Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is het goed om met het raam open te slapen als het buiten vriest?

Deze week daalt het kwik ’s nachts tot zo’n min acht graden. Veel mensen slapen graag het het raam open. Maar is dat wel een goed idee als het vriest?

De aanbevolen slaapkamertemperatuur ligt tussen 16 en 18 graden. Maar in Scandinavië houden ze al jaren het Nordic Napping-principe aan en leggen baby’s in de winter gewoon buiten voor een dutje. Wel warm ingepakt, natuurlijk. De baby’s zouden op deze manier beter en langer slapen.

Advertentie

Luchtvochtigheid
Het zal nooit echt vriezen in de slaapkamer, maar het is wel zo dat koude lucht droger is dan een verwarmde ruimte. “Mensen met een droge huid zullen in de winter merken dat die nog iets droger wordt. Ter illustratie: in huis ligt de luchtvochtigheid meestal rond de 61 procent. De buitenlucht heeft daarentegen een luchtvochtigheid van maar 20 procent.”

Droge huid
Als je huid in contact komt met die droge lucht, krijgen mensen met een droge huid een heel andere reactie van de opperhuid. Dat heeft te maken met het zure vetfilter dat erop ligt. “Een heel vette huid houdt water vast, waardoor die niet zal uitdrogen. Bij een droge huid kan het vocht makkelijker verdampen. Dat effect is vooral merkbaar in de lippen omdat ze weinig talgklieren bevatten. Lippenbalsem kan het probleem verhelpen, maar wees zuinig. Te veel smeren kan een oververzadiging in de hand werken, waardoor het droge effect na een tijd nog erger wordt.”

De conclusie? Mensen die verkouden zijn of een droge huid hebben, kunnen hun raam dus maar beter dichtlaten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nieuwsblad. Beeld: iStock

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien