Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom je spieren stretchen vóór het sporten zo belangrijk is

Stretchen is belangrijk, en doe je het goed, dan betaalt het zich vanzelf terug. Maar frequent stretchen is voor meer zaken dan alleen soepele spieren cruciaal.

Fysiotherapeut en yogadocente Lara Heimann vertelt aan Well + Good dat er vaak wordt gedacht dat het stretchen van je spieren enkel de spieren oprekt, maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Wél mobiliseert en verlengt het het bindweefsel rond je spieren waardoor de spieren en gewrichten vrijer kunnen bewegen.

Advertentie

Bindweefsel

“Elke spiergroep heeft individuele spiercellen die omhult zijn door spiervezels”, vertelt Heimann. Onder spiervezels worden lagen bindweefsel verstaan. Zonder beweging (en specifiek zonder rekken) vormt dat bindweefsel zich naar de spieren als een onbeweeglijk gips dat de spieren tegenhoudt om volledig te kunnen functioneren. Strekken en yoga maken dat soepeler, vrijer en elastischer. “Het bindweefsel moet opwarmen met beweging en langdurig rekken om dit soepeler te maken.”

Stijve spieren

Het gevolg wanneer je niet stretcht – en vooral wanneer je vaak dezelfde oefeningen doet zonder te rekken – is dat je spieren stijf kunnen voelen. “Gewrichten kunnen pijn doen omdat ze niet in hun hele bewegingsbereik worden bewogen”, zegt Heimann. En dat tekort een bewegingsbereik kan op z’n tijd voor blessures zorgen. Lopers of fietsers met strakke heupbuigers kunnen bijvoorbeeld knieblessures oplopen.

Spieren stretchen en lenigheid

Ja, hamstrings en schuine buikspieren rekken is belangrijk, maar Heimann wijst erop dat er meer nodig is dan alleen dat om soepel bindweefsel te hebben. Lenig zijn zorgt ervoor dat je spiervezels verschillende onverwachtse bewegingen kan ondersteunen. Vergeet je je spieren dus goed op te warmen, dan kan dat je prestaties beïnvloeden, je stijf maken én vervelende blessures opleveren terwijl je niet eens aan het sporten bent.

Oké, rekken en strekken is belangrijk. Maar hoe doe je dat precies? Libelle’s sportvlogger Lot laat het zien:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien