Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Snel geïrriteerd of boos? Dit doe je eraan

Voel je je soms uit het niets geïrriteerd? Of hoeft er maar 1 ding te gebeuren en je bent gelijk boos op alles en iedereen? Grote kans dat je je hormonen hiervan de schuld kunt geven.

Hormonen hebben namelijk een grote invloed op onze hersenen en hoe we ons vervolgens voelen. Zo heb je ‘feelgood’-hormonen en hormonen met een tegengestelde werking, schrijft Womenshealth. En wij willen natuurljk het meest van de eerste categorie ervaren.

Advertentie

Dat stimuleren kan gemakkelijker dan je denkt.

Eet jezelf blij
En dan bedoelen we niet met een zak chips, maar met een bepaalde aminozuur. Hormoondeskundige Marjolein Dubbers schrijft in een blog voor Inspirerendleven.nl: “De grondstof van het belangrijkste feelgood-hormoon serotonine is tryptofaan. Hoe meer tryptofaan je lichaam krijgt, des te meer mogelijkheden je lichaam heeft om serotonine aan te maken.” En serotonine, dat is wat we nodig hebben. Je kunt tryptofaan binnenkrijgen via voeding, bijvoorbeeld uit haver, boekweit, chiazaad, sesamzaad, zonnebloempitten, maar ook in champignons, basilicum, tempeh en parmezaanse kaas en gevogelte.

En zorg voor gezonde darmen
Dat stofje serotonine wordt aangemaakt in je darmen. Een goed milieu in je buik zal wonderen doen om de aanmaak van serotonine te bevorderen. Diëtist en darmtherapeut Marieke Lebbink tipt: “Gevarieerd eten, met veel verschillende plantaardige producten, is het belangrijkst. Plantaardig eten bevat vezels en die leveren een voedingsbodem voor de microben in de darm.” Eet daarnaast zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten voor de aanmaak van ‘feelgood’-hormoon dopamine.

Beweeg!
Naast de goede dingen eten, is bewegen ook belangrijk om je blijer te voelen. Daardoor maak je namelijk endorfine aan. Dit zorgt voor het heuse ‘euforie’-gevoel (je weet wel, dat gevoel nadat je klaar bent met sporten).

Knuffel
Ook een knuffel doet goed om je minder boos te voelen. Dit komt door het hormoon oxytocine. Je voelt je er ontspannen door en gelukkiger. Knuffel daarbij vooral met iemand die je kent, want geeft een gevoel van verbondenheid. Erg goed voor je relatie én je humeur dus.

Word jij ook zo blij van groen en planten? Van deze kun je het langst genieten:

Meer tips over een blij leven lees je in de Libelle special Gezond:

Libelle Special 5 – Gezond
Libelle Special 5 – Gezond
€4,65
Bestel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Womenshealth. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien