Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Waarom je kinderen niet moet dwingen om kusjes en knuffels te geven

Tijdens familiegelegenheden vertellen ouders hun kinderen vaak dat ze iemand die op bezoek komt een kusjes of knuffels moeten geven, maar het is beter om kinderen niet te dwingen.

Op een Amerikaanse website is een afbeelding geplaatst die duidelijk maakt dat kinderen zelf moeten kunnen bepalen hoe ze iemand begroeten. Op de afbeelding staat de tekst: “Ik ben 5. Mijn lichaam is mijn lichaam. Dwing me niet om te kussen of te knuffelen. Ik moet leren om mensen toestemming te geven en als jij me daarbij helpt, kan dat mij voor de rest van mijn leven veilig houden.”

Advertentie

Ernstige gevolgen
Dat klinkt misschien niet zo gezellig, maar het is wel heel belangrijk. Irene van der Zande is een expert op het gebied van persoonlijke veiligheid en zegt tegen CNN: “Als we kinderen dwingen om mensen tegen hun wil in aan te raken om deze mensen niet te kwetsen, leren we ze dat hun lichaam niet echt van de kinderen zelf is omdat ze hun gevoelens over wat wel of niet goed voelt opzij moeten zetten. Dit kan zelfs zulke ernstige gevolgen als seksueel misbruik hebben.”

Alternatief
Daarom wil de moeder die dit bericht deelt duidelijk maken dat ze snapt dat bijvoorbeeld opa’s en oma’s graag kusjes krijgen en zij ook graag wil dat haar kinderen dat geven, maar dat ze wel vindt dat kinderen dit zelf moeten kunnen beslissen. Het is belangrijk om dat ook aan kinderen te vertellen. Een andere goede oplossing zou kunnen zijn om bijvoorbeeld een high five of een handje voor te stellen. “Het is wel belangrijk dat mijn dochter anderen met respect behandelt, maar ze mag wel zelf bepalen hoe ze dat doet. Als ze dan wel een knuffel geeft, is dat alleen maar liever”, sluit de moeder het bericht af.

 

De mooiste leukste van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Goodhousekeeping.com. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Hij noemde mijn dochter Julie een lekker wijf”

Als ik thuis kom na mijn bezoek aan Taco blijkt mijn opnameapparaatje niet gewerkt te hebben. Maar ik vind het niet erg, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om deze avond nog eens te beluisteren.

Ik schenk een groot glas wijn in, schud wat nootjes in een bakje en laat het bad vollopen. In het warme water laat ik Taco letterlijk van me afglijden. Ik overdenk de avond, de vier maanden dat ik met hem heb gedate, zijn leugens, zijn bedrog, mijn gevoel over hem. Zou ik nu niet in bad zitten, dan zou ik God op mijn blote knoeien bedanken dat hij me niet verliefd op deze man

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien