse lucht), vóórdat we grijpen naar de verlichtende pilletjes. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Centraal Bureau DrogisterijbedrijvenMedicalfacts.nl. Beeld: iStock 

Minuutje Medisch: dit moet je weten als je last hebt van hoofdpijn…

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien