Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

Dit is de ideale leeftijd voor je kind om uit huis te gaan

Uit cijfers van het CBS blijkt (opnieuw) dat jongeren steeds later het huis uit gaan. In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar. 

Een stuk later dan volgens opvoedkundige Marina van der Wal ideaal is, namelijk 18 jaar. “Door je hele leven heen heb je gevoelige perioden waarin je dingen makkelijker leert dan later. Kijk bijvoorbeeld naar kleine kinderen die allemaal in dezelfde periode leren lopen of beginnen te brabbelen. Ook de puberteit is zo’n periode: het adolescentenbrein leert dan goed van zijn eigen fouten”, legt Van der Wal uit.

Advertentie

Verantwoordelijkheden
Daarom is die periode bij uitstek hét moment om fouten te maken. “Je kind heeft dan ook nog geen heel grote verantwoordelijkheden: hij heeft zijn studie en zijn studentenkamer die hij moet onderhouden, misschien nog een gezamenlijke keuken die hij volgens het schoonmaakrooster moet schoonmaken, en dat is het. Als hij een keer vergeet schoon te maken, zijn de gevolgen nog niet zo groot, maar hij leert wel omgaan met die verantwoordelijkheden.”

Experimenteren
Als een kind als adolescent heeft kunnen experimenteren en fouten heeft kunnen maken, dan heeft hij daar later voordeel bij, zegt Van der Wal. “Als je eenmaal een eigen huis hebt met een hypotheek, dan zijn de verantwoordelijkheden vele malen groter. Als je dan een fout maakt, zijn ook de gevolgen groter.”

“Gun je kind die ervaring”
Daarom moet je als ouder je kind vanaf hun 18e tot uiterlijk hun 23e wel stimuleren om uit huis te gaan, zegt de opvoedkundige. “En dat is niet leuk voor jou als ouder, dat kan ik uit eigen ervaring zeggen. Opvoeden is nou eenmaal niet altijd leuk. Maar iets dat voor jou vervelend voelt, hoeft niet per definitie slecht te zijn voor de opvoeding. In tegendeel: het is voor jouw kind heel gezond om zelfstandig te worden. Als je aan die natuurlijke ontwikkeling geen gehoor geeft, kan het namelijk fout gaan. Dus gun je kind die ervaring.”

Verdriet
Als je zelf veel last hebt van verdriet omdat je kind uit huis gaat, wees daar dan eerlijk over. “Ook naar je kind toe”, zegt Van der Wal. “Zeg hem dat je het geweldig voor hem vindt dat hij uit huis gaat, maar dat je hem zelf eigenlijk het liefst aan de cv-ketel zou willen binden. En praat er verder veel over met vriendinnen. Zoek hiervoor iemand uit die goed kan luisteren en je begrijpt, maar niet iemand die gaat zitten meehuilen.”

Ongemakkelijk gesprek
En wat moet je nou doen als jouw kind maar niet uit huis wil gaan? Heel simpel: dan moet je echt bij je kind aangeven dat het tijd is om te gaan, vindt Van der Wal. “En dan moet je ook echt paal en perk stellen. Dat wordt een heel ongemakkelijk gesprek, maar ‘houden van’ houdt ook in dat je soms dingen moet doen die ongemakkelijk zijn. Zeg dus: het is klaar, tijd om je in te schrijven voor een eigen plek.”

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK: Kind 18? Het huis uit! Deze moeders denken er zo over:

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien