Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom een slechte houding kan leiden tot tandschade

Het is algemeen bekend dat je last kunt krijgen van tandenknarsen als je stress hebt. Wat je misschien niet wist, is dat ook een slechte houding kan zorgen voor tandschade. Dit blijkt uit een recent rapport van The New York Times.

Tandenknarsen heeft veel verschillende oorzaken en een slechte houding is daar een van.

Advertentie

Afbrokkelende en -brekende tanden

Tandarts Nammy Patel vertelt tegen Well and good: “Tandglazuur is ongelooflijk sterk, maar als je continu je tandenknarst, kan dat leiden tot microscheuren in de tanden. In het ergste geval kunnen je tanden en kiezen hierdoor afbrokkelen of afbreken.” Ze gaat verder: “Als mensen stress hebben knarsen ze vaak met hun tanden in hun slaap, maar een andere voorkomende boosdoener hiervan is TMD. Die stoornis gaat vaak hand in hand met een slechte houding.”

Gewrichtsaandoening

Veel mensen werken nog steeds grotendeels vanuit huis. Als je werkt aan de eettafel of vanaf de bank komt dat niet ten goede aan je houding. Dit kan zorgen voor TMD, een gewrichtsaandoening waarbij het gewricht tussen het slaapbeen en de onderkaak niet goed werkt en pijn kan geven. Dat zit namelijk zo: als je een slechte houding hebt waarbij je hoofd te veel naar voren hangt, zet je druk op de spieren en de gewrichtsbanden in het kaakgewricht. De kaak wordt dan gedwongen om in een geopende positie te ‘rusten’ en de kauwspieren raken daardoor overbelast. Dit kan vervolgens leiden tot tandenknarsen en dus ook tandschade.

Symptomen

Andere symptomen van TMD zijn onder andere een knakkend gevoel bij het openen en sluiten van de mond, stijve kaakspieren, hoofdpijn, nekklachten en gevoelige tanden.

Last van gevoelige tanden? Dit kun je ertegen doen:

Meer lezen over gezondheid? Bestel dan de nieuwe Libelle Gezond: 

Libelle Special Editie 12: Gezond
Libelle Special Editie 12: Gezond
€ 4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wellandgood, fysiodouma. Beeld: iStock

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien