Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Dít is waarom samen slapen met je partner je nachtrust verbetert

De nacht spenderen met je partner is natuurlijk heerlijk, maar blijkbaar is het ook heel gezond. Samen met iemand slapen verbetert namelijk je nachtrust.

Maar waar komt dat eigenlijk door?

Advertentie

Slaapkwaliteit

Het is gewoonlijk voor partners om ’s nachts samen in één bed te slapen. Maar in hoeverre beïnvloedt dit je slaapkwaliteit? Is het goed voor je of slaap je er juist slechter door? Om op deze vragen antwoord te krijgen, analyseerde een groep onderzoekers 12 jonge, heteroseksuele stellen die 4 nachten in een slaaplaboratorium doorbrachten. Zij werden gevraagd een vragenlijst in te vullen om inzicht te krijgen in hun relatie. Zo wisten de onderzoekers hoelang het stel al samen is, hoe sterk hun relatie is en in welke mate er sprake is van een gepassioneerde liefde.

Hersengolven

In de 4 nachten moesten de proefpersonen zowel samen als apart slapen en werden zowel in aan- als afwezigheid van de partner verschillende slaapparameters gemeten met behulp van polysomnografie. Op die manier konden ze uitgebreid de hersengolven, bewegingen, ademhaling, spierspanning en hartactiviteit bijhouden en de manier van slapen in kaart brengen.

REM-slaap

Uit dit onderzoek blijkt dat je REM-slaap verbetert als je met je partner in één bed slaapt. Je hebt dan namelijk een langere REM-slaap, die minder vaak wordt onderbroken. En deze slaapfase heeft een positief effect op je geheugen, sociale interacties en het probleemoplossend vermogen. Kortom: samen slapen is gezonder en beter voor je nachtrust. Maar waarom verbetert het samen slapen je REM-slaap?

Warm en veilig

“We denken dat hier 2 mogelijke mechanismen achter zitten”, legt onderzoeker Henning Drews uit aan Scientias. “Het eerste mechanisme heeft betrekking op de omgevingstemperatuur. Tijdens de REM-slaap kan je lichaam namelijk minder goed je lichaamstemperatuur handhaven. Daarom kan de aanwezigheid van een partner helpen om je eigen lichaamstemperatuur te stabiliseren. Het tweede mechanisme heeft een meer psychologisch effect: het geeft een veilig gevoel als je partner in de buurt is. De REM-slaap kan worden verstoord door stress. Maar als je samen slaapt, creëer je eigenlijk een veiligere en meer ontspannen omgeving, waardoor je REM-slaap verbetert.”

Sterke band

Bovendien kun je elkaar (op een positieve manier) aanstoken. Met andere woorden: hoe sterker de band tussen een stel is, hoe meer hun slaap synchroniseert. Het slaappatroon gaat gelijk lopen, waardoor je samen steeds beter slaapt.

Mocht je geen partner hebben? Dan is een slaaprobot wellicht iets voor jou. Libelle’s Nina probeerde het uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Scientias. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Hij noemde mijn dochter Julie een lekker wijf”

Als ik thuis kom na mijn bezoek aan Taco blijkt mijn opnameapparaatje niet gewerkt te hebben. Maar ik vind het niet erg, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om deze avond nog eens te beluisteren.

Ik schenk een groot glas wijn in, schud wat nootjes in een bakje en laat het bad vollopen. In het warme water laat ik Taco letterlijk van me afglijden. Ik overdenk de avond, de vier maanden dat ik met hem heb gedate, zijn leugens, zijn bedrog, mijn gevoel over hem. Zou ik nu niet in bad zitten, dan zou ik God op mijn blote knoeien bedanken dat hij me niet verliefd op deze man

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien