Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Ziek, zwak, misselijk? Misschien heb je dan wel sarcoïdose

Heb je vaak last van extreme vermoeidheid en word je dikwijls geveld door de griep? Dan kun je gewoon een virusje te pakken hebben, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Misschien heb je namelijk wel de aandoening sarcoïdose.

Niemand minder dan onze koning Willem-Alexander heeft de ziekte ook.

Advertentie

Wat is Sarcoïdose?

Het is een ietwat onbekendere aandoening, en de kans bestaat dan ook dat je er zelfs nog nooit van hebt gehoord. sarcoïdose is een aandoening die namelijk maar bij ongeveer 20 op 100.000 Nederlanders voorkomt. De aandoening kan chronisch zijn, maar ook acuut optreden en weer weggaan.

Multi-systeemziekte

Wat de ziekte dan precies inhoudt? Libelle legt het je kort uit. Sarcoïdose is een multi-systeemziekte. Dit betekent dat de aandoening kan ontstaan in verschillende organen, wanneer er door een verkeerde reactie van je afweersysteem op verschillende plekken ophopingen van afweercellen ontstaan.

Littekenweefsel

Wanneer dit gebeurt kunnen deze ophopingen vanzelf weer weggaan, maar ze kunnen ook blijven. In dat geval gaan ze tegen de organen aandrukken, wat voor nare pijn kan zorgen. De organen komen op deze manier in gevaar, aangezien er littekenweefsel door de verdrukking kan ontstaan.

Klachten

Als dit het geval is, kan het veelvoorkomende klachten als vermoeidheid en griepachtige verschijnselen veroorzaken. Ook kan het zorgen voor benauwdheid, hoesten, en pijnlijke gewrichten. Ook hartritmestoornissen kunnen erdoor veroorzaakt worden, al komen ophopingen rond het hart niet vaak voor.

Medicatie

Er is nog geen officiële test voor deze ziekte ontwikkeld, maar meestal wordt de diagnose gesteld op basis van de resultaten van ontstekingswaarden in het bloed. Medicatie bestaat nog niet, maar bij acute sarcoïdose gaan de klachten vanzelf weg. Bij de chronische variant kunnen tot noch toe alleen de symptomen bestreden worden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van zaterdag 25 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze zaterdag 25 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien