Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Revalidatiearts Emmy: "Trek aan de bel als je merkt dat je na covid-19 niet goed herstelt"

De eerste groep mensen die besmet was met het coronavirus wordt nu op de voet gevolgd in het revalidatieproces. Een nog onbekend proces, maar artsen krijgen steeds meer inzichten. Revalidatiearts Emmy Hoefman ziet dagelijks patiënten die revalideren na een ziekenhuisopname door covid-19: “Het is heel belangrijk dat mensen hun leefstijl aan gaan passen.”

Emmy Hoefman is arts revalidatiegeneeskunde in Revant revalidatie centrum en het Amphia-ziekenhuis in Breda en begeleidt daar onder andere coronapatiënten. Hoe ziet zo’n revalidatieproces eruit en wat zijn de meestvoorkomende klachten? Emmy: “Na opname op de IC zie je vooral conditieverlies en vaak ook uitval van spiergroepen door irritatie van de zenuwen, zwakke spieren en veel gewichtsverlies. Sommige patiënten konden niet eens meer rechtop zitten in bed. Terwijl dat vaak ook nog vrij jonge mensen zijn die vol in het leven stonden en geen ziektegeschiedenis hadden.”

Advertentie

Voeding

Voeding is bij coronapatiënten vaak een heel groot probleem. “Patiënten zijn in die eerste periode heel erg afgevallen. Dat zijn met name spieren. Als patiënten te dik waren, dan hebben ze nog steeds een hoog vetpercentage, maar de spieren zijn wel veel minder sterk geworden.”

Bij het revalideren gaat het bij de meeste mensen dan ook om spierkracht weer op te bouwen, om conditie en longfunctie. Veel mensen hebben doordat ze enige tijd beademd zijn en buiten kennis zijn geweest ook last van cognitieve stoornissen: “De eerste week na ziekenhuisopname zien we vaak concentratieproblemen en woordvindstoornissen. Patiënten beginnen een verhaal, maar raken de draad kwijt en weten niet meer waar ze het over hadden. Dat trekt meestal na een week wel weer bij. Als ze dan bij ons op de revalidatie komen, merken we dat ze vaak ook niet meer goed kunnen plannen en organiseren. Alle handelingen moeten zij een voor een doen. Ze kunnen dan bij het koken niet het water opzetten en tegelijkertijd een uitje snijden. Dat zijn dingen die ze normaal helemaal niet gewend zijn en dat kan ook binnen de werkzaamheden voor problemen zorgen. Die problemen herken je in eerste instantie ook niet op de afdeling, maar worden thuis pas zichtbaar.”

Angst om door te ademen

De ziekenhuisopname zelf is voor veel patiënten ook traumatisch. Ze krijgen daarom meteen al psychische begeleiding om te verwerken wat ze mee hebben gemaakt. De mensen in pakken, de angst dat je niet meer thuiskomt en je familie nooit meer gaat zien. De revalidatie duurt zo’n 8 tot 10 weken, maar eigenlijk komt daarna pas het echte besef dat het lang duurt voor je je normale leven weer terug hebt.

Emmy: “Er is dan een start gemaakt met het dieet en de mentale begeleiding, maar meestal komt de frustratie pas na een maand of 3, 4, als patiënten merken dat ze niet snel vooruitgaan. Ze hebben dan vaak nog psychische begeleiding nodig. Dat zien we nu gebeuren. Wat ik de laatste tijd ook veel heb gezien, is dat mensen die beademing hebben gehad een angst hebben ontwikkeld om diep door te ademen. Soms ook omdat ze nog pijn hebben bij het doorademen. Ze gaan hierdoor heel gek oppervlakkig of juist met hele diepe teugen ademhalen. Ze zijn hun normale automatisme om te ademen kwijt en zijn hierdoor heel benauwd. Soms kunnen ze door die benauwdheid niets eens hun zinnen afmaken. Dat zorgt voor paniek, maar door goede fysiotherapie is dit goed op te lossen.

Thuis herstellen

Wanneer je wel ziek bent geweest door het coronavirus, maar niet in het ziekenhuis bent behandeld, word je niet verder gevolgd. Daardoor begrijp je je klachten misschien minder goed. “Die mensen merken nu dat ze niet snel progressie maken en dat de revalidatie niet opschiet. Ze gaan weer aan het werk en merken dan pas dat het helemaal nog niet lukt of dat autorijden bijvoorbeeld nog moeilijk is door concentratieproblemen. Die mensen moeten wel degelijk aan de bel trekken bij de huisarts. Die kan dan inschatten of revalidatie nodig is.”

Gezonde levensstijl

Het is voor de artsen nog moeilijk om in te schatten of de klachten door covid-19 helemaal zullen verdwijnen. Patiënten komen nu na drie en zes maanden terug in het ziekenhuis voor controle en daar worden de eerste resultaten zichtbaar. “Op de eerste testen zien we echt nog wel terug dat de longen nog steeds niet goed de zuurstof uit de lucht in het bloed krijgen. Je kunt dan prima functioneren in huis, maar als je dan opeens hard gaat fietsen, kom je gelijk zuurstof tekort.” Of die schade blijvend is of niet, is nog niet te zeggen.

Emmy: “We zien wel dat vooral bij jongere mensen met een goede fysieke conditie het herstel sneller gaat dan bij jonge mensen die nooit iets deden of heel erg dik waren. Mensen met een actief leven zie je met sprongen vooruit gaan. Daarom is het heel belangrijk dat mensen hun leefstijl aan gaan passen. Ook mensen die nog geen covid-19 hebben gehad, moeten proberen om zo gezond mogelijk te leven. Probeer een actieve leefstijl te krijgen, ga wandelen, fietsen en probeer zo gezond mogelijk te eten en niet te roken. Want dat scheelt echt. Het scheelt mogelijk in je besmettelijkheid, maar het scheelt zeker in je herstel en hoe je er doorheen komt.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Amphia Ziekenhuis.

Lees meer

Anne-Wil: “Ik hoop zo dat de baby haar alles zal brengen waarnaar ze zo verlangt”

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze vergeet spontaan de coronaregels als ze Manon feliciteert.

Lees hier het Dagboek van Willeke, de kleindochter van Anne-Wil. 

Zaterdag

Terwijl ik probeer mijn aandacht bij de klanten te houden, dwalen mijn gedachten toch steeds af naar Manon. Zwanger. Eindelijk. Ze heeft niet eens zo veel gezegd toen ze me belde om het te vertellen. Haar stem k

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien