Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Bewezen: dít is de reden waarom je sneller aankomt als je ouder wordt

Dat het moeilijker is om op gewicht te blijven naarmate je ouder wordt, is niet zo heel gek. Je lichaam ondergaat allerlei hormonale veranderingen (denk aan de overgang) en daarnaast beweeg je steeds minder. Maar dat is lang niet alles, zo blijkt uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut.

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat er een nog véél belangrijkere reden is voor gewichtstoename op latere leeftijd. De snelheid waarmee vetzuren in vetcellen worden verwijderd, blijkt namelijk af te nemen naarmate je ouder wordt. Dit betekent dat je makkelijker aankomt, zelfs als je dezelfde hoeveelheid blijft eten en bewegen.

Advertentie

Gewichtstoename van 20%
Voor de studie analyseerden wetenschappers de vetcellen bij 54 mannen en vrouwen over een periode van 13 jaar. Ze ontdekten dat bij elke proefpersoon, ongeacht of ze zwaarder waren geworden of niet, de afbraak van vetzuren in hun vetweefsel vertraagd was. De proefpersonen die dit niet compenseerden door minder calorieën tot zich te nemen, kwamen volgens het onderzoek gemiddeld 20% aan.

Lastig om af te vallen
Als je namelijk minder eet dan je lichaam nodig heeft, wordt de energievoorraad in je vetweefsel aangesproken. Het totaal aantal vetcellen vermindert niet, maar verkleint juist in volume. Als je meer eet dan nodig is, vullen de cellen zich opnieuw. Dit maakt het ook zo lastig om af te vallen.

Beste oplossing
Hoewel het natuurlijk helpt om je eetpatroon aan te passen, is beweging nog altijd de belangrijkste manier om gewichtstoename te voorkomen. Spieren zijn veel actiever op het gebied van energieverbruik en metabolisme dan vetweefsel. Oftewel: iemand met meer spierweefsel zal sneller energie verbranden dan opslaan, waardoor je ook minder snel aankomt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Sciencedaily. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien