Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Dit is waarom het je niet lukt om op tijd naar bed te gaan

Elke avond probeer je het weer: lekker vroeg onder de wol kruipen. Want: je wéét dat het je helpt de volgende dag frisser op te staan.

Maar oh, wat blijkt het in de realiteit toch moeilijk. En je bent niet de enige die dat vindt, aldus de Vlaamse dokter Liese Exelmans. Exelmans legt in een video op Knack.be uit dat het slaapprobleem in haar land, België, groot is. En: dat geldt ook voor Nederland.

Advertentie

Ons grootste probleem
Helaas zijn we zelf ons grootste probleem. Door structureel te laat te gaan slapen, zijn we altijd moe, hebben we minder zelfcontrole en gaan we de volgende dag wéér te laat naar bed. Het gebrek aan zelfcontrole uit zich volgens Exelmans vooral in het overmatig gebruik van media (telefoon, tablet, tv) in de uren voordat je gaat slapen.

Blauw licht
Wist je dat zo’n negen op de tien volwassenen hun dag afsluiten met een scherm? Een schrikbarend aantal. En je weet natuurlijk al dat het blauwe licht van zo’n scherm je slaap behoorlijk verstoort.

Tips
Hoe zorg je er nou voor dat je vanavond wél op tijd je bed induikt? Exelmans weet de oplossing en geeft drie praktische tips.

1. Schermen in de slaapkamer uit
De belangrijkste tip van Exelmans: zorg ervoor dat je die tv, iPad en telefoon de slaapkamer uitgooit. Zorg er simpelweg voor dat je niet in de verleiding komt om nog éven door Facebook te scrollen of je mail te checken.

2. Dagboekje of app
Houd eens een paar weken precies bij wanneer en hoeveel je op je telefoon, iPad en laptop zit. Ofwel: hoeveel tijd je per dag naar een scherm staart. Dit maakt je bewust van je gedrag én het maakt het vervolgens makkelijker om je ongezonde patronen te doorbreken.

3. Tijd
Begin je ’s avonds na een drukke dag met het kijken van je lievelingsserie? Het klinkt kinderachtig, maar stel een timer in voor jezelf. Spreek met jezelf af tot hoe laat je mag kijken of bedenk van te voren hoeveel afleveringen je wil zien. Kijk je Netflix? Ga naar je instellingen en zet de functie die ervoor zorgt dat er automatisch een nieuwe aflevering start, uit.

Lekker slapen vanavond! Bijvoorbeeld in een van deze toffe pyjama’s:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Knack.be. Beeld: iStock 

De Dag Nadat 16 – We afscheid namen van mijn tante tijdens de coronacrisis

De dag nadat 16

Premium

Elsbeth (53): “Kon het in deze rare coronatijd nog onwerkelijker? Die gedachte spookte de afgelopen week telkens door mijn hoofd. En ja, dat kon dus."

"Gisteren namen we afscheid van tante Aatje, de oudste zus van mijn moeder. Ze woonde sinds een zware operatie al een paar maanden in een verzorgingshuis en langzaam maar zeker drong tot haar door dat ze niet meer zou terugkeren naar haar eigen huis. Dat vond ze moeilijk, want tot de operatie had ze altijd zelfstandig gewoond. Sinds haar overplaatsing naar een ander verzorgingshuis ging het snel bergafwaarts met mijn 94-jar

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien