Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Onderzoek: zó gezond is pittig eten nou echt

Een extra pepertje door de pastasaus, een dot sriracha op je broodje en al-tijd sambal bij: kan het jou niet pittig genoeg zijn? Dan hebben we goed nieuws. 

Pittig eten zet niet alleen je mond in vuur en vlam, maar geeft ook de vetverbranding een flinke slinger. En dat niet alleen. Uit onderzoek van de Massey University in Nieuw Zeeland blijkt dat het ook de groei van kankercellen kan remmen. Dat is te danken aan het stofje capsaïcine. Dat vertelt senior hoogleraar David Popovich aan Time magazine.

Advertentie

Nieuwe cellen
Capsaïcine verandert cellen in nieuwe cellen. Dat geldt ook voor gemuteerde cellen. Wetenschappers weten nog niet hoe dit proces precies werkt in het lichaam. De theorie die de boventoon voert is wat onderzoekers ‘apotheosis’ noemen. Het houdt in dat een cel uit zichzelf afsterft – ook de kwalijke cellen – en de aanmaak van nieuwe cellen wordt aangemoedigd.

Vet
Hoe pittiger het eten, hoe meer capsaïcine het bevat. Maar meer is in dit geval niet per se beter. Cruciaal is hoe je het eet. Blenden, snijden en koken zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk van die gezonde stof vrijkomt en je lichaam het beter opneemt. Daarbij kun je pittig eten het best eten in combinatie met vet. Als je het met olie eet, krijg je meer capsaïcine binnen dan wanneer je hete saus in bijvoorbeeld rauwe groente doopt.

Let als je hete saus koopt wel op dat het niet al teveel toegevoegde suikers bevat. Want dat is dan weer een stuk minder gezond.

Eén van onze favoriete pittige gerechten: shakshuka! En zo maak je dat:

Bron: Time. Beeld: iStock

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien