Rolschaatsen is weer hip! 6 tips & tricks voor beginners

Lijkt het jou ook leuk om eens wat anders te proberen dan wandelen of fietsen? Rolschaatsen is dé oplossing. Het is niet alleen ontzettend leuk, maar ook enorm nostalgisch.
Professionele rolschaatser Stephanie zet alle essentiële tips op een rijtje, zodat je meteen kunt beginnen.
1. Zorg voor goede skates
Voordat je kunt beginnen, heb je natuurlijk een paar skates nodig, met twee wielen voor- en achteraan. Stephanie zegt dat je een basispaar al voor zo’n 40 euro kan krijgen bij sportwinkels, maar dat een paar degelijke skates voor zo’n 100 euro langer meegaan (en denk ook eens aan Marktplaats!).
Stephanie raadt aan om te starten met een skate met hoge enkel en een hak, omdat die skates meer stabiliteit bieden. Ook is het belangrijk dat de skates strak genoeg zitten, omdat ze altijd een beetje ‘uitlopen’: “Een tip: trek ze aan en snoer ze vast. Als je er vooraan maximaal twee vingers tussen kunt steken, zit je goed.”
2. Bescherming
Goede bescherming is erg belangrijk: “Je moet sowieso stevige, kunststoffen bescherming hebben voor je knieën, je polsen én een helm. En het liefst ook nog elleboogbeschermers”, zegt Stephanie. Voor het kiezen van de juiste helm heeft ze ook een handig trucje: “Tussen het topje van je wenkbrauwen en de helm moet ongeveer 2,5 centimeter zitten. En tussen je kin en de sluiting van de helm mogen maximaal twee vingers kunnen. Anders zit de helm te los.”
3. De juiste houding
Ook belangrijk is het aannemen van de juiste houding. Welke houding je moet aannemen, verschilt per type skate: “Heb je rolschaatsen met een platte schoen? Dan moet je diep squatten. Bij een hakje mag je houding meer relaxed zijn. Dan moet je door je knieën buigen, tot je eigenlijk je tenen niet meer kan zien.”
4. En: vooruit!
Bij de techniek ‘glijden’ zet je je voeten op schouderbreedte, terwijl je tenen naar voren wijzen, en buig je licht door je knieën. Door vervolgens kleine stapjes te nemen, neemt je snelheid toe en begin je te rollen. Verlies je je evenwicht een beetje? Dan is het handig om te squatten terwijl je glijdt. Je lichaam wordt dan een bolletje, waardoor je, als je al valt, naar voren valt in plaats van naar achteren. Dit is veiliger, omdat je aan de voorkant meer bescherming hebt.
5. Kan ik nog remmen?
Als je wilt rolschaatsen, is het belangrijk dat je ook weet hoe je moet remmen. De makkelijkste manier is volgens Stephanie de ploegstop, waarbij je je voeten in een V-vorm zet (ook wel de pizzapunt).
6. Achteruit skaten: goed te doen
Achterwaarts skaten is volgens Stephanie makkelijker dan je zou denken. Om dit te doen zet je jezelf recht en richt je je tenen naar elkaar toe. Steek je billen vervolgens een beetje naar achter, laat je bovenlichaam naar voren hellen en buig lichtjes door je knieën. Als je dan een voor een je voet een klein beetje opheft alsof je wandelt, en met je tenen naar elkaar blijft wijzen, ga je automatisch achteruit.
Er zijn genoeg leuke filmpjes van goede rolschaatsers te vinden. Wie weet kom jij er, met een beetje oefenen, ook wel!
Dit bericht bekijken op Instagram
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: HLN. Beeld: Shutterstock.