Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Bewezen: dít is de reden waarom je sneller aankomt als je ouder wordt

Dat het moeilijker is om op gewicht te blijven naarmate je ouder wordt, is niet zo heel gek. Je lichaam ondergaat allerlei hormonale veranderingen (denk aan de overgang) en daarnaast beweeg je steeds minder. Maar dat is lang niet alles, zo blijkt uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut.

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat er een nog véél belangrijkere reden is voor gewichtstoename op latere leeftijd. De snelheid waarmee vetzuren in vetcellen worden verwijderd, blijkt namelijk af te nemen naarmate je ouder wordt. Dit betekent dat je makkelijker aankomt, zelfs als je dezelfde hoeveelheid blijft eten en bewegen.

Advertentie

Gewichtstoename van 20%
Voor de studie analyseerden wetenschappers de vetcellen bij 54 mannen en vrouwen over een periode van 13 jaar. Ze ontdekten dat bij elke proefpersoon, ongeacht of ze zwaarder waren geworden of niet, de afbraak van vetzuren in hun vetweefsel vertraagd was. De proefpersonen die dit niet compenseerden door minder calorieën tot zich te nemen, kwamen volgens het onderzoek gemiddeld 20% aan.

Lastig om af te vallen
Als je namelijk minder eet dan je lichaam nodig heeft, wordt de energievoorraad in je vetweefsel aangesproken. Het totaal aantal vetcellen vermindert niet, maar verkleint juist in volume. Als je meer eet dan nodig is, vullen de cellen zich opnieuw. Dit maakt het ook zo lastig om af te vallen.

Beste oplossing
Hoewel het natuurlijk helpt om je eetpatroon aan te passen, is beweging nog altijd de belangrijkste manier om gewichtstoename te voorkomen. Spieren zijn veel actiever op het gebied van energieverbruik en metabolisme dan vetweefsel. Oftewel: iemand met meer spierweefsel zal sneller energie verbranden dan opslaan, waardoor je ook minder snel aankomt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Sciencedaily. Beeld: iStock

Schrijfster Susan Smit: “De liefde is eindelijk compleet en volwassen”

Susan-Smit-Libelle-interview-premium

Premium

De nieuwe roman van Susan Smit (45) gaat grotendeels over een vergeten groep vrouwen in Nederlands Indië. Journalist Liddie Austin sprak met Susan over haar boek Tropenbruid, haar huwelijk en vooral over de liefde. “Ik beloofde Onno dat ik nooit méér met hem zal kibbelen dan knuffelen.”

Het ei is gelegd. Tropenbruid, de 5e roman van Susan Smit, is naar de drukker. Daar drinken we op een koude winterochtend gemberthee met kurkuma en honing op in haar keuken in de Amsterdamse Jordaan. Tropenbruid vertelt, zoals vaker bij Smit, het verhaal van een vrou

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien