Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Waarom juist in deze tijd van het jaar zoveel mensen uit elkaar gaan

Alsof januari nog niet kil genoeg is, bereikt na de feestdagen het aantal scheidingen ook nog eens een piek. En dat is niet helemaal toevallig. 

Uit onderzoek van de universiteit van Washington blijkt dat de meeste scheidingspapieren getekend worden in maart en augustus – de periodes na de kerst en de zomervakantie. Voorheen werd gedacht dat de feestdagen voor veel families heilig zijn en ze daarom een op handen zijnde breuk nog even uitstellen tot ná kerst. Dat blijkt maar deels waar.

Advertentie

Verwachtingspatroon
“Tijdens de feestdagen brengen we geforceerd tijd door met mensen en dat kan heel stressvol zijn. We zijn weken bezig met de voorbereiding om kerst zo perfect mogelijk te laten zijn. Mensen nemen het hun partner extra kwalijk als die dan niet aan de verwachtingen voldoet. Dankzij het beeld dat door de media wordt geschetst, moet de zomervakantie een heerlijk onbezorgde tijd zijn. In realiteit reflecteren mensen dan op het ‘echte’ leven en voelen ze zich uiteindelijk vreselijk teleurgesteld”, licht therapeut Marisa Peer toe.

Hoewel iedere relatie anders is en aan iedere scheiding iets anders ten grondslag ligt, zijn er wel 5 terugkerende factoren.

  1. Teleurstelling;
  2. Geloven dat de persoon met wie je getrouwd bent, is veranderd;
  3. Geloven dat je je problemen niet opgelost kunnen worden – of ze niet willen oplossen;
  4. Geloven dat er een beter iemand is die jou gelukkig kan maken;
  5. Geloven dat jij en je partner als ouder totaal anders zijn en de vrijheid willen een kind op te voeden op jouw manier – zonder gestoord te worden.

Vaak drijven door de andere setting van een (kerst)vakantie dat soort problemen naar de oppervlakte. Daarbij komt ook nog eens het gevoel dat veel mensen aan de start van een nieuw jaar iets drastisch anders willen doen. Misschien iets om nu alvast in gedachten te houden voor de zomervakantie…

Dagelijks de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien