Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dé reden waarom je geen kauwgom zou moeten kauwen

Kauwgom kauwen is net zo effectief als flossen, het verlaagt stress en verhoogt je productiviteit. Tóch zit er volgens nieuw onderzoek een addertje onder het gras.

Bij ons waren er vooral voordelen bekend van kauwgom kauwen. En zolang je suikervrije kauwgom neemt, veroorzaakt het ook geen gaatjes. Maar als we dit onderzoek mogen geloven zit er een naar ingrediënt in een behoorlijk aantal kauwgomsoorten.

Advertentie

Titaandioxide
Vaak bevat kauwgom nanodeeltjes titaandioxide, een stof die wordt gebruikt als pigment en staat ook bekend als titaanwit. Het wordt vaak gebruikt om de textuur in voedingsmiddelen te verbeteren. Titaandioxide wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld tandpasta, brood, mayonaise, chocola.

Voedingsstoffen
Langdurige blootstelling zou je spijsvertering kunnen aantasten, vooral in de ingewanden waar de voedingsstoffen in je lichaam worden opgenomen. Onderzoekers aan de universiteit van Binghamton ontdekten dat onder meer ijzer en zink moeilijker kunnen worden opgenomen.

Gedachteloos consumeren
Er is meer onderzoek nodig om te bepalen wat het precieze effect is op blootstelling aan de stof bij mensen. De onderzoekers hebben alleen aparte cellen bekeken. Toch maken ze zich zorgen over de hoeveelheid titaniumdioxide nanodeeltjes die veel mensen dagelijks gedachteloos consumeren.

Voorbewerkte voedingsmiddelen
Omdat het lastig is om alle voedingsmiddelen met deze nanodeeltjes te vermijden – titaniumdioxide wel wordt vermeld op etiketten van voedingsmiddelen, maar titaniumdioxide nanodeeltjes worden niet vermeld – kun je het beste wegblijven van voorbewerkte producten. Een goed begin is om je kauwgom uit te spugen.

Publicatie RIVM
Ook het RIVM meldt dat de gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan titaniumdioxide nanodeeltjes via voeding, voedingssupplementen en tandpasta kunnen niet helemaal worden uitgesloten. Om een beter beeld te krijgen van de kans op effecten na langdurige blootstelling, beveelt het RIVM verder onderzoek aan.

KIJK OOK: Natuurlijke zoetstoffen zijn gezonder dan gefabriceerde zoetstoffen

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

LEES OOK:

Bron: Cosmopolitan UK, RIVM, Beeld: iStock

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien