Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Deze 3 signalen geven aan dat je juist tevéél ijzer binnenkrijgt

Er wordt vaak gezegd dat als je vaak moe bent en bleek ziet, je wellicht een ijzertekort hebt. Maar je kunt ook teveel ijzer binnen krijgen. Dit zijn de symptomen. 

Het mineraal ijzer is erg belangrijk voor je gezondheid. Het zorgt voor het vervoer van zuurstof door je bloed en het helpt je afweersysteem goed te functioneren. Het is dus van belang om iedere dag genoeg ijzer binnen te krijgen.

Advertentie

Risico
Als vrouw heb je een grote kans op een ijzertekort, aangezien we tijdens een menstruaties best wat bloed verliezen. Toch kun je ook tevéél ijzer binnenkrijgen en dat kan schadelijk zijn voor de lever. Een langdurig ijzeroverschot kan zelfs het risico op op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vergroten.

Let daarom goed op de volgende symptomen. Wanneer je te veel ijzer binnenkrijgt, kun je namelijk last krijgen van:

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Overgeven

Hemochromatose
Een te hoog ijzergehalte kan door de arts vastgesteld worden door middel van een bloedonderzoek. Vooral mensen met de erfelijke aandoening hemochromatose krijgen al snel te veel ijzer binnen. Deze aandoening komt voor bij ongeveer 0,5% van de bevolking. Hemochromatose-patiënten hebben een aangepast dieet nodig. Zij mogen bijvoorbeeld zeker geen ijzertabletten slikken.

IJzertekort
Als je last hebt van een ijzertekort, krijg je het advies om meer vlees, vis, ei, graanproducten en peulvruchten te eten. Hier zit namelijk veel ijzer in. Maar overdrijf dus niet, want als je meer dan 45 milligram ijzer per dag binnenkrijgt, kun je dus last krijgen van misselijkheid, diarree en overgeven. Mocht je een tekort hebben, bouw het dan langzaam op en vraag je huisarts om advies.

Heb je een ijzertekort, eet dan spinazie! Klopt dat wel?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Voedingscentrum, Maag lever darm stichting. Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien