Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Studie: plattelandsvrouwen later in de overgang dan vrouwelijke stedelingen

Een recente studie komt met bijzondere onderzoeksresultaten. Het blijkt namelijk dat vrouwen die op het platteland wonen later in de overgang raken dan vrouwen die hun huis in de stad hebben staan. Hoeveel later? Welgeteld 16 maanden.

Deze ontdekking werd gedaan door onderzoekers van de universiteit van Bergen in Noorwegen.

Advertentie

Onderzoek naar overgang
Om dit te onderzoeken volgden de onderzoekers de gezondheidsdossiers van 1.955 vrouwen over een periode van 20 jaar. Al snel werd duidelijk dat de invloed van natuur groter is dan gedacht. Vrouwen die binnen de 300 meter van hun woning veel groen hadden, kwamen rond hun 51,7ste in de overgang. En vrouwen in minder groene omgevingen eerder, rond hun 50,3ste.

Stress
Het blijkt alles te maken te hebben met stress. Hoe meer stress, hoe sneller je in de overgang kunt raken. Veel stress zorgt namelijk voor een mindere productie van estradiol, waardoor een vrouw sneller in de menopauze kan komen. “Stress bij mensen kan opgemeten worden via het hormoon cortisol, dat verminderd wordt in een groene zone”, verklaart onderzoeker dokter Kai Triebner.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: HLN. Beeld: iStock

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien