Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hoe overleef je de voetbalzieke man - tips van een sportpsycholoog

Met het oog op het landskampioenschap aankomende zondag kan de spanning bij voetbalfans hoog oplopen. En of hij nu in de kroeg of thuis op de bank kijkt: jíj bent uiteindelijk degene die te maken krijgt met een zenuwachtige of – in het ergste geval – kwade man. Hoe ga je daarmee om?

Sportpsycholoog Danielle van der Klein- Driesen heeft 3 verklaringen voor de ‘voetbalziekte’ van de man. “Het heeft allereerst te maken met een diepgewortelde liefde voor de club. Het gevoel van verbondenheid is heel hoog, waardoor de fan natuurlijk het liefste zijn eigen club ziet winnen. Daarnaast speelt de verwachting die de fan heeft en het niveau van de club een grote rol. Als een team eenmaal goed gepresteerd heeft, heb je de verwachting dat ze dit de keer erna weer zullen doen. Als dit dan niet het geval is, kan er frustratie ontstaan.”

Advertentie

Van der Klein- Driesen, die (top)sporters mentale trainingen geeft die gericht zijn op concentratie, emotie- en gedachtecontrole en presteren onder druk, heeft een paar tips voor de fanatieke voetbalfan.

Werken voor winst
“Ga ervan uit dat jouw club hard knokt voor de winst. Die 11 mannen op het veld willen minstens zo graag als jij dat er gewonnen wordt. In plaats van dat je kwaad wordt als ze toch verliezen, bedenk dan dat ze er in ieder geval álles aan hebben gedaan.”

Jouw woede verandert niets aan de uitslag
“Bedenk of het iets verandert aan de uitslag als je, voorafgaand aan de wedstrijd, heel gespannen bent of na de wedstrijd heel woedend. Jouw emoties maken geen verschil, je hebt er alleen jezelf (en je omgeving) mee.”

Eén winnaar, één verliezer

“Het is simpel, er is nu eenmaal altijd een winnaar en een verliezer. Als je dit kunt accepteren, wordt het makkelijker om berusting te vinden in de uitslag. Dit is wat sport zo mooi maakt.”

Bedenk dat het niet altijd meteen voorbij is
“Zo kreeg Feyenoord bijvoorbeeld één week na de wedstrijd een kans om revanche te nemen en te winnen in eigen huis. Soms kan het langer duren. Een mooi voorbeeld is Epke Zonderland. Bij de Olympische Spelen in 2008 ging het helaas mis, in 2012 won hij een gouden medaille en in 2016 viel hij hard op zijn gezicht. Dat is topsport, winst en verlies ligt soms dicht bij elkaar”.

Elk mens maakt fouten
“Als je je impulsen niet onder controle hebt en die scheidsrechter de wind van voren wil geven, ga dan eens na bij jezelf: ben jij zo perfect? Heb jij nooit een fout gemaakt waar je achteraf heel erg van baalde? Dat gevoel heeft die scheids die verkeerd floot nu waarschijnlijk ook. Kan je hem dat kwalijk nemen?”

Adem in.. Adem uit
“Het klinkt afgezaagd, maar een paar keer diep in- en uitademen werkt écht. Als je dat doet, veranderen er een aantal dingen in je lichaam. Ja hartslag wordt trager, je bloed pompt minder snel door je lichaam en er komt meer ruimte in je hoofd om helder te denken. Je zet je lichaam letterlijk op de ‘rem’, met als gevolg dat je je rationele gedeelte van je brein aanspreekt, in plaats van het emotionele. Dat betekent dat je meer grip krijgt op je impulsen en minder snel een woede-uitbarsting krijgt.”

Ook mensen in de omgeving van de voetbalfan kunnen een steentje bijdragen. Zo weet Libelle-lezeres Maud (26) precies wat ze kan doen als haar vriend voetbal heeft gekeken: “Als Ajax speelt, ontvlucht ik toch wel vaak het huis. Daarna ben ik altijd wel geïnteresseerd in de uitslag en wil ik een luisterend oor bieden. Ook probeer ik de wedstrijd na afloop in perspectief te plaatsen. Daarna gaan we meestal wat leuks doen: wedstrijden zijn vaak op zondagmiddag, dus maken we daarna een lekker vers soepje en hebben we een gezellige avond als afsluiter van het weekend.”

De vriend van Anneke (49) is ook een fervent voetbalsupporter. “Hij kan zich tijdens de wedstrijd nogal opwinden. In de voetbal-app waar hij in zit, jutten ze elkaar dan ook lekker op. Ik bemoei me daar niet mee en bij verlies bevestig ik alleen maar hoe jammer ik het voor hem vind dat zijn clubje niet gewonnen heeft. Gelukkig blijft hij er dan ook niet in hangen.”

En als je onderstaande tips van deskundigen volgt, weet je helemáál zeker dat je een rustige avond hebt:

1. Even niks zeggen
Het is een natuurlijke reactie om interesse in iemand te tonen als diegene gespannen is. Misschien vraag je hoe hij zich voelt en wat hij verwacht van de wedstrijd. Hoe lief dit ook bedoeld is, je kan dit beter niet doen. Onderzoek toont namelijk aan dat gestreste mannen egocentrischer zijn. Vrouwen zijn ten tijde van stress juist socialer, zij zoeken het contact op. En dat botst. Volgens Van der Klein- Driesen is de goedbedoelde zin ‘het is toch maar voetbal?’ helemaal uit den boze. Om vervelende situaties te voorkomen, is het dus beter om de stilte – en daarmee de kalmte – te bewaren. Ook voor je eigen rust!

2. Voorkom dat je door de wedstrijd heen praat
Stel je voor: je zit in een razend spannende aflevering van Boer zoekt Vrouw en je partner vraagt je de oren van het hoofd over van alles en nog wat, waardoor je de allesbepalende ontknoping mist. Je kan het je misschien niet voorstellen (je hebt toch geen geluid nodig om te zien dat er gescoord wordt?) maar zo voelt het voor hem als jij een praatje wil maken tijdens die o-zo spannende wedstrijd.

3. Laat hem afkoelen
Heeft hij heel veel spanning en stress voorafgaand aan de wedstrijd of is hij boos of verdrietig erna? Laat hem dan gewoon in zijn sop gaar koken. Een man trekt zich namelijk terug als hij zich beter wil voelen. Als hij een oplossing heeft gevonden, voelt hij zich beter en komt hij weer tevoorschijn. Dat is volgens Van der Klein voor jou het moment om terug te komen op zijn gedrag. “Als hij rustiger is, kan hij beter relativeren. Het is dan aan jou de taak om dit te doen en hem op zijn eventueel ongecontroleerde gedrag te wijzen.”

4. Biedt perspectief
Een wedstrijd verliezen is erg, zeker als het om een belangrijke titel gaat. Maar het is belangrijk om te kunnen relativeren. Naast ziektes, sterfgevallen en andere rampen is een potje voetbal verliezen niet zo erg. Toch?

De artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: Scientas, Wavemens Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Confronterend: zóveel tijd spendeer je gemiddeld voor je kledingkast

Het is je vast geen onbekend fenomeen: je hebt een hele kledingkast vol leuke kleding, maar alsnog het gevoel dat je níks hebt om aan te trekken. Soms zijn er gewoon van die dagen dat niks je zint. Om te onderzoeken hoe lang de vrouw deze gevoelens gemiddeld ervaart, zette het Britse warenhuis Matalan een onderzoek op poten.

En de uitkomst van het onderzoek is op z’n zachts gezegd confronterend te noemen.

Advertentie

Brits onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd om uit te zoeken hoe de gemiddelde Britse vrouw haar leven indeelt. Waar spendeert ze veel tijd aan, en wat kost haar nauwelijks tijd, moeite en energie? Aan het onderzoek deden 1500 Britse vrouwen mee. En wat bleek? De gemiddelde vrouw staat tijdens haar leven in totaal 287 dagen voor haar kledingkast, op jacht naar een outfit.

Confronterende cijfers

Dat houdt in dat we dus gewoon zowat een jaar (!) van ons leven spenderen aan het uitzoeken van een setje kleding waar we blij van worden. Het onderzoek toont ook dat de vrouw gemiddeld zestien minuten in de ochtend bezig is met het uitzoeken van een outfit. En voor een feestje besteden we gemiddeld twintig minuten aan het kiezen van onze feestjurk. Op vakantie maakt het ons wat minder uit, want dan kiezen we in zo’n tien minuten onze outfit voor de dag.

Veel kleding

Toch ligt dit niet aan een gebrek aan kleren. Want uit het onderzoek kwam ook naar v0ren kwam dat de gemiddelde Britse vrouw veel kleding heeft; namelijk 152 kledingstukken. En één op de acht deelnemers aan het onderzoek gaf aan zelfs 300 kledingstukken in haar kast te hebben hangen.

Wil je ook meer kleur dragen, en gaan voor knalrood net zoals onze koningin Màxima? Josefine legt je uit hoe je deze opvallende kleur modieus kunt dragen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: The Telegraph.  Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Viroloog Menno de Jong: "Terrassen openen kan samenscholing in parken tegengaan"

Terwijl de avondklok naar verwachting tot eind maart blijft, zouden de terrassen wél sneller moeten en kunnen openen. Dat oppert viroloog Menno de Jong, in een poging samenscholing en grote drukte in parken tegen te gaan.

Dit zegt de viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team tegen AT5.

Advertentie

Overvolle parken

Met de plotselinge hogere temperaturen van afgelopen weken zaten de parken stampvol. Vooral in het Amsterdamse Vondelpark waren de grasvelden afgeladen met zonaanbidders, waardoor er meerdere malen ingegrepen moest worden. Om dergelijke samenscholingspraktijken tegen te gaan, noemt Menno de Jong het openen van de terrassen als optie.

Terrassen openen

Vanuit de horeca klonk dit geluid als eerste. Meerdere horeca-eigenaren opperden dat het openen van hun terrassen de te grote drukte in parken zou kunnen verhelpen. Menno de Jong snapt en deelt deze gedachtegang. “Je zou kunnen zeggen dat, als er een garantie zou zijn dat het openen van de terrassen zou leiden tot minder samenscholen op bijvoorbeeld het Museumplein en het Vondelpark, dat het dan misschien een heel goed effect heeft. Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie er is.”

De spuigaten uit

Hij benadrukt dat versoepelingen met het oog op de cijfers echter niet direct aan te raden zijn, maar met het oog op de samenleving wel. “Je kijkt ook naar de samenleving. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afwegingen tussen risico’s. Het is wel iets waar we heel goed naar moeten kijken dat het niet de spuigaten uit gaat lopen”, aldus de viroloog.

Met het mooie weer komen hooikoortsklachten weer opzetten. Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Metronieuws. AT5. Beeld: Getty

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Peter Heerschop ontroert met eerbetoon aan overleden vriend en moeder

Het was een bewogen week voor Peter Heerschop. Op dezelfde dag verloor hij zijn goede vriend en collega Jeroen van Merwijk, en overleed ook zijn moeder. In De week van Peter op radio 538 brengt de cabaretier daarom een eerbetoon aan beide dierbaren, wat voor heel wat emoties zorgt in de radiostudio.

In de Radio 538 Ochtendshow schuift Peter Heerschop iedere vrijdag aan, om met een column het nieuws van de week te bespreken. De ene keer gaat dit gepaard met een lach, de andere keer met een traan.

Advertentie

Groot verlies

Jeroen van Merwijk overleed woensdag aan de gevolgen van darmkanker. Een groot verlies voor Nederland en voor Peter Heerschop, die goed bevriend was met de cabaretier. Maar op de dag dat hij te horen kreeg dat Jeroen overleden was, belde zijn zus. Ze had verdrietig nieuws. Wat bleek? Hun moeder was ook overleden.

Emotioneel eerbetoon

Vrijdag staat Peter Heerschop dan ook stil bij deze emotionele week. In zijn column brengt hij ditmaal geen grappen en grollen ten gehore, maar een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden vriend en moeder. “Daar zit ze, mijn moeder. Ze is dood. Ik kijk naar haar. Ik maak een diepe buiging. En het lijkt alsof ze zegt: zie je, als je lief bent, dan buigen de mensen voor je. ’s Nachts rijdt mijn vrouw me terug naar huis. En in mijn hoofd zingt Jeroen”, klinkt een stukje van de column van Peter Heerschop.

Je kunt het hele eerbetoon van Peter bij Radio 538 hieronder bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: 538. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Marc-Marie Huijbregts: "Als ik morgen doodga is dat prima"

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius geven in hun gezamenlijke podcast hun ongezouten mening over de meest uiteenlopende zaken. In de recentste aflevering bespreken ze ouder worden, en daar heeft Marc-Marie een bijzondere kijk op.

De theatermakers en schrijvers verwonderen zich over alledaagse dingen, en die verwonderingen bespreken ze in hun podcast. De titel is dan ook simpelweg ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’.

Advertentie

Ouder worden

Eerder bespraken Marc-Marie en Aaf al andere spraakmakende onderwerpen, waaronder ‘Mediums’, ‘Beleg’, en ‘Logeren’, maar ditmaal vindt het tweetal van alles over ouder worden. Je ontkomt er niet aan, dat staat als een huis boven water. Marc-Marie stelt dat hij met zijn 56 jaar niet meer jong kan sterven. “Die gedachte had ik toen ik 55 werd. Vroeg sterven, dat kan niet meer.”

Vroeg doodgaan

“Als je op je 25e doodgaat, dan ben je jong gestorven”, meent hij. “Maar op je 56e is dat anders. Dan vindt men waarschijnlijk wel dat je te vroeg bent doodgaan, maar het is niet dat je piepjong bent, je hebt wel dingen in je leven kunnen doen”, aldus Marc-Marie Huijbregts. “Ik kan nu dus niet meer jong doodgaan. Dus alles wat ik er nu bij krijg is prima en als ik morgen doodga is dat ook prima.”

Overlijdensadvertentie

Het is wat luguber, maar de theatermaker weet zelfs al hoe zijn overlijdensadvertentie eruit zou moeten komen te zien. “Want ja, die zou ik toch wel graag willen.” Hij hoeft geen foto of een gedicht, maar een korte tekst is voldoende, vertelt Marc-Marie. “Gewoon heel simpel in de krant ‘Marc-Marie is dood’ zou ik mooi vinden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien