Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Revalidatiearts Emmy: "Trek aan de bel als je merkt dat je na covid-19 niet goed herstelt"

De eerste groep mensen die besmet was met het coronavirus wordt nu op de voet gevolgd in het revalidatieproces. Een nog onbekend proces, maar artsen krijgen steeds meer inzichten. Revalidatiearts Emmy Hoefman ziet dagelijks patiënten die revalideren na een ziekenhuisopname door covid-19: “Het is heel belangrijk dat mensen hun leefstijl aan gaan passen.”

Emmy Hoefman is arts revalidatiegeneeskunde in Revant medisch specialistische revalidatie en het Amphia Ziekenhuis in Breda en begeleidt daar onder andere coronapatiënten. Hoe ziet zo’n revalidatieproces eruit en wat zijn de meestvoorkomende klachten? Emmy: “Na opname op de IC zie je vooral conditieverlies en vaak ook uitval van spiergroepen door irritatie van de zenuwen, zwakke spieren en veel gewichtsverlies. Sommige patiënten konden niet eens meer rechtop zitten in bed. Terwijl dat vaak ook nog vrij jonge mensen zijn die vol in het leven stonden en geen ziektegeschiedenis hadden.”

Advertentie

Voeding

Voeding is bij coronapatiënten vaak een heel groot probleem. “Patiënten zijn in die eerste periode heel erg afgevallen. Dat zijn met name spieren. Als patiënten overgewicht hadden, dan hebben ze nog steeds een hoog vetpercentage, maar de spieren zijn wel veel minder sterk geworden.”

Bij het revalideren gaat het bij de meeste mensen dan ook om spierkracht weer op te bouwen, om conditie en longfunctie. Veel mensen hebben doordat ze enige tijd beademd zijn en buiten kennis zijn geweest ook last van cognitieve stoornissen: “De eerste week na ziekenhuisopname zien we vaak concentratieproblemen en woordvindstoornissen. Patiënten beginnen een verhaal, maar raken de draad kwijt en weten niet meer waar ze het over hadden. Dat trekt meestal na een week wel weer bij. Als ze dan bij ons op de revalidatie komen, merken we dat ze vaak ook niet meer goed kunnen plannen en organiseren. Alle handelingen moeten zij een voor een doen. Ze kunnen dan bij het koken niet het water opzetten en tegelijkertijd een uitje snijden. Dat zijn dingen die ze normaal helemaal niet gewend zijn en dat kan ook binnen de werkzaamheden voor problemen zorgen. Die problemen herken je in eerste instantie ook niet op de afdeling, maar worden thuis pas zichtbaar.”

Angst om door te ademen

De ziekenhuisopname zelf is voor veel patiënten ook traumatisch. Ze krijgen daarom meteen al psychische begeleiding om te verwerken wat ze mee hebben gemaakt. De mensen in pakken, de angst dat je niet meer thuiskomt en je familie nooit meer gaat zien. De revalidatie duurt zo’n 8 tot 10 weken, maar eigenlijk komt daarna pas het echte besef dat het lang duurt voor je je normale leven weer terug hebt.

Emmy: “Er is dan een start gemaakt met het dieet en de mentale begeleiding, maar meestal komt de frustratie pas na een maand of 3, 4, als patiënten merken dat ze niet snel vooruitgaan. Ze hebben dan vaak nog psychische begeleiding nodig. Dat zien we nu gebeuren. Wat ik de laatste tijd ook veel heb gezien, is dat mensen die beademing hebben gehad een angst hebben ontwikkeld om diep door te ademen. Soms ook omdat ze nog pijn hebben bij het doorademen. Ze gaan hierdoor heel gek oppervlakkig of juist met hele diepe teugen ademhalen. Ze zijn hun normale automatisme om te ademen kwijt en zijn hierdoor heel benauwd. Soms kunnen ze door die benauwdheid niets eens hun zinnen afmaken. Dat zorgt voor paniek, maar door goede fysiotherapie is dit goed op te lossen.

Thuis herstellen

Wanneer je wel ziek bent geweest door het coronavirus, maar niet in het ziekenhuis bent behandeld, word je niet verder gevolgd. Daardoor begrijp je je klachten misschien minder goed. “Die mensen merken nu dat ze niet snel progressie maken en dat de revalidatie niet opschiet. Ze gaan weer aan het werk en merken dan pas dat het helemaal nog niet lukt of dat autorijden bijvoorbeeld nog moeilijk is door concentratieproblemen. Die mensen moeten wel degelijk aan de bel trekken bij de huisarts. Die kan dan inschatten of revalidatie nodig is.”

Gezonde levensstijl

Het is voor de artsen nog moeilijk om in te schatten of de klachten door covid-19 helemaal zullen verdwijnen. Patiënten komen nu na drie en zes maanden terug in het ziekenhuis voor controle en daar worden de eerste resultaten zichtbaar. “Op de eerste testen zien we terug dat de longen nog steeds niet goed de zuurstof uit de lucht in het bloed krijgen. Je kunt dan prima functioneren in huis, maar als je dan opeens hard gaat fietsen, kom je gelijk zuurstof tekort.” Of die schade blijvend is of niet, is nog niet te zeggen.

Emmy: “We zien wel dat vooral bij jongere mensen met een goede fysieke conditie het herstel sneller gaat dan bij jonge mensen die nooit iets deden of overgewicht hadden. Mensen met een actief leven zie je met sprongen vooruit gaan. Daarom is het heel belangrijk dat mensen hun leefstijl aan gaan passen. Ook mensen die nog geen covid-19 hebben gehad, moeten proberen om zo gezond mogelijk te leven. Probeer een actieve leefstijl te krijgen, ga wandelen, fietsen en probeer zo gezond mogelijk te eten en niet te roken. Want dat scheelt echt. Het scheelt mogelijk in je besmettelijkheid, maar het scheelt zeker in je herstel en hoe je er doorheen komt.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Amphia Ziekenhuis.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Columnist Peter Heerschop: "En dáárom overdrijven wij mannen dus"

Peter Heerschop (60) is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is hij – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een ‘Libelle-man’! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online. “Mannen geven alles altijd veel groter aan. Maar dat doen ze dus met een goede reden.”

“Dat doen dus de hersenen vanzelf.” Dat is de uitkomst van een troostend onderzoek. Troostend, vooral voor mannen. Dat onderzoek wijst uit dat mensen niet bewust overdrijven. Nee, ons brein overdrijft “uit zichzelf” om gebeurtenissen beter te onthouden. Dus bijvoorbeeld alle afmetingen van gevangen vissen of van welk deel van het lichaam dan ook. Je geeft – nogmaals: vooral als man – alles altijd veel groter aan. Maar dat doe je alleen om het beter te onthouden.

Advertentie

Beer

Je kent allemaal de manier waarop stellen hun vakantieverhalen vertellen*. Ik geef een voorbeeld:

Man: We liepen daar dus, en dan moet je nagaan. Het was zeker 40 graden.

Vrouw: Nou, het was wel warm, maar geen 40 graden. Ik denk iets van 30.

Man: Veel warmer. Het was bloedheet. Maar goed. En we hadden al uren niks meer gedronken.

Vrouw: Anderhalf uur.

Man: En ik zei ervoor nog, we hadden veel meer water mee moeten nemen.

Vrouw: Dat zei ik.

Man: En opeens horen we iets uit de struiken. Nog geen flauw idee wat het is.

Vrouw: Het was een beer.

Man: Wij dachten eerst, misschien een eekhoorn. Of een hertje. Maar wat staat er opeens?

Vrouw: Een beer.

Man: Een beer! Kolossaal beest. 2,5 meter hoog.

Vrouw: Hij was iets kleiner dan ik.

Man: Een monster. Die enorme klauwen Die tanden. Er gaat van alles door je heen.

Vrouw: Die beer schrok net zoveel van ons.

Man: Dus ik ga gelijk voor Annemiek staan. Ik dacht gelijk: als haar maar niks overkomt.

Vrouw: Beer was toen allang weg.

Man: Goed om te weten dat ik in zo’n situatie onbewust dus gelijk mensen ga beschermen.

Vrouw: Ja, 20 meter achter me.

Niet om te overdrijven

Snap je? Dat doet een man dus niet om te overdrijven, maar juist om de situatie beter te onthouden. Net als mannen van 40 die een doelpunt beschrijven dat zij per ongeluk met hun scheenbeen hebben gemaakt. Dan hebben ze het over een onwaarschijnlijke knal van zeker 30 meter afstand.

Zo ook bij mannen die uitleggen hoe hoog hun pijngrens ligt (maar heel bang zijn voor de tandarts), dat ze 44 graden graden koorts hadden (38,2), welke vrouwen hebben gesmeekt om voor hen te kiezen (hun moeder) en dat ze bepaalde dingen in bed eens zeven keer achter elkaar hebben gedaan (bijna twee keer). Of welke tijd ze hebben gedaan over 5 kilometer (heel langzaam), dat ‘de juf van wiskunde’ vaak aan hen heeft gevraagd om het aan de klas uit te leggen omdat zij het niet meer begreep (de tafel van 6), hoeveel frikandellen speciaal ze een keer achter elkaar hebben gegeten (drie en daarna heel misselijk), dat zij een keer vanuit een boom van 12 meter naar beneden zijn gesprongen (niet gesprongen, maar gevallen, van 2 meter hoogte) en dat ze 30 meter onder het ijs hebben gezwommen om een verdwaalde eend te redden (door het ijs gezakt vlak naast een paar ‘lachende’ eenden).

Meer hersenen

Dat doen ze dus niet om te overdrijven. Dat doen hun hersenen om de situaties beter te onthouden. Waarom mannen dit veel meer doen dan vrouwen komt volgens veel mannen omdat ze dus meer hersenen hebben.

Tenminste… volgens het onderzoek.

*Uit de tijd waarin we nog gewoon op vakantie mochten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Peter Heerschop. Foto: Robert Alexander.

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 25 februari: "Lieve Stier, kies vandaag voor jezelf"

De tarotkaart die voor donderdag 25 februari is getrokken is ‘Zes van Zwaarden’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: Een andere richting kiezen of verhuizen. Er komt angst bij kijken; het is op z’n minst spannend. Maar het kan niet anders. Stilstand is achteruitgang. Liefde: Elders je geluk zoeken. Check wel of het gras bij de buren écht groener is. Werk: Ontslag, nieuwe taken, het onbekende.

Advertentie

Ram

Heb je relationele vluchtneigingen? Neem een paar dagen afstand en zet gevoelsmatige plus- en minpunten op een rijtje. Vraag je af wat je de ander kunt/wilt bieden. En stel dezelfde vraag.

Stier

Verwachtingen over het doen & laten van een ander staan vandaag haaks op de realiteit. Kies voor jezelf en doe het zelf: pak aan die klus of dat gesprek. Opgestoken duimen zijn je beloning.

Tweelingen

Grote kans dat jij en je partner allebei de broek aan willen vandaag. Wie bepaalt wat? Maak er een spel van, dan kun je om de beurt ‘de baas’ zijn. Toegeven is winnen.

Kreeft

Via iemand die het moeilijk heeft, kom je je eigen onverwerkte verdriet tegen. Met de ander meeleven maakt dat je ook met jezelf kunt meeleven. Wat wilde je als kind? Geef het jezelf cadeau.

Leeuw

Alles wat je doet uit eigenbelang, zal de komende tijd stranden. Neem anderen vooral mee in lange termijn plannen. Maak een begin met iets dat je wilt veranderen. Muizenstapjes!

Maagd

Thuiswerken is vandaag geen straf, je maakt het gezellig voor jezelf – en haalt ook voor huisgenoten die cappuccino met schuimig kaneelhartje. Inspiratie komt via het geschreven woord.

Weegschaal

Optimisme klotst vandaag tegen de klippen op. Iemand die je pas kent, kan met een leuk voorstel komen. Ga er alleen op in als je vermoedt dat het je langere tijd blij maakt.

Schorpioen

Over één nacht ijs schaatsen is niet je stijl. Toch kun je vandaag verleid worden tot het nemen van een risico waarvan je later spijt krijgt. Denk: contracten in alle vormen. Dubbelcheck!

Boogschutter

De grote lijn zien houdt je aan de gang, je ploetert lekker door. Prima dag om akkefietjes met anderen met een leuke geste uit te wuiven. Trakteer op iets kleins.

Steenbok

Durf je een zakelijke of relationele knoop niet de genadeslag te geven? Neem iemand die je bewondert in gedachten. Wat zou hij/zij doen? Grote kans dat jij er een voorbeeld aan neemt.

Waterman

Creatief denken levert je vandaag applaus op – van jezelf. Geef je dierbare(n) ook antwoord als je de vraag zelf ‘niet belangrijk’ vindt. Je bent dan minder ongrijpbaar voor ze.

Vissen

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Kies iets van je to-do lijst waarvan je direct gaat glimlachen. En begin, hoe groot de wens of opdracht ook is. Tien minuten per dag, moet kunnen toch?!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Bouwval gezocht' sprakeloos na 'zinloze aflevering'

De nieuwste aflevering van ‘Bouwval gezocht’ begon woensdagavond zoals elke andere aflevering: Edwin en Inge hadden een enorm perceel gekocht, met daarop een verwaarloosd vrijstaand huis. Hun droom was om het ‘bouwval’ om te toveren tot hun droomwoning, maar helaas voor de twee verloopt de verbouwing allesbehalve soepel.

Als uiteindelijk blijkt dat er voor een ton is verbouwd (maar niet aan het huis) en dat de relatie tussen Edwin en Inge is gestrand, vragen veel kijkers zich af waar de ‘zinloze aflevering’ op slaat.

Advertentie

Wonen in stacaravans

In ‘Bouwval gezocht’ is het normaal de bedoeling dat mensen met een beperkt budget een ‘bouwval’ omtoveren tot droomwoning. De eigenaren worden van aankoop tot inrichting van de woning gevolgd een aan het eind van de verbouwing taxeren de makelaars de woning. De droom van Edwin en Inge lijkt hier in eerste instantie aan te voldoen: ze hebben namelijk een verwaarloosd huis op een groot perceel gekocht en willen dit graag verbouwen tot een prachtige villa. Om tijdens de verbouwing niet in het huis te hoeven wonen, kopen ze drie stacaravans die ook aan een opknapbeurt toe zijn. Het is de bedoeling dat ze hier met hun zoon in verblijven totdat de verbouwing voltooid is.

Tweets over ‘Bouwval gezocht’

De verbouwing verloopt echter allesbehalve soepel en dat heeft ook zo z’n effect op de relatie van Edwin en Inge: halverwege de aflevering wordt namelijk duidelijk dat hun relatie voorbij is en dat er ook bar weinig aan het bouwval gedaan is. Het enige wat namelijk ‘verbouwd’ blijkt te zijn, zijn de drie stacaravans. Voor Bob zit er dan ook niks anders op dan deze aan het einde van de aflevering te inspecteren. Op Twitter regent het al snel kritiek op de aflevering: mensen vragen zich af waar ze nu precies naar hebben gekeken

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL 4, Twitter. Beeld: Screenshot Videoland

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

"Harry en Meghan bij 'Oprah' openhartig over familiespanningen"

Dat prins Harry (36) en Meghan Markle (39) op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview, kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Meghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze – volgens hen – doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn.

“Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer William (38) is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien