Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Slechtzittende beha? Dít doet het met je gezondheid

Wanneer heb jij voor het laatst je borsten op laten meten? 70% (!) van de Nederlandse vrouwen draagt de verkeerde maat beha. En dat kan meer gevolgen hebben dan je misschien denkt.

Zo’n slechtzittende beha is namelijk niet alleen oncomfortabel, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Libelle’s modevlogger Françoise geeft in bovenstaande video tips voor het kopen van een goede beha.

Rug

Een beha die te strak zit beperkt de beweging in je bovenrug. Hierdoor wordt je ruggenwervel op die plek wat stijf. Ruggenwervels zijn er juist om te bewegen, te buigen en te draaien. Op de plek waar de beha-band zit, is de ruggenwervel vaker stijf.

Hoofdpijn
Voor vrouwen met een flinke bos hout voor de deur, moet er meer gewicht ondersteund worden. Een slechtzittende beha geeft matige steun aan de borsten, wat betekent dat de spieren in je nek en bovenrug harder moeten werken om het gewicht van je borsten te kunnen dragen. Zodra je nekspieren overwerkt raken, is de kans groot dat je hoofdpijn krijgt.

Advertentie

Maar hoe weet je dat je met een verkeerde beha rondloopt? Nou, als…

1. Je beha niet lekker zit, pijn doet of je ‘m vóélt zitten
Het is een goed plan om een sprintje naar de lingerieafdeling te trekken als je beugels in je ribben prikken, je beha van plek verschuift of je beha te strak voelt en sporen achterlaat op je lichaam.

2. Je je beha al op z’n strakst kunt sluiten als je ‘m voor het eerst draagt 
De reden achter de verstelbare haakjes van je beha-band, is dat je beha na verloop van tijd oprekt en je ‘m dus strakker kan trekken als dat nodig is. Dus als je ‘m met gemak op z’n strakste haakje kan doen als je ‘m voor het eerst aan trekt, is het verstandig om een smallere band te nemen. Begint ‘ie ook los te zitten bij dat meest strakke haakje? Dan is het tijd voor een nieuwe beha.

3. De beha-bandjes verschuiven of in je schouders knellen
Niet te los, maar ook niet te strak. Deze bandjes zouden stevig op je schouder moeten rusten, zonder sporen zoals rode strepen achter te laten. De bandjes zijn niet per se bedoeld om je borsten omhoog te tillen, maar mede op hun plaats te houden.

4. Je borsten uit de cups van je beha puilen
Lijkt het alsof je boezem wil ontsnappen? Dan is je beha te klein. Nou zullen je borsten er vanzelfsprekend wat meer uitpuilen als je bijvoorbeeld een push-upbeha hebt. Dan is het een goed idee om een wat grotere cup dan normaal te proberen.

5. Je borsten iets onder je beha vandaan komen als je je armen omhoog houdt 
Als dit zo is, kan het zijn dat je cup te klein is of je beha-band te los is. Het middelste stuk van je beha, tussen de cups in, zou plat op je borstbeen moeten liggen. Net als de stof daaronder.

6. De achterkant van je beha hoger zit dan de voorkant
Dat is een teken dat je borsten niet goed worden ondersteund. Net als de voorkant, zou de achterkant van je beha goed tegen je rug moeten zitten, zonder dat ‘ie knelt.

7. Je lichaam is veranderd, maar je geen andere beha hebt aangeschaft
Ben je afgevallen of juist aangekomen? Dan heb je vast een nieuwe garderobe in moeten slaan die nu beter om je lichaam past. Hetzelfde zou moeten gelden voor beha’s. Als je lichaam verandert, bijvoorbeeld door een zwangerschap, is de kans groot dat je beha niet zo goed meer zit. Laat je boezem in zo’n geval voor de zekerheid opnieuw opmeten.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien