Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Zó groot moet een portie friet echt zijn volgens deze hoogleraar van Harvard

Natuurlijk weten we dat het gezonder kan, maar een frietje op z’n tijd moet kunnen. Mét een klodder mayonaise. Volgens Harvard-hoogleraar Eric Rimm gaat het vooral mis met de porties. 

Eric vindt namelijk dat een portie friet moet bestaan uit – hou je vast – zes frietjes. Zés. “Er zijn niet veel mensen die driekwart van hun bestelling Franse frietjes niét opeten. Ik denk dat het mooi zou zijn als een maaltijd gepaard gaat met een salade en zes frietjes.”

Advertentie

Porties
Dat zegt Eric omdat vooral in Amerika het aantal mensen met hartkwalen en obesitas toeneemt als gevolg van al het vette eten (je verzint het niet). Het probleem is vooral dat Amerikanen van niks zoveel eten als van aardappel. Vooral in gefrituurde en gebakken vorm. Bovendien zijn de porties vaak reusachtig. Daar heeft de hoogleraar natuurlijk een goed punt, maar zes frietjes is wel wat karig.

Ongezond
Op social media wordt vol verontwaardiging gereageerd op zijn voorstel. “Wie is deze vijandige alien die hier geïnterviewd wordt?”, vraagt iemand zich hardop af. “Welke gek wil er maar zes Franse frietjes? Ik snap wel dat ze ongezond zijn, maar zes is gewoon marteling. Dan heb ik ze liever helemaal niet”, grapt een ander. Door anderen wordt de professor ‘een monster’ genoemd.

Toppings
Eric krijgt bijval van voedingsdeskundige Tracy Lockwood Beckerman. Zij raadt aan gewoon helemaal geen friet te eten. Als je dan toch per se moet (en soms moet het gewoon), drukt ze iedereen op het hart om toppings als gesmolten kaas, aïoli en grote hoeveelheden zout te vermijden. “Vraag om friet zonder zout en sprenkel desnoods zelf een beetje zout over de friet.”

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: The Independent. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien