Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sex na kanker: "Zeg je nu dat het niet meer gaat passen?"

Simone (44) kreeg 4 jaar geleden de diagnose gynaecologische kanker. Ze overleefde de ziekte, maar haar sexleven is niet meer zoals het was. “Ik heb zo vaak te horen gekregen: ‘Wees blij dat je nog leeft, waar maak je je druk om?’ Dat vind ik echt onbegrijpelijk.”

Het begon toen Simone 4 jaar geleden nietsvermoedend en zonder klachten naar een routine-baarmoederhalsonderzoek ging. Daar werd de zogenoemde PAP-waarde gemeten. “Ik was een jaar daarvoor nog bij de gynaecoloog geweest, toen waren alle waarden goed. Ik verwachtte dus niet dat het fout zou zitten.”

Advertentie

Medische molen
Toch bleek ze PAP 3b te hebben, wat betekent dat er ernstige celafwijkingen werden gevonden. Ze ging een onderzoekstraject in, waarbij weefsel verwijderd werd om het te laten onderzoeken. “Ik vertrouwde het toch niet helemaal. Ik heb de bevindingen van de patholoog opgevraagd en vroeg een second opinion aan.”

Daarbij werden er cellen weggehaald uit de baarmoederhals, wat helaas niet goed ging: er werd veel meer weggehaald dan kon. Het gevolg: ze kreeg ernstige bloedingen, die bijna niet gestopt konden worden. In 4 weken tijd moest ze 17 keer dichtgebrand worden om de bloedingen te stoppen. Haar leven én het leven van haar vriend stonden op zijn kop. Zo had ze wellicht kinderen willen krijgen, wat nu niet meer kon.

Uit de verdere onderzoeken kwam naar voren dat Simone een agressieve vorm van een adenocarcinoom had, een vorm van kanker die snel uitzaait. “Als we hier niet achter waren gekomen, was ik er 3 maanden later waarschijnlijk niet meer geweest. Het maakte me boos en ik was verontrust dat er door de slechte communicatie zo veel fouten zijn gemaakt. We gingen in een paar maanden tijd van ‘het valt wel mee’ naar ‘oeps, het valt helemaal niet mee’ tot ‘er zit ook nog een andere vorm van kanker’.”

Overlevingsstand
“Zowel de artsen als jijzelf zijn volledig gericht op het overleven van de kanker. Je houdt je bezig met de behandeling, de kansen van overleven en hoe je daar het beste met je partner doorheen kunt komen.” De invloed van de ziekte op sexualiteit en intimiteit komt volgens Simone helemaal niet aan de orde. Wel vertelden de artsen over de lichamelijke problemen die voor zouden kunnen komen. Zo kreeg ze te horen dat 25 procent van de patiënten incontinent wordt, je door littekenweefsel problemen kunt krijgen met je darmen en je direct in de overgang komt en dus niet niet meer ongesteld wordt.

De nazorg van Simones oncoloog-gynaecoloog was goed, ze kon altijd bellen. En toch: zodra ze over sexsualiteit begon, merkte ze dat hij een drempel over moest. “De arts kwakte dan op tafel: ‘Je hebt geen keuze, dus dit is het.’ Of: ‘Sommige vrouwen kunnen inderdaad minder sexueel gevoel krijgen of klaarkomen, maar vaak gaat dat wel goed, want aan de clitoris wordt niet gezeten.’” Antwoorden waar ze niet veel aan had.

Simone is niet de enige met problemen op dit gebied, bijna 7 op de 10 kankerpatiënten stelt dat de sexualiteit en intimiteit slechter zijn geworden na de diagnose kanker. Dit komt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) uit maart 2017.

Moeilijk gesprek
Ondanks de slechte voorspellingen overwon Simone de ziekte. Ze werd schoon verklaard. “Eerst ben je alleen bezig met het overkomen van de ziekte, daarna ben je blij dat je het overleefd hebt. Vervolgens ging ik verder nadenken: wat nu? Hoe beïnvloedt dit mijn leven? En mijn sexleven?”

Op een gegeven moment tekende de arts het voor haar uit. “Dit stuk is dus weggehaald”, zei hij terwijl hij op de tekening wees. “Dus het is kleiner geworden?” “Ja.” “Zeg je nu dat de penis niet meer in mijn vagina past? Ja of nee?” Ze kreeg een vertwijfeld antwoord: “Dat zou kunnen, dat ligt eraan.” “Wat betekent dat voor mijn sexleven?”, vroeg Simone zich af.

Uiteindelijk kwam Simone achter het onheilspellende antwoord dat niemand haar wilde geven: “Als je partner iets te ver in de vagina komt en tegen de ‘stiknaad’ aankomt, kan die scheuren. Je kunt dan een bloeding krijgen en zelfs doodbloeden”, aldus de arts. Simone reageerde verontwaardigd. “Zeg jij nu tegen mij dat ik kan scheuren elke keer als ik sex heb?” Ja, dus.

“Kanker heeft sowieso een heel grote invloed op je sexsualiteit, niet alleen omdat ik gynaecologische kanker heb gehad. Ik hoor erg vaak dat artsen zeggen: ‘Mevrouw, wees blij dat u kanker heeft overleefd, u vindt wel een weg.’ Dat vind ik echt onbegrijpelijk.”

Gat in het zorgsysteem
De enige optie die Simone kreeg, was doorgestuurd worden naar een sexuoloog. “Mijn probleem is niet dat ik geen sex meer wil hebben, of dat ik er bang voor ben geworden, maar dat het niet meer functioneert zoals het moet.” Hier zit volgens Simone een enorm gat. Het liefst zou ze willen dat er multidisciplinair gewerkt zou worden tussen psychologen, gynaecologen en artsen in de oncologische nazorg. “Dan wil ik dat het gaat over mijn angst dat de kanker terugkomt, maar ook over sexsualiteit na kanker.”

Ook uit het onderzoek van NFK blijkt dat (ex-)kankerpatiënten behoefte hebben aan informatie. Ze vinden dat de informatie die gegeven wordt vaak te algemeen is en niet op hun eigen situatie van toepassing. Net als Simone: “Ik moest mijn arts meerdere keren confronteren met mijn vraag en mijn probleem voordat ik gehoord werd en informatie kreeg.”

Bettina Sari (links) en Karin Tibben (rechts)

Digitale hulp is onderweg
Volgens Simone is het een noodzaak dat er interdisciplinair gewerkt gaat worden, juist over dit onderwerp. “Op een gegeven moment wilde ik meer informatie en zorg, dus heb ik zelf Bettina van het bedrijf Levender, verder na kanker gebeld met mijn vragen.” Bettina Sari is GZ-psycholoog en heeft samen met loopbaancoach Karin Tibben Levender opgericht. Dit is een nieuw initiatief om (ex-)kankerpatiënten online te begeleiden. Sexualiteit en intimiteit zijn hierbij een groot onderdeel. “Aan de gesprekken met Bettina heb ik ontzettend veel gehad”, vertelt Simone. “Zij heeft me in laten zien dat mijn problemen en vragen er mogen zijn.”

Bettina en Karin zagen in hun praktijk veel vrouwen die moeite hebben met intimiteit en sexsualiteit na kanker. Daarom zetten zij online een traject op. “Er is géén wachtlijst, je kunt gelijk starten met het programma”, vertelt Bettina. Was dit voorheen altijd face-to-face, inmiddels merken ze dat de vraag daarvoor te groot is. Wel hebben ze een persoonlijk (skype)gesprek verwerkt in het internettraject. “Dat draagt er ook aan bij dat het ervaren wordt als steunend en diepgaand”, vertelt Karin.

Ze hebben een online module opgesteld die kankerpatiënten kunnen volgen. Die heet Vrouw-zijn in een geschonden lichaam en heeft aandacht voor verschillende onderwerpen die vrouwen tegenkomen na hun ziekte en behandeling. Daaronder valt ook de beleving van hun lichaam en het hervinden van een nieuwe identiteit na zo’n heftige periode. Karin vertelt: “Ook al zie je het niet direct, je hele gevoel en beleving van sexualiteit en intimiteit kan anders zijn na de ziekte.” Men kan het traject thuis volgen, met of zonder partner. “Vrouwen zijn dan in hun vertrouwde omgeving en kunnen de tijd nemen om het traject te doorlopen.”

Eekhoorntjes
Simone moet nog altijd 1 keer in de 6 maanden op controle komen in het ziekenhuis. “Ik heb nog wel veel pijn, heb last van nieuw littekenweefsel, kan geen kinderen krijgen, ben al vroeg in de overgang gekomen, sexualiteit is niet meer zoals het was en ik ben erg moe.” En dan is er ook nog de angst dat de kanker terugkomt. “Fysiek kun je schoon zijn, maar mentaal niet.”

Simone heeft er een andere kijk op het leven van gekregen. “Het is belangrijk te beseffen dat het leven niet maakbaar is. Het klinkt cliché, maar het zijn echt de kleine dingen die het mooi maken.” Ze heeft nooit gedacht dat dit haar levenspad zou worden. “Geniet van het leven, het kan raar lopen.” Haar tijd en aandacht gaan nu naar de dingen die ze echt belangrijk vindt. “Ik ben al gelukkig als ik een eekhoorn door het bos heb zien lopen.”

3 tips van Bettina en Karin voor leven na kanker

1. Praten werkt niet
“Er wordt vaak gezegd: ‘Het is goed om veel te praten met je partner, om elkaar niet uit het oog te verliezen.’ Daar zit wel wat in, maar toch heeft het vaak geen zin. Als je samen over moeilijke onderwerpen praat, kom je snel terecht in bekende, niet-werkende patronen. Wat op zulke momenten beter werkt, is stoppen met praten en elkaar even vasthouden. Zorg voor een lichamelijke verbinding als woorden niet werken.”

2. Huilen heeft ook waarde
“Erken dat de situatie waarin je zit lastig is en huil als je die behoefte hebt. Liever niet in de supermarkt bij de caissière, neem er de ruimte voor. Er zitten stresshormonen in tranen. Als je jezelf laat huilen, geef je je lichaam de mogelijkheid om stresshormonen af te voeren. Smeltwater noemen wij dat.”

3. Handen op je hoofd leggen
“Ziekte, behandelingen en herstel maken dat je veel in de overlevingsmodus zit. Angst regeert. Op zulke momenten is het goed om jezelf gerust te stellen. Leg je rechterhand op je achterhoofd bij je nek en je linkerhand op je voorhoofd. Blijf zo even rustig zitten. Hiermee geef je aan je lichaam het signaal af dat het veilig is en dat je even tot rust mag komen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock en Stance Photography

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien