Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Ja, echt: bijna iedereen heeft dezelfde lievelingskleur en hetzelfde geluksgetal

Denk je origineel te zijn met het kiezen van een lievelingskleur- en getal, blijk je eigenlijk gewoon net als ieder ander te zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat bijna íedereen dezelfde favoriete kleur heeft én hetzelfde lievelingsgetal heeft.

Hoe dit komt? Test eerst jezelf eens.

Advertentie

Mee met de massa
Rood, blauw, groen, roze, geel, zwart of wit? Kies gelijk 1 van deze kleuren zonder na te denken. Daarna neem je een getal tussen 0 en 9 in je hoofd. Het grootste deel van de wereldbevolking noemt dezelfde kleur en hetzelfde cijfer. Wijk jij af van de mensenmassa of niet?

Onderzoek na onderzoek bewijst al sinds de jaren ’70 dat mensen in allerlei culturen en werelddelen dezelfde keuze maken. Wat dan? Blauw en 7. Is het niet blauw, dan wel rood. Dit is de 2e favoriete kleur. Als mensen niet voor 7 gaan als lievelingsgetal dan nemen ze meestal een ander oneven nummer, zoals 1, 3 of 5.

Blijheid
Psycholoog Renske van Horen: “Cultuur en het brein is ontzettend met elkaar verweven, wat blijkt uit vele interessante onderzoeken. Het brein lijkt niet een vaststaand gegeven, maar plastisch en beïnvloedbaar door cultuur. Wat blijkt: 7 is een geluksgetal in veel landen en hun bijbehorende culturen en religies. Het getal 7 komt veel voor in bijvoorbeeld boeken of liederen. Wat er dan gebeurt is dat 7 en ‘geluk’ aan elkaar gekoppeld zijn in het brein – waar iemand ook woont. Wanneer vervolgens gevraagd wordt naar een geluksgetal, zal men over het algemeen het eerst denken aan nummer 7”. Dit gebeurt ook met blauw: blauw is over het algemeen een neurale en dus veilige, positieve kleur.

Waarom dan 1
“Zo zou dat ook kunnen werken bij andere positieve connotaties, zoals graag nummer één willen zijn en dus voor de 1 kiezen. Natuurlijk blijft het dan een kwestie van de kip of het ei: zijn onze hersenen beïnvloed door cultuur of wordt onze cultuur juist gevormd door wat wij mooi en leuk vinden? Om hier meer over te weten is meer onderzoek nodig in verschillende delen van de wereld. Kiest men ook voor 7 en blauw, terwijl deze in de betreffende cultuur niet als geluksgetal- of kleur worden gezien, dan zou dit meer kunnen betekenen dan slechts een cultureel fenomeen”, aldus Van Horen.

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

1

Bron: NCBI. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Ik waardeerde zijn eerlijkheid, maar die deed ook pijn”

Tessel Tindert

Ik lig in mijn bed onder een dun lakentje en kan niet slapen. Mijn slaapkamer krijg ik bij deze superhittegolf niet meer koel, hoewel ik daar de gordijnen de hele dag dichthoud. Mijn ventilator is stuk. Morgen een nieuwe bestellen, noteer ik in mijn hoofd.

Na een half uur sta ik op en loop de woonkamer in. De maan schijnt door een van de dakramen naar binnen en bij het open raam waait een zoel windje langs mijn klamme rug. Ik schenk een restje witte wijn in en pak de brief van Wijnand er nog eens bij. D

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien