Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

In 7 stappen uit je corona-dip: Onze Naomi ging de uitdaging aan

Zeven op de tien jongeren zit door de coronacrisis in een dipje, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Ze bedachten daarom een dagelijkse challenge: #skipdecoronadip. Libelle’s online stagiair Naomi Griep (23) ging de uitdaging aan. 

Die uitdaging van het Rode Kruis is voor iedereen die het even helemaal gehad heeft met de corona-sleur. Voor een student ga ik normaal gesproken eigenlijk helemaal niet zo veel op pad, maar zelfs mij breekt de lockdown op. Slechts met één vriend(in) afspreken, voor 21 uur thuis zijn… Zo blijft er wel heel weinig ruimte over voor sociaal contact. Gaat deze challenge ervoor zorgen dat ik me vrolijker voel?

Advertentie

Dag 1: Bring Sally Up

Deze challenge heeft alles te maken met het liedje Flowers van Moby, dat beter bekend staat als Bring Sally Up. Gedurende 3 minuten en 23 seconden doe je ofwel push-ups, ofwel squats. Zingt de zangeres ‘bring Sally up’, dan ga je omhoog, zingt ze ‘bring Sally down’, dan laat je jezelf zakken. Klinkt eenvoudig en kort, maar gezien ik niet zo vaak op een loopband (of überhaupt buiten) te vinden ben, is het een behoorlijk zware opdracht. Het zijn namelijk 33 squats of push-ups in totaal waarvan het ‘zakken’ een paar seconden duurt.

Na de eerste 10 squats begin ik de inspanning te merken, rond de 25 smeek ik Spotify om het lied iets sneller af te spelen. Maar: zoals altijd gaat het om het eindresultaat. Heb ik genoeg endorfine aangemaakt om even beter in je vel te zitten? Dat zeker. Ik had energie voor tien en voelde me haast euforisch, waarschijnlijk omdat mijn lijf eindelijk weer eens kon bewegen. Hoe lang ik me uiteindelijk haast euforisch voelde? Een uurtje of twee. Dus dat is niet heel veel.  

Dag 2: app drie mensen die je een maand niet hebt gesproken

Deze challenge vind ik heel lastig, want als er iets is waar ik een hekel aan heb, dan is het wel small talk. Ik moet drie mensen appen waar ik minstens een maand geen contact mee heb gehad. Ik koos voor een vriendin uit mijn middelbare schooltijd, een vriendin van mijn huidige studie en mijn kapster. Die heb ik overigens niet over mijn uitgroei van tien weken gesproken, maar ik heb haar juist gevraagd of ze het nog een beetje volhoudt. Dat is dan ook meteen mijn tip: zoek iemand op in je lijstje waarvan je weet dat diegene studeert, werkt of juist op zoek is naar een baan. Dan kun je het hele ‘hoe is het?’ riedeltje overslaan en stel je een vraag waar diegene goed antwoord op kan geven. Ik heb de volgende vragen gesteld:

  • Hoe gaat het met je scriptie?
  • Hoe besteed jij je dagen nu?
  • Hoe ver ben je met je opleiding?

Natuurlijk, het kan nog steeds zo zijn dat je een kort antwoord krijgt omdat diegene bij zichzelf denkt: “waarom kom je hier nu mee?”. Het gaat erom dat je het contact weer oppakt met mensen die je niet dagelijks spreekt. Is het ongemakkelijk? Ik vind van niet, maar dat komt vooral omdat ik voor mensen heb gekozen waarvan ik weet dat ik in ieder geval een reactie krijg. Voel ik mezelf beter na deze challenge? De gesprekken die ik heb gevoerd waren gezellig, maar ze voelden toch geforceerd. Ik merkte dat ik het eerder als een ‘moetje’ zag dan een oprecht gesprek. Deze challenge viel voor mij dus een beetje tegen.

Dag 3: vermijd het c-woord

Dit is ongetwijfeld de lastigste challenge van de week. Ik moet een dag álles over de pandemie waar we mee te maken hebben proberen te vermijden. Ik mag de naam niet uitspreken, ik mag er niets over lezen, ik mag er niet eens aan dénken. Deze (on)mogelijke opgave staat in het teken van positiviteit: de pandemie brengt al genoeg ellende met zich mee. Het is een prachtig initiatief van het Rode Kruis, maar deze opdracht is simpelweg onmogelijk voor mij als journalist. Daarnaast zullen jongeren die in het ziekenhuis of de supermarkt werken het ook niet voor elkaar krijgen om deze challenge te laten slagen. Ik heb het echt geprobeerd, maar je kan wel raden dat de opdracht mislukt is. En daar baalde ik dan weer van en ging ik me slechter door voelen.

Dag 4: leer een nieuwe taal

Dit is misschien wel mijn favoriete opdracht van de week. Omdat dag 3 in het teken stond van corona vermijden, mag ik vandaag júist met corona aan de slag. De inspiratiebron voor deze challenge is toch wel gebarentolk Irma. De opdracht is dan ook dat ik een zin in een voor mij vreemde taal leer. Gebarentaal, Estisch (‘mijn’ taal vandaag), Thais, Arabisch: alles mag. Het gaat erom dat ik een zin heb geleerd en dus zonder behulp van een spiekbrief kan uitspreken. Waarom deze opdracht? Je zet je brein aan het werk en je maakt als beloning het stofje dopamine. En daar word je heel õnnelik van! Blij, dus.

Waarom ik voor Estisch heb gekozen? Je bent binnen een uur of drie vliegen in hoofdstad Tallinn, en toch maak je over het algemeen helemaal niks van de taal. Dat vind ik altijd heel bijzonder. Los van de taal: is dit een opdracht waar ik echt blij van word? Ja! Ik ben er toch wel een poosje mee bezig geweest omdat ik een soort drang voelde om meer te leren en minder fouten te maken. Daardoor dacht ik even niet aan de ellende die deze pandemie met zich meebrengt. Ik was even in mijn gedachten in Estland, en dat voelde heel goed.

Dag 5: het schouderklopje

Dit vind ik de fijnste opdracht van de week. De opdracht van dag 4 blijft mijn favoriet, maar deze opdracht geeft mij het gevoel dat ik mijn dag goed heb besteed. Ik schrijf aan het eind van de dag namelijk drie dingen op die goed zijn gegaan. Denk aan: de was opgevouwen, uitgebreid gekookt te hebben zonder dat er iets is aangebrand of de hond uitgelaten. Dit alles is gelukt omdat ik heb doorgezet, en daar verdien ik een schouderklopje voor. Bij mij zijn de volgende dingen goed gegaan: hard gewerkt en alles afgekregen, mijn auto succesvol geparkeerd op een spekglad parkeerterrein en een goed gesprek gehad met een dierbare vriend. Als ik terugkijk op zo’n dag, word ik sowieso blij. Als ik het dan ook nog eens opschrijf en terug kan lezen, dan voelt het alsof ik mezelf een medaille heb gegeven voor het feit dat ik een goede dag heb gehad. En terecht. Challenge geslaagd, dus!

Dag 6: kleine stapjes

De challenge van dag 6 is – voor de mensen die lekker in hun vel zitten – een gevalletje ‘kind kan de was doen’. Dus niet voor mij helaas, want ik doe deze opdrachten natuurlijk niet zomaar… Het Rode Kruis heeft deze opdracht bewust klein gehouden: ik moet vandaag mijn bed opmaken. Dat is alles. Voor mij was het serieus een hele opgave om mijn bed op te maken. Ik vind het heerlijk om mijn winterdepressie – of in dit geval coronadip – uit te huilen in een donkere, koude kamer onder een warme, zachte deken. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik dat ongeveer vijf minuten na het opmaken van mijn bed heb gedaan. Maar: daarna heb ik het opnieuw opgemaakt. Echt beter voelde ik me niet na deze challenge, maar ik heb hem wél volbracht.

Dag 7: iets liefs doen voor een ander

De laatste challenge staat niet in het teken van mij, maar van een dierbare. Het is aan mij om aan een dierbare te laten merken dat ik er voor diegene ben. Het Rode Kruis komt met het volgende voorbeeld: doe boodschappen voor diegene of laat een bos bloemen bezorgen. Laat merken dat je aan die persoon denkt, maar ga niet te ver. Door een dagelijks klusje over te nemen of een verrassing te geven, laat je merken dat je aan ze denkt. En dat doet een mens goed.

Wat ik heb gedaan voor mijn dierbare? Ik heb diegene een persoonlijk bericht gestuurd waarin ik uitgebreid heb verteld hoe knap ik het vind om te zien dat zij zichzelf door haar depressie probeert te slepen door zoveel mogelijk te ondernemen en open te zijn over haar problemen. Ik weet als geen ander hoe fijn het is als iemand je even een hart onder de riem steekt op je meest donkere dagen. Dus dat heb ik bij haar ook gedaan.

Hoe voelde ik me na deze dag (en de andere zes dagen)? Niet heel veel beter eerlijk gezegd. Ik had een paar highs, maar toch ook nog heel veel lows. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik het heb geprobeerd, want ik ben toch zeker vijf ervaringen rijker. Sally laat ik voorlopig even links liggen, Estland dan weer niet. Houd vol, stay safe, doe alles wat nog wel mag. Voor je het weet loop je weer in de stralende zon met een lauw biertje in je hand naar een festival met dolblije mensen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Naomi Griep. Beeld: Shutterstock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien