Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Slaapwandelen en praten in je slaap zeggen iets over je gezondheid

Praten in je slaap, of zelfs slaapwandelen zijn behalve irritant voor de personen waarmee je het bed deelt, niet schadelijk. Althans, dat dachten we. Maar een gloednieuw Canadees onderzoek komt nu met een andere conclusie op de proppen. En die is niet mis!

Heb jij last van slapeloosheid? Dan kun je in de video hierboven zien hoe je dat kunt voorkomen.

Advertentie

Want volgens het Canadese onderzoeksteam hebben mensen die (chronisch) slaapwandelen en praten in hun slaap een hoger risico om op latere leeftijd dementie te krijgen. Het onderzoeksteam heeft verder research gedaan naar de hersenstam, hét gebied waar dromen worden gecontroleerd. Zo legt wetenschapper John Peever uit: “We zijn na onderzoek tot de conclusie gekomen dat meer dan 80 procent van de mensen die lijden aan een slaapstoornis, uiteindelijk ook Parkinson of dementie ontwikkelen op latere leeftijd. Onze research concludeert dat slaapstoornissen een vroege waarschuwing kunnen zijn dat de ziekte 15 jaar later eventueel kan toeslaan.”

Dit klinkt uiteraard nogal drastisch (en niet erg hoopvol) voor alle mensen die weleens slaapwandelen of praten. Maar houd vooral in je achterhoofd dat over het algemeen slaapwandelen of praten niets is om je zorgen over te maken. Twijfel je toch? Dan kun je altijd je huisarts raadplegen voor advies.

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: Een jaarabonnement Libelle én een gratis Mart Visser tas voor maar €149

Bron: Countryliving.co.uk. Beeld: iStock

Lees meer

Memoires van een maîtresse – Deel 51: “Mondje dicht hè, ook tegen Eva”

kapitein

Sabine genoot volop van de aandacht van de Kapitein. Hij stond spontaan op de stoep en gooide al zijn talenten op tafel. Of beter, het aanrecht. Toen hij bij vertrek zijn horloge liet liggen, besloot Sabine haar lippen stijf op elkaar te houden. Zou ze het lot zo een handje kunnen helpen?

Telefoon uit en naar bed. Oh, wat een loeder ben ik toch ook. Zou hij het al doorhebben? De volgende ochtend word ik wakker door de bel. Het is half 9 en de Kapitein staat voor de deur. “Hee!” lach ik schaapachtig. “Wat een verrassing!” Zijn humeur is duidelijk niet zo zonnig als h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien